Is het reinigen van je zonnepanelen echt nodig?

Met het populair worden van zonnepanelen stelt zich bij velen de vraag op welke manier deze groene energieleveranciers moeten onderhouden worden.  Deze vraag beantwoorden is niet zo gemakkelijk. Zelfs bij de installateurs van zonnepanelen bestaat hier geen eensgezindheid over. Velen verdedigen zelfs het standpunt dat het reinigen van zonnepanelen niet eens nodig is. Anderen zijn net het tegenovergestelde van mening. Heel wat gebruikers vragen zich af hoe ze de  levensduur van hun zonnepanelen kunnen verlengen. Zowel producenten als installateurs van zonnepanelen spelen daar nu handig op in, met het lanceren van speciale producten en aangepaste diensten voor het reinigen van zonnepanelen handig.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je zonnepanelen amper enkele jaren zouden meegaan. Vele gebruikers hopen op een zo lang mogelijke levensduur. Maar wat verstaat de consument daar onder? Fabrikanten en installateurs van zonnepanelen geven je uiteraard een standaard garantieperiode, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat je zonnepanelen het na die periode vlug begeven?  En een regelmatige reinigings- en onderhoudsbeurt zal niet alleen de levensduur van je installatie gevoelig zal verlengen, het zal tegelijk ook het rendement ervan verhogen.

 

Controleren én onderhouden

 

Je zonnepanelen zijn voortdurend blootgesteld aan de meest uiteenlopende weersomstandigheden en hebben het dan ook zwaar te verduren. Hun onderhoud kan worden opgesplitst  in twee delen. Het is uiteraard van groot belang regelmatig de staat van de verschillende onderdelen na te gaan,  en dan het je het onderhoud zélf. Als eigenaar van zonnepanelen gaat jou intresse uiteraard het meest uit naar het schoonmaken van je zonnepanelen. Het is daarbij duidelijk dat zonnepanelen gelukkig niet wekelijks moeten worden onderhouden. Enkele keren per  jaar onderhoud je zonnepanelen reinigen is wél aangewezen. Op wat moet je dan letten bij het reinigen van je zonnepanelen?

Onderhoud van zonnepanelen

 

Voor het technisch onderhoud van je zonnepanelen kan je in eerste instantie je de installatie zélf grondig controleren op loszittende bevestigingsmiddelen, op eventueel beschadigde onderdelen en de goede staat van de verschillende aansluitingen en kabels.  Je laat bij voorkeur jaarlijks een systeem controle door een vakman laten uitvoeren. Die is immers in staat  de omvormers van  je installatie uit te lezen.

 

 Lager rendement

 

Uiteraard is het regelmatig onderhoud van je zonnepanelen noodzakelijk om een lange levensduur ervan te verzekeren. Reeds kort na het installeren van je zonnepanelen vormt er zich een film van stof en andere verontreiniging op. Op het vlak van periodiek onderhoud zijn zonnepanelen best vergelkijkbaar met de ruiten van je woning die ook regelmatig worden schoon gemaakt.  Het vuil op je zonnepanelen blijft zich echter opstapelen. De stoffilm en andere verontreinigingen als bijvoorbeeld vogeluitwerpselen, doen het rendement van je installatie al na amper enkele maanden met gemiddeld zo’n acht procent dalen. Een regelmatig reinigen doet je dus besparen. Met een dalend rendement zullen je groenestroomcertificaten immers minder opbrengen, waardoor je uiteindelijk zelfs elektriciteit zal moeten aankopen.

 

Vernevelen met speciaal produkt

 

Losliggend vuil op je panelen kun je best verwijderen met water. Bij hardnekkige vuilaanslag is het aan te raden om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken, dat na zijn inwerktijd kan afgespoeld worden. Nu werd door Cleanbouw een speciaal voor zonnepanelen ontworpen schoonmaakmiddel op de markt gebracht. Het product, SP Cleaner, kan  je vernevelen of rechtstreeks aanbrengen met een microvezel of goed absorberende doek. Even inwrijven en je zonnepanelen zijn weer streepvrij en brandschoon. Bijzonder intressant is ongetwijfeld dat naspoelen met water overbodig is,  en dat is meteen ook veilig voor de installatie zélf. Het aluminium frame van  je zonnepanelen wordt, in tegenstelling met het gebruik van bijvoorbeeld een klassieke allesreiniger, niet aangetast. Om je zonnepanelen in optimale conditie te houden, reinig je ze driemaal per jaar met SP Cleaner. Eén liter van dit reinigingsmiddel voor zonnepanelen is verkrijgbaar bij doet- het- zelfzaak Hubo voor 9,99 euro, goed voor hets choonmaken van vijftien zonnepanelen. Alle info op Cleanbouw.be.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,