Is jouw huis brandveilig?

De rookdetector, rookmelder of brandmelder is een waarschuwingsapparaat die in de Nederlandse huizen nog geen vaste waarde heeft gekregen. Natuurlijk is het geen mooi gezicht tussen je mooie design meubels, maar ik kies toch liever voor mijn eigen veiligheid. Hoe zit het met brandveiligheid in jou huis? Hieronder een aantal tips wat je kan helpen jou huis brand veiliger te maken.

Rookmelders

Het is erg belangrijk de rookdetector op een goede plaatst te hangen. Je moet de detector op een plek hangen waar rook snel word gedetecteerd en waar je het waarschuwingsgeluid ook kan horen. Een rookmelder moet altijd hoog opgehangen worden, liefst aan het plafond en niet te dicht op de muur. De beste plekken zijn de gang, hal of overloop waar de meeste deuren van het huis op uit komen. Hang de rookdetector niet in de buurt van een ventilatie omdat dit een negatieve invloed heeft op de werking van de rookmelder. Let ook op duur van de batterij en vervang deze dus om de zoveel tijd. Een ander punt van aandacht voor deze ‘life savers’ is dat onderhoud nodig is. Er kan namelijk aanslag ontstaan op de sensoren door koken, roken, stof en spinnenrag of door het aansteken van de open haard of kaarsen. Als de sensoren te vuil zijn detecteert het de rook niet meer en kan het je dus niet waarschuwen als er echt een brand uitbreekt.

Brandvertragende verf

Naast de rookmelder is er nu ook een brandvertragende verf die al in veel nieuwbouwhuizen worden geleverd, zelf moeten je binnen de rest doen. Je kan alles in je woning behandelen met deze verf. Je kan dus nu je eigen tafels en stoelen met brandvertragende verf behandelen die ook nog eens in verschillende kleuren beschikbaar zijn. Deze meubels zijn vaak de objecten die als eerst in brand vliegen als er bijvoorbeeld een kaars omvalt. Je kan ook je muren en wanden verven wat de kans groter maakt dat jij je huis nog kan verlaten nadat de brand is aangeslagen. Deze verf kan je toepassen op hout en metaal.

Wees zelf ook altijd extra voorzichtig met het legen van asbakken, kijk of alles goed gedoofd is. Pas op met frituur pannen of roken in bed aangezien er veel branden zijn ontstaan dat mensen in slaap zijn gevallen. Pas ook op tijdens de kerst dagen met het aansteken van kaarsen en de openhaard, doof deze goed nadat je de kamer verlaat. De bovenstaande tips kunnen veel levens redden dus doe hier wat mee voordat het te laat is.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,