Interieur: een kurkvloer is vriendelijk voor je rug

Kurk is een puur natuurproduct. Niet te verwonderen dat steeds meer voor dit materiaal wordt gekozen als vloerbekleding. Kiezen voor kurk in je interieur en zeker als vloerbekleding, is een bijzonder slimme keuze. Je combineert op die manier een eigentijds en trendy design met een maximum aan woon- en gebruikscomfort. Kurk is warmte- en geluidsisolerend en onderhoudsvriendelijk. Dankzij een vooruitstrevend kliksysteem moet je beslist géén handige Harry zijn om zélf je kurkvloer aan te leggen. Maar naast dit alles is een kurkvloer ook bijzonder vriendelijk voor je rug

 

Kurk is een bijzonder veerkrachtig materiaal met een nog onvoldoend bekende isolatiewaarde. Het is inderdaad een voortreffelijke warmte en geluidsisolator. Het heeft zijn uitzonderlijke veerkracht te danken aan zijn unieke celstructuur, vergelijkbaar met een honingraat. Iedere kubieke centimeter bestaat uit maar liefst veertig miljoen afzonderlijke cellen, allen gevuld met lucht. Dat ligt aan de basis van de opvallende soepelheid en sterkte van dit materiaal. Kurk keert na om het even welke vervorming steeds naar zijn oorpsronkelijke vorm terug. Het absorbeert schokken, wat zorgt voor een enorme drukverlichting op voeten, benen, gewrichten en… je rug. Wetenschappers bewezen tijdens verschillende onderzoeken de positieve invloed van een kurkvloer op allerlei rugklachten. Ze vergelijken dit gunstige effect op je gewrichten zelfs met een deugddoende eigenschappen van een goede… sportschoen!

 

Gezonder leefklimaat helpt tegen allergiën 

 

Kurkvloeren zijn daar ook bijzonder hygiënisch en dragen op die manier meer dan één steentje bij tot een gezonder leefklimaat. Een kurkvloer bezit immers een vuilafstotende toplaag waardoor zowel stof als allerlei ziekmakende bacteriën, schimmels en de huismijt geen schijn van kans krijgen. Een kurkvloer is daardoor uitstekend geschikt voor de vele allergielijders die die sterk in aantal toenemen.

 

Kurkvloer zélf leggen met kliksysteem

 

Ben je van plan je kurkvloer zélf te leggen,  dan doe je dit het eenvoudigst met het kliksysteem. Je moet beslist géén handige Harry zijn om met dit systeem je kurkvloer te realiseren.

Je moet er wél voor zorgen dat alle oneffenheden uit de ondergrond verdwenen zijn. Dat doe je bij voorkeur met een daarvoor speciaal ontworpen folie. Voor het legen van je kurkvloer moet je alle plinten verwijderen. Er bestaat nu al kurk van amper drie en vier centimeter dik, dat vormt dus ook geen enkel probleem meer.

Kurkvloer lijmen moeilijker

 

Je kan je kurkvloer ook lijmen, maar dat is heel wat moeilijker dan met het hierboven beschreven kliksysteem. Informeer je vooraf grondig op wat je moet letten omdat je gelijmde kurkvloer geen tegenvaller zou worden. Twijfel je over de goede afloop, schakel dan een vakman in. Ook voor een gelijmde kurkvloer is een perfect egale ondergrond een must. Zowel het snijden als het lijmen zijn precisiewerkjes die perfect moeten worden uitgevoerd wil men de kurk niet beschadigen. Een gekleefde kurkvloer vraagt ook een beschermende vernislaag, die minimum 48 uur en liefst langer moet uitharden. Het is dan ook zo lang wachten tot je er weer alle meubels mag op plaatsen en je de kurkvloer mag belopen.

 

Onderhoudsvriendelijk

 

Een extra voordeel van een kurkvloer is ontegensprekelijkheid zijn onderhoudsvriendelijkheid.

Een kurkvloer is ook op dit vlak weinig veeleisend en stelt zich al dik tevreden met een regelmatige schoonmaakbeurt met de stofzuiger of met het schoon vegen met behulp van een zachte microvezeldoek. Wil je jouw kurkvloer toch dweilen, gebruik daarvoor dan zo weinig mogelijk water. Zorg in kamers met een kurkvloer steeds voor een optimale luchtvochtigheid, tussen de 35 en 65 procent. Bescherm je kurkvloer ook zoveel mogelijk tegen de zon. Dat is immers zijn grootste vijand en doet hem op korte tijd verbleken. Hou bij de keuze van je warmtebron zeker rekening met de warmte isolerende eigenschappen van kurk, dat warmte langer zal vasthouden. Hou daar rekening mee, zéker  wanneer je kiest voor vloerverwarming…

Een kurkvloer spaart energie

Met een kurkvloer spaar je ook heel wat energie, zodat je zijn kostprijs vlug zal terug verdienen. Dat heeft hij te danken aan zijn uitzonderlijke celstructuur, waardoor de kurkkorrels vlug hun omgevingswamte opnemen en deze ook langer zal vast houden . Kurk is een van de meest natuurlijke isolators ter wereld. Andere positieve eigenschappen van kurk:

  • Geluidsdempend: loopgeluiden worden sterk afgezwakt en trillingen volledig geabsorbeerd. Daardoor is kurk niet alleen een uitstekend materiaal voor mensen met rugklachten en allergiën, maar ook voor speel- en studeerkamers.
  • Vlekwerend: een kurkvloer is ook geschikt voor keuken en badkamer. Ben je dit van plan, geef je kurkvloer dan een beschermende vernislaag. Dat voorkomt dat vlekken diep in het kurk kunnen indringen.
  • Milieuvriendelijk: kurk is milieuvriendelijk. Het is volledig biologisch afbreekbaar, makkelijk te recycleren en volledig vrij van schadelijke stoffen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,