Je haar kleuren is niet zo gezond

Er zo lang mogelijk goed en jong uitzien willen we allemaal en daar hebben we veel voor over. Vooral vrouwen, maar nu ook meer en meer mannen. Bij die onbereikbare eeuwige jeugd horen uiteraard geen grijze haren, zodat we die meer en meer en op alsmaar jongere leeftijd gaan kleuren. Op wat moet je letten bij het kleuren van je haren en wat is hun invloed op je gezondheid?

Grijze haren worden meestal gelinkt aan leeftijd, maar grijze haren op jonge leeftijd zijn lang geen uitzondering. Dan ligt meestal erfelijkheid meestal aan de basis

Grijs haar wordt meestal gelinkt aan leeftijd, maar dat is lang niet altijd het geval. Grijze haren op pakweg je 25 ste is vervelend maar geen uitzondering. De oorzaken van grijs haar hangen van verschillende factoren af. Grijze haren zijn in vele gevallen erfelijk. Dat is afhankelijk van je genetishe code of je unieke DNA- samenstelling. Het kan dus best dat een tachtigplusser nog steeds met zijn/haar natuurlijke haarkleur kan pronken terwijl iemand van 25 volledig grijs is. Angst, stress, een ongezonde voeding, sommige aandoeningen, roken en drugs spelen bij dit proces eveneens een belangrijke rol. Eens de oorzaak ervan weggenomen, krijg je meestal je natuurlijke haarkleur terug.

Melanine en pigment

In je huid zijn vele cellen aanwezig die zorgen voor het pigment van je haar. Deze melanocyten maken melanine aan. Het soort en de hoeveelheid melanine bepalen je haarkleur. Er zijn twee types  melanines: de rode/blonde (pheomelanine) en de bruine/zwarte (eumelanine). De verhouding tussen beide types melanine bepalen uiteindelijk je haarkleur. Naarmate je ouder wordt sterven meer en meer cellen af. Daardoor verliest je haar uiteindelijk zijn natuurlijk pigment en wordt het lichter. Valt de melatonine productie volledig stil dan worden we met grijze haren geconfronteerd.

Regelmatig van haarkleur veranderen is trendy maar heeft ook een nadelige invloed op onze gezondheid zo blijkt uit de resultaten van recente wetenschappelijke studies

Je haar vertelt over je gezondheid

Naar het mechanisme van de het onstaan en de ontwikkeling van grijze haren werd al heel wat wetenschappelijk onderzoek verricht. Recente studies brachten aan het licht dat je haarkleur je heel wat vertelt over je gezondheid. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat grijze haren een voorbode zijn van een gezond en lang leven, dit terwijl dragers van rood haar veel gevoeliger zouden zijn aan allerlei aandoeningen.

Spaanse wetenschappers van het Museo Nacional de Ciencias Naturales ontdekten dat deze roodharigen vlugger ziek worden als gevolg van het opslorpen van de levensbelangrijke antioxidanten door de aanwezigheid van feomelanine in het pigment van roodharigen. Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat rode melanine in de huid gekoppeld worden aan hogere risico’s op kanker.

 Extra tip van de kapper:

  • Haarspoeling: de eenvoudigste en minst ongezonde manier om je grijze haren een (trendy) kleurtje te geven. Met zo’n haarspoeling wordt je haar uitsluitend aan de buitenkant gekleurd. Een haarspoeling is onschadelijk voor je haar en je gezondheid.

Het kiezen van de juiste haarkleur is lang niet gemakkelijk…

  • Nieuwe haarkleur kiezen: is uiteraard belangrijk, zeker wanneer je je haar zélf kleurt.Het kiezen van de juiste kleur is lang niet uitsluitend een kwestie voorkeur, maar zeker van leeftijd is. Extreme, zeer lichte of zeer donkere kleuren zijn vooral geschikt voor jongeren. Vanaf een bepaalde leeftijd kies je bij voorkeur zachtere tinten zoals honing en karamel.
  • Zelf haar kleuren: kun je leren. Maar wees erg voorzichtig bij het gebruik van de producten, zij kunnen je gezondheid danig in gevaar brengen.
  • Irriterende producten: zijn het gevaarlijkst. Laat de kleur nooit langer in trekken dan door de fabrikant wordt aangegeven. Spoel zowel je haar als hoofdhuid zorgvuldig en bescherm zéker je ogen en wenkbrauwen. Klassieke producten voor het verven van je haar zijn ongeschikt voor je wenkbrauwen.
  • Natuurlijke bescherming: alle producten dringen tot diep in je haarvezels door en verstoren de natuurlijke bescherming van je haar. Je zal dat na enkele haarkleuringen beslist merken. Je haar wordt minder soepel, brozer en breekt veel vlugger af. 

 • Verzorging: gebruik tussen twee kleuringen een shampoo voor gekleurde haren. Wissel deze af met een zachte shampoo, bij voorkeur een product voor baby’s of kinderen. Breng ook regelmatig een hydraterend haarmasker aan.

Ongezond voor je lever

Wees zuinig met het kleuren van je haren. Vrouwen die hun haar kleuren lopen volgens een Engelse studie groter risico op levercirrose, een chronische auto-immuunziekte. Schoonheidsproducten worden al langer in verband gebracht met allerlei gezondheidsklachten. Heel wat ingrediënten in cosmetica veroorzaken onder andere ernstige huidirritatie en zelfs (huid) kanker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,