Interieur: zo kies je de geschikte gietvloer

Het interieur en de sfeer in je woning wordt lang niet meer alleen bepaald door je keuze van stijlvolle meubelen, of door een trendy kleurtje. Er is zoveel meer om van je huis een sfeervolle en gezellige thuis te maken. Dat is zeker zo met je vloer, waarbij het materiaal een belangrijke rol speelt. Gietvloeren zijn de laatste jaren een geweldige opmars gestart en zijn dan ook erg populair. Daar zijn vele redenen voor. Deze toenemende populairiteit weerspiegelt zich in de eerste plaats in het uitgebreide gamma gietvloeren, die in  vele materialen en in alle mogelijke kleuren beschikbaar zijn. Niet alle gietvloeren zijn geschikt voor alle toepassingen, zodat je zowel voor- als nadelen moet kennen vooraleer je een definitieve keuze maakt. De prijs van een gietvloer is uiteraard ook een factor waar je mee moet rekening houden.

Is je interieur  aan een nieuwe vloer toe, dan heb je ongetwijfeld een ruime keuze aan materialen, design en kleuren. Het is dan ook niet gemakkelijk de juiste keuze te maken. Steeds meer bouwers en verbouwers kiezen voor een gietvloer, slijtvast én onderhoudsvriendelijk. Maar zo’n gietvloer heeft nog ondere voordelen in petto.

Kunsthars voor ieders interieur

Een van de vele keuzemogekijkheden is een gietvloer uit Pu (Polyurethaan) of kunsthars, opvallend zacht en dus aangenaam om met je blote voeten op te lopen. Zo’n gietvloer uit kunsthars straalt een warmte en gezelligheid uit en voelt ook zo aan.  Er bestaat nauwelijks een verschil met een houten vloer. Een kunsthars gietvloer is zowel geschikt voor je woonkamer als je keuken en badkamer. Deze vloeren zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming en zijn slipvast én waterbestendig. Kies je voor de badkamer een gietvloer uit kunsthars, dan kun je deze tot in de douche laten doorlopen. Deze kunsthars vloeren zijn verkrijgbaar in alle mogelijke (trendy) kleuren zodat er voor ieder interieur wel een kunsthars gietvloer bestaat.  Zo zijn er kunstharsvloeren in verschillende prints met eentransparante laklaag beschikbaar. Vloeren uit kunsthars zijn onderhoudsvriendelijk, stofzuigen en dweilen met een zachte en licht vochtige microvezeldoek is ruimschoots voldoende. Plaats steeds vilten beschermers onder stoelen en tafels om beschadiging te voorkomen. Een kunsthars gietvloer is niet goedkoop, hoe harder hoe goedkoper.

  • Kooptip: voor één vierkante meter betaal je gemiddeld 95 euro.

Epoxy erg krasgevoelig

Epoxy vloeren zijn vervaardigd uit harde kunstkars, waardoor ze erg krasgevoelig zijn.  In tegenstelling met een PU- vloer niet elastisch waardoor de minste kras zichtbaar blijft.Zo een epoxyvloer wordt bijna hoofdzaklelijk gebruikt in ruimtes waar het uitzicht weinig ofg geen rol spelen zoals in garages en opslagplaatsen.

  • Kooptip: vanaf 65 euro/m2.

Troffelvloer tegen vuil en stof

Een troffelvloer is een combinatie van fijn zand, vermalen grint en epoxyhars met een beschermlaag in PU- lak. Door het gecombineerd gebruik van deze materialen krijgt een troffelvloer een gespikkeld uitzicht waardoor vuil en stof veel minder zichtbaar zijn. Een getroffelde vloer is dan ook vooral interessant voor de keuken of de inkomhall en in de badkamer.

Zo een troffelvloer is harder dan een PU- kunstharsvloer. Kies je voor een troffelvloer in lichetre tinten, dan zal deze vlugger verkleuren. Een troffelvloer is weinig veeleisend op het vlak van zijn onderhoud. De poriën tussen de steentjes van de troffelvloer zijn vaak nog open en daar kan soms vuil in verzamelen.

  • Kooptip:  een troffelvloer heb je voor gemiddeld 110 euro.

Betonvloer heeft geen ondervloer nodig

Een betonvloer is een puur natuurproduct bestaande uit zand, steentjes, en een plastificeerder. Zo’n betonvloer is meestal geïmpregneerd of gewaxt waardoor je betonvloer vlekbestndig is. Gepolijste betonvloeren bieden het niet te onderschatten voordeel dat mooi verouderen. Zonder extra beschermlaag zijn ze uiteraard veel vlekgevoeliger. Betonvloeren zijn vooral gezschikt voor badkamers. Betonvloeren zijn  relatief goedkoop, vooral voor appervlaktes vanaf 100 m2. Een betonvloer betekent ongetwijfeld een extra besparing omdat hier een ondervloer (chape) niet noodzakelijk is.

  • Kooptip:de prijs van een betonvloer varieert van 50 tot 80 euro/m2 voor kamers met een oppervlakte tot 100 m2.

Cementgebonden vloeren niet voor badkamer

 

Een cementgebonden vloer is gemaakt uit een mengsel van kunsthars en cement. Een cementgebonden vloer is amlper enkele millimeters dik, dit in tegenstelling met een betionvloer waarvan de dikte gemiddeld tien centimeter bedraagt. Een cementgebonden vloer is als gevolg van zijn samenstelling niet waterdicht en vlekgevoelig. Dat maakt hem ongeschikt voor zowel keuken als badkamer . Deze vloer krijgt een waxlaag als bescherming die iedere drie jaar moet vernieuwd worden. Deze waxlaag maakt een cementgebonden vloer bijzonder onderhoudsvriendelijk.

  • Kooptip: een cementgeboden vloer kost gemiddeld 110 euro.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,