Interieur verven: vergeet je primer niet

Het voorjaar is voor velen dé periode om het interieur van hun woonkamer een flinke opfrisbeurt te geven. Een nieuwe verflaag hoort daar zéker bij. Het verven van je interieur is zoveel meer dan het kiezen van de juiste kleur. De juiste kleur zorgt voor een gezellige en warme sfeer in je woonkamer.  Toch vraagt het verven zélf ongetwijfeld de meeste aandacht en de juiste aanpak. Hoe pak je deze klus best aan, en met welke tips hou je bij voorkeur rekening om je woonkamer succesvol in een nieuw kleedje te steken?

Een goede voorbereiding is alvast een noodzaak om het verven van het interieur in je woonkamer tot een goed einde te brengen. En juist bij de voorbereiding durft het al wel eens verkeerd lopen.

In vele gevallen wordt het aanbrengen van een aangepaste primer of grondlaag vergeten. Voor een goed eindresultaat is het aanbrengen van een primer of grondlaag nochtans noodzakelijk.  Het aanbrengen van een primer is dus zeker geen detail. Een primer is een must om het verven van je interieur naar wens te laten verlopen.

 

Primer voor goede hechting

Een juist gekozen primer of een grondlaag zorgt in de eerste plaats voor een goede hechting van de eindlagen. Een aan de ondergrond aangepaste primer voorkomt latere absorptieproblemen. Met de geschikte primer  bekom je een mooie, egale tint zonder strepen. Gaat het om een nieuwbouw of om het verven op pas bepleisterde muren, dan kun je zéker niet zonder zo’n primer of grondlaag.

Zuivere ondergrond

Voor je start met het aanbrengen van je primer, maak je de te schilderen ondergrond grondig ontstoffen en ontvetten. Is er ergens ijzer aanwezig dan moet dat uiteraard te worden ontroest. Bij een harde ondergrond zoals metaal, kunststof, pvc of bijvoorbeeld melanine ontvet je bij voorkeur met een aangepaste, synthetische thinner. Voor een optimaal eindresultaat verwijder je best alle oude en los gekomen verflagen.

Geen grondverf

Hou er rekening mee dat zo’n primer iets anders is dan de klassieke muurverf. Het belangrijkste verschil tussen beiden laat zich duidelijk merken bij het eindresultaat. Met muurverf in plaats van een aan je ondergrond aangepaste primer, zal het resultaat van het verven van je interieur zeker tegen vallen. Een primer legt als het ware een beschermende film op de te schilderen ondergrond. Een klassieke muurverf is bijvoorbeeld niet in staat het verschil in zuigkracht van muur of plafond volledig weg te werken. Gewone muurverf gebruiken als grondlaag geeft achteraf opmerkelijke kleurverschillen. Grote boosdoener is hun samenstelling. Muurverf bevat veel minder bindmiddel. De keuze van de geschikte primer is van groot belang, iedere ondergrond vraagt een aangepaste primer.

Hout vraagt diep indringende primer

Heb je te doen met een ondergrond in hout, dan moet je rekening houden eventuele verroting en vergrijzing.  Na verloop van tijd zal hout vergrijzen onder invloed van de zon. Breng daarom een impregneerlaag aan, bij voorkeur een diep indringende primer. Die beschermt het hout tegen eventueel binnendringend vocht.

Pleisterwerk vastkleven aan ondergrond

Wees ook voorzichtig met pas aangebracht pleisterwerk. Een aangepaste primer zorgt er voor dat het witte pleisterpoeder vastgekleefd wordt aan de te schilderen ondergrond. Zo’n aangepaste primer neemt ook het verschil in zuigkracht weg. Die verschillen ontstaan tussen het pleisterwerk en herstellingen van bijvoorbeeld barsten en spleten. Moet je schilderen opbaksteen, dan zorgen de cementlagen voor mogelijke problemen. Fixeer daarom de bakstenen met een speciaal hiervoor ontworpen primer.

Twee componenten primer

Hoe belangrijk een aangepaste primer wel is, merk je best bij het overschilderen van gladde, glanzende tegels. Zonder juiste primer onmogelijk om deze goed te schilderen. Gebruik hiervoor een twee componenten primer voor gladde oppervlakken. Zo’n twee componenten primer is zelfs in staat melaminekastjes een tweede jeugd te bezorgen. Gladde materialen als aluminium, koper, zink en alle glanzende materialen verkleuren bij contact met water en lucht. Dit voorkom je met de juiste primer. Voor een ondergrond uit ijzer gebruik je een anti roestprimer, terwijl een ondergrond uit kunststof zoals pvc een hoogwaardige primer met een hoge hechtingsgraad vraagt. Eens  de juiste primer aangebracht is het aanbrengen van de definitieve verflaag kinderspel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,