Interieur: op wat moet je letten bij de aankoop en het onderhoud van een lederen salon?

Met het voorjaar in het verschiet denken velen aan een grondige opfrisbeurt of zelfs een vernieuwing of complete herinrichting van hun interieur. In dat interieur bekleedt ons salon een vooraanstaande plaats. Salons zijn er uiteraard in  alle mogelijke stijlen en modellen, materialen en prijsklassen. Een lederen salon blijft ondanks alle nieuwe interieurtrends overeind. Het geeft je interieur extra uitstraling. Er bestaan echter ontelbare soorten leder voor de productie van salans zodat je zowel bij de aankoop als bij het onderhoud ervan doordacht moet tewerk gaan. Op wat moet je dan precies letten bij de aankoop én het onderhoud van zo’n lederen salon?

In ieders interieur neemt een salon een opvallende plaats in

Iedere soort leder heeft zijn specifieke eigenschappen met z’n voor- en nadelen. Bij de aankoop en het onderhoud van zo’n lederen  salon is voorzichtigheid geboden, het gaat per slot van rekening over een belangrijke investering. Waarom kost het ene lederen salon het veelvoud van het andere? Het is uiteindelijk toch allemaal leder? Wat zijn de kenmerken en zowel de voor- als de nadelen van al deze verschillende ledersoorten?

Grote verschillen in kwaliteit

De ene ledersoort is de andere niet, er bestaan inderdaad bijzonder grote verschillen in hun kwaliteit. De keuze van het soort leder voor je salon hangt van verschillende factoren af. Niet in het minst van je interieur en van je gezinssituatie. Hou daarbij zéker rekening met de aanwezigheid van kinderen en/of huisdieren in je gezin. Leder is erg duurzaam en beschikbaar in verschillende stijlen. Het ademt tevens klasse en warmte uit .

Soorten leder

Bij de productie van lederen salons gebruikt men allerlei soorten leder met de meest uiteenlopende kwaliteit:

Er bestaan ontelbare soorten leder voor de productie van stijlvolle lederen salons

 • Aniline leder: de meest natuurlijke ledersoort bij de productie van lederen salons. Vol aniline leder wordt geverfd, zonder beschermlaag. Aniline leder is opvallend zacht én soepel aan. De mogelijke aanwezigheid van natuurlijke littekens en kleurnuances zijn duidelijk zichtbaar. Analine leder behoort tot de hoogste prijsklasse, is erg gevoelig voor vlekken en voor het volle zonlicht en gaat dus vlug laat verkleuren.
 • Semi- aniline leder: duurzame ledersoort voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag. De gaatjes van de haarinplant zijn hier duidelijk zichtbaar. Dit semi- aniline leder biedt de consument een uitstekende soepelheid, in combinatie met een kwalitatieve beschermlaag. De beste keuze voor gezinnen met kinderen en huisdieren.
 • Gepigmenteerd leder: heeft een gepigmenteerde en afdekkende afwerking. Het natuurlijke nerfbeeld is meestal gedeeltelijk, en in sommige gevallen zelfs volledig verdwenen en alle poriën werden afgedicht. Gepigmenteerd leder voelt erg koud aan. Deze ledersoort werd bewerkt met een speciale ‘weekmaker’ die, onder invloed van zonlicht en warmte, verdwijnt. Craqueleren is er het gevolg van.

Een salon uit kwalitatieve sky oogt veel mooier dan gecorrigeerd leder

 • Geprint leder: zijn kunstmatige nerfstructuur maakt dit soort leder koud en karakterloos.
 • Gecorrigeerd leder: hiervoor gebruikt men vooral zwaar beschadigde huiden, met een matige tot zelfs slechte kwaliteit, veel fouten, opvallende littekens en een onnaturlijke structuur krijgt. Na bewerking worden deze huiden afgedekt en voorzien van een kunstnerf. Minderwaardig leder. Kwalitatieve skai is kwalitatief stukken beter.
 • Spitleder: Voor het vervaardigen van salons gebruikt men hoofdzakelijk rundsleder. Deze worden zelden of nooit op hun volledige dikte verwerkt. Daarom worden ze, tijdens hun looiproces, op een bepaalde dikte overlangs doorgesneden. Op die manier bekomt men minstens twee huiden: één sterke huid langs de haarkant, die bewerkt wordt tot één van de reeds vermelde soorten leder, en één broze huid. Deze weinig sterke huid krijgt een extra zwaar dekkende beschermlaag én een kunstnerf of eindcoating. Het gaat hier nog steeds om écht leder.
 • Bycastleder: niet meer of minder dan dat werd gelijmd én geperst lederafval, gelijmd en geperst. Bycastleder krijgt een zware coating waarmee een kopie wordt gemaakt van de nerfstructuur. Zelfs de haarprint van de nerf wordt hier compleet nagebootst
 • Gedekverfd leder: geverfde huiden die haast altijd  de productie van lederen meubels wordt gebruikt.
 • Handwish leder: hoofdzakelijk gebruikt bij de productie van Chesterfield zetels.
 • Nubuckleder: of geschuurd leder. Waardevol aniline leder met een  bijgeschuurde toplaag waardoor dit leder fluweelzacht aan voelt. Nubuckleder moet regelmatig geborsteld én gestofzuigd worden.

  Een typisch chesterfield salon

 • Suèdeleder: in vele gevallen de achterkant van het leder, maar het kan echter even goed de onderste, kwalitatief minderwaardige kant zijn. Dan spreekt men van splitsuède.
 • Schapenleder: krijgt pas zijn beschermde verflaag nadat het volledig is bekleed. Na het reinigen mag deze ledersoort niet té lang vochtig blijven. Bij voorkeur reinigen met een milde ledercleaner.
 • Pull-up leder: heeft net als bycastleder een speciaal uitzicht. Het werd zodanig vervaardigd dat het bij aanraking telkens een andere kleur krijgt. Laten we het leder weer los, dan verschijnt zijn oorspronkelijke kleur terug.

Onderhoudstips voor lange levensduur

 • Regelmatig hydrateren: is noodzakelijk voor de lange levensduur van je lederen salon. Hydrateren van je lederen salon doe je door het regelmatig te reinigen met een speciale, vocht inbrengende zeep en een aangepast onderhoudsproduct.
 • Water: is de grootste vijand van leder. Hou je lederen salon in topconditie door het wekelijks af te stoffen en regelmatig te stofzuigen. Gebruik daarbij steeds het speciale hulpstuk, om beschadiging te voorkomen. Gebruik zo weinig mogelijk water. Met zadelzeep, glycerine of een andere hydraterende zeep hou je jouw lederen salon steeds als nieuw.

Water is een van de grootste vijanden van leder

 • Droog: maak na iedere behandeling je leder steeds grondig droog met een zachte microvezeldoek, die zéker niet pluist.
 • Versieringen: als knopen en biezen poets je bij voorkeur met een zachte tandenborstel en een weinig zeep.
 • Soepel: leder is erg gevoelig aan licht en warmte. Bij te fel zonlicht en warmte kan het uitdrogen en barsten. Hou leder soepel door het jaarlijks enkele keren te behandelen met een hydraterend onderhoudsproduct.
 • Azijn en lijnzaadolie: zijn perfecte lederreinigers. Meng één deel azijn met twee delen lijnzaadolie.
 • Chemische reinigingsmiddelen: zoveel mogelijk beperken, die tasten immers de beschermende en decoratieve verflaag van leder aan.
 • Vochtigheidsgraad: de ideale vochtigheidsgraad in onze woning bedraagt zo’n zestig procent.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,