Interieur: verlaagd plafond met inbouwspots en gipsplaten

Licht en luchtig zijn twe factoren die je woonkwaliteit verhogen. Overweeg je meer licht in je woning te laten schijnen door het plaatsend van inbouwspots? Een verlaagd plafond met met behulp van gipsplaten is dan ongetwijfeld een passend alternatief. Gipsplaten zijn bij de plaatsing niet alleen bijzonder handelbaar en gebruiksvriendelijk, ze stellen je in staat voor een mooie afwerking te zorgen. Je kan alle elektriciteitsdraden mooi inbouwen waardoor je van je werk echt eer kunt halen. En je hoeft voor de realisatie van een verlaagd plafond met gipsplaten en inbouwspots zelfs geen handige Harry te zijn om dit tot een goed einde te brengen. Hoe pak je dit werkje aan en welke keuze aan mogelijkheden en materialen heb je ter beschikking om je interieur nog meer uitstraling te geven.

De voorbereiding van het plaatsen van zo’n verlaagd plafond met inbouwspots en gipsplaten is ook hier van groot belang. Je hebt immers de keuze tussen verschillende systemen om deze klus tot een goed einde te brengen.Hou bij je uiteindelijke keuze van het meest geschikte systeem zeker rekening de afmetingen van je plafond en met het gewicht van de platen. Bij een plafond met beperkte afmetingen gebruik je bij voorkeur een zelfdragend systeem, bijzonder flexibel en eenvoudig te bevestigen. Door voor zo’n zelfdragen systeem te kiezen bespaar je tijd én geld. Zo’n zelfdragend systeem is onbruikbaar bij grote plafonds waarbij je een te grote ruimte moet overspannen.

Vochtige ruimten

Je materiaalkeuze hangt uiteraard ook af van deaard van de kamer waar je zo’n verlaagd plafond wil aanbrengen. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid als keukens en badkamers, gebruik je sowieso waterbestendige platen. Om hun warmteproductie zoveel mogelijk te beperken, kies je best voor kleinere spots, of spots met spaarlampen of leds. Op die manier spaar je nietg alleen kostbare energie, maar moet je ook geen ventilatiesysteem inbouwen. Hou er bij de realisatie van je verlaagd plafond rekening mee dat met eventuele halogeenspots  minimum tien centimeter vrijlaat om oververhitting te vermijden.

Meten vanaf de vloer of nulpas

Bepaal voor je met de werken start nauwkeurig de plaats van je verlaagd plafond. Ligt er al een vloer in je woning, dan is deze de basis om juist te meten. Moet de vloer nog worden aangelegd, dan is het iets ingewikkelder. Dan meet je vanaf de nullijn of

nulpas. Die ligt op één meter hoogte. Gebruik hiervoor een waterpas of een laser.

 

Zelfdragende structuur

Een zelfdragende structuur monteer je met muur- en plaatdragende profielen. Bij een vrijdragende structuur gebruik je best U- vormige profielen die je tegen de muren schroeft, om nadien deze tussen de U- profielen vast te klemmen.

Extra werk met plafondophangers

Met plafondophangers heb je méér werk. De profielen bevestig je in dit geval aan het plafond op een afstand van zo’n 1,20 meter. Gebruik daarvoor profielprofielen. Zorg er voor dat de elektrische bedrading op de juiste plaats is aangebracht, en klaarzit om gemonteerd te worden. Gebruik bij halogeen- en ledlampen steeds een transformator.

Invallend zonlicht vermijden

Let op het binnenvallend zonlicht, dat de voegen tussen de platen extra benadrukt. Dat berperk je door telkens de langste zijde van de platen loodrecht op de gevel te plaatsen. Schroef de platen vast met een tussenruimte van gemiddeld zo’n 25 centimeter. Daarna kun je de voegen tussen de platen opvullen met filler, afschuren en schilderen.Eens dit alles geklaard,  kun je de lichtpunten aansluiten. Jen kan hiervoor zowel kleine spots, als spots met halogeenlampen of leds gebruiken. Je kan deze inbouwspots best bevestigen met behulp van veerklemmen. Laat je deze veerklemmen los, dan openen ze zich onmiddellijk.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...