Je tuinhout onderhouden, hoe doe je dat?

We kiezen steeds meer voor natuurlijke producten, ook in onze tuin. Zo gebruiken we steeds meer hout als materiaal voor onze tuinafsluiting. Zo’n houten tuinafsluiting benadrukt het natuurlijke karakter van je tuin.

Voor de lange levensduur van je houten tuinafsluiting is is echter een aangepast en regelmatig onderhoud onafwendbaar. Aan materialen voor het onderhoud van je houten tuinafsluiting is er zeker geen gebrek.

Beits, lazuur, olie en verf zijn de meest gebruikte producten om je houten tuinafsluiting tegen de sterk wisselende weersomstandigheden te beschermen. Vraag is echter welk product je best gebruikt voor de bescherming van welke soort houten tuinafsluiting?

Om maximaal van je houten tuinafsluiting te genieten, moet je je afsluiting regelmatig een aangepast onderhoud geven

Om maximaal van je houten tuinafsluiting te genieten, moet je je afsluiting regelmatig een aangepast onderhoud geven

Lazuur is eigenlijk hetzelfde als beits. Dit product dringt tot diep in het hout door en beschermt niet alleen uitstekend tegen de schadelijke UV- stralen van de zon, maar ook tegen vergrijzing en scheurtjes in je houten tuinafsluiting.

Lazuur of beits laat je houten tuinafsluiting  meer ademen dan bijvoorbeeld verf dat een beschermende film legt over je tuinhout. Hou je van de natuurlijke uitstraling van je houten  tuinafsluiting? Geef dan de voorkeur aan een beschermlaag met een transparante soort beits. Gekleurde beits zal je tuinhout echter beter beschermen omdat de pigmenten in  dit product als een UV- filteren dienst doen.
Door het gebruik van beits of lazuur krijgt je houten tuinafsluiting een zijdeglans. De aanwezige nerven in het hout worden onzichtbaar maar de houtstructuur blijft behouden.

Aangepaste voorbereiding

Ook de voorbereiding tussen werken met verf of met beits/lazuur verschilt grondig. Wil je bijvoorbeeld je geverfd tuinhuis of tuinafsluiting een nieuwe verflaag geven dan zal je eerst de oude verflaag grondig moeten afschuren en daarna een primer of grondlaag aanbrengen.

Kreeg je tuinhuis of tuinafsluiting een lazuurlaag als bescherming dan zal je die oude lazuurlaag alleen licht moeten opschuren en daarna afstoffen vooraleer een nieuwe lazuurlaag aan te brengen.  Lazuur schilfert immers niet af, het wordt poeder.

Vochtgehalte controleren

Controleer steeds het vochtgehalte van het hout voor je het gaat behandelen met lazuur. Dat mag nooit lager zijn dan vijftien procent. Een te vochtige ondergrond zorgt er voor dat je lazuurlaag niet lang vasthoudt op de ondergrond. Bij het gebruik van lazuur is het vochtgehalte van het te behandelen hout van groot belang.

Kiezen voor water of solvent

Beits of lazuur bestaat in twee soorten,namelijk op basis ban, water of solvent. Naast zijn milieuvriendelijk karakter biedt lazuur op basis van water nog belangrijke voordelen. Lazuur op basis van water kan je op iedere soort hout gebruiken.

Het droogt ook veel vlugger. Op één dag kan je twee beitslagen aanbrengen. Lazuur op basis van solvent mag uitsluitend worden gebruikt op een onderlaag ban beits op solvent, niet op een product met water als basis. Beits op basis van solvent mag evenmin gebruikt worden op houtsoorten die antioxidanten bevatten.

Tuinafsluitingen zijn er in vele materialen. Allen vragen ze een andere aanpak op het vlak van hun onderhoud

Tuinafsluitingen zijn er in vele materialen. Allen vragen ze een andere aanpak op het vlak van hun onderhoud

Houtsoorten zoals moabi, padoek en iroko bevatten antioxidanten en zijn ongeschikt voor een lazuurlaag op basis van solventen Andere houtsoorten verkleuren bij gebruik van lazuur op basis van solvent.
Meranti kan zo’n solvent laag wel verdragen. Een beitslaag op basis van solventen dringt wel dieper door in het hout dan een vergelijkbare beschermlaag op waterbasis.

Buitenhout beschermen met olie

Je kan buitenhout ook een beschermlaag geven van olie. Olie is vooral geschikt voor het behandelen van  houten  tuinmeubelen of van een houten terras. Olie dringt diep door in het hout en verzadigt het hout waardoor je tuinhout meteen ook beschermt wordt tegen de UV- stralen van de zon en tegen allerlei soorten vlekken, scheurtjes en allerlei beschadigingen.

Zo’n beschermlaag met olie houdt het vergrijzen van je tuinhout tegen waardoor het zijn oorspronkelijk uitzicht zal behouden. Zo’n behandeling met olie moet wel jaarlijks herhaald worden. Voor je zo’n olielaag aanbrengt moet de ondergrond grondig schoongemaakt worden. Kies daarvoor een droge dag bij temperaturen die schommelen tussen de 12 en 25 graden.
Breng een beitslaag met olie niet aan in volle zon of bij een stevige wind. Laat de eerste laag zo’n zes uur drogen vooraleer je een tweede laag aanbrengt. Test of het hout verzadigd is van de olie.
Dat kan je doen door enkele druppels water op de olielaag te laten  vallen.Als die druppels parelen op het hout dan is het verzadigd. Kleurt het hout donker dan is er een derde laag met olie nodig.

Composiet combinatie van hout en kunststof

Voor de realisatie van hun terras gebruiken we steeds minder hout, maar des te meer composiet, een combinatie van hout en kunststof. Houtcomposiet wordt na enige tijd doffer en poreuzer en is nauwelijks bestand tegen vet dat tot diep in het materiaal doordringt.

Een terras in gemengd materiaal kan je best in het voorjaar grondig reinigen  en behandelen met een vlekkenbeschermer. Die zal het samengesteld materiaal van je terras niet alleen beschermen tegen  vet, maar ook tegen vocht en UV- stralen van de zon.

Beste-hovenierofferte

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,