Hygiene: hoofdluizen en neten bestrijden

Ieder schooljaar worden leerlingen geteisterd door die vervelende kriebelbeestjes, luizen. Dit jaar is er één belangrijk verschil in vergelijking met vroeger: de beestjes laten zich niet meer zo gemakkelijk verdrijven. Het bestrijden van hoofdluizen en neten wordt van jaar tot jaar moeilijker. Volgens wetenschappers worden hoodluizen langzaam maar zeker immuum voor permetrine, het werkzame bestanddeel in de meest populaire antiluizenmiddelen. Vraag is dus op welke manier ouders hun kinderen voortaan kunnen verlossen van deze vervelende beestjes als die steeds meer bestand geraken tegen het hoofdbestanddeel in luizenverdelgers.

Met de nat- kammethode en een speciale luizenkam kun je de kriebelbeestjes best opsporen en bestrijden

Franse onderzoekers namen bijna vijftienduizend schoolkinderen uit meer dan 74 basisscholen onder de loep. Bij in totaal 574 kinderen werden hoofdluizen gevonden. Verder werd onderzocht of die luizen gevoelig waren aan permetrine en malathion, twee werkende hoofdbestanddelen van de meest populaire antihoofdluizenmiddelen. Malathion bleek alvast doeltreffend, geen enkele hoofdleef overleefde de behandeling. Anders was het gesteld met permetrine. Bijna vijftien procent van de aanwezige hoofdluizen overleefde. Na verder onderzoek kwam nog het meest verontrustende aan het licht: zowat 99 % bleek immuum tegen permetrine. Dat kan voor heel wat problemen zorgen, want permetrine wordt het meest gebruikt in de strijd tegen de hoofdluis. Dat verklaard meteen ook hoe het mogelijk is dat sommige kinderen, na een intense behandeling gedurende maar liefst twee jaar, nog steeds niet luizenvrij zijn.

Parasieten

Luizen zijn parasieten. Het al of niet hebben van hoofdluizen heeft niets met hygiene of een gebrek eraan te maken. Niemand is veilig voor de hoofdluis. Luizen zijn zogenaamde ectoparasieten die op de huid van andere dieren leven. Hoofdluizen daarentegen hebben een voorliefde voor hoofdhaar en soms voelen ze zich ook thuis in baardhaar. Deze soort leeft niet op andere dieren en omgekeerd. Hoofdluizen kunnen dus onmogelijk overgedragen worden van mens op dier en omgekeerd, dat is enkel mogelijk van mens op mens. Belangrijk is wel dat luizen geen overbrengers zijn van allerlei ziekten, het hebben ervan is wel erg vervelend. Wordt niet kordaat ingegrepen dan kunnen ze zelfs tot een ware epidemie uitgroeien.

Bloed om te overleven

Zonder bloed kunnen hoofdluizen onmogelijk overleven. Ze voeden zich tot vijf keer per dag met het bloed van hun gastheer. Vrouwtjes zijn amper vier millimeter groot, leven maximum anderhalve maand en leggen in deze korte periode gemiddeld zo’n driehonderd eitjes. Na maxiumum tien dagen komen de larven tevoorschijn. Deze bevinden zich in een soort zakje, de neten. Neten zitten vast aan de haarbasis van hun gastheer en zijn bijzonder moeilijk te verwijderen. Wil je dus definitief van je hoofdluizen verlost geraken, dan is het zaak om deze neten volledig uit te roeien.Zonder het bloed van zijn gastheer, kan de hoofdluis maximum twee dagen overleven

De nat- kam methode

Dit is niet alleen een bijzonder goedkope maar ook een kindvriendelijke en meestal ook doeltreffende manier om neten en luizen op te sporen en uit te roeien. Voor deze behandelingsmetode heb je enkel haarshampoo en conditioner nodig. Na een grondige wasbeurt, breng je overvloedig haarconditioner aan en dit laat je gedurende enkele minuten in je haar trekken. Kam vervolgens de knopen uit je haar met een gewone kam. Kam daarna je haar van achter naar voor met een speciale luizenkam, en dit tegen de hoofdhuid aan. Na elke kambeweging maak je de kam schoon met een wit papieren  servet of keukenrol die je grondig controleert op de aanwezigheid van luizen en/of neten. Spoel de haren en kam ze met een gewone kam naar achter. Maak deze kam nadien proper met een ontstettingsmiddel als alcohol en herhaal deze behandeling minstens vier maal gedurende de twee volgende weken. Je haren dus zéker minstens iedere vier dagen behandelen.

Extra tips van de dermatologe

  • Synthetische pyrethrines: zijn zeer doeltreffend in  de strijd tegen hoofdluizen. Ze zijn  daarenboven ongevaarlijk en gemakkelijk afbreekbaar. Dergelijke behandeling mag na tien dagen herhalen, tot luizen en neten volledig verdwenen zijn.
  • Malathion: is zeer doeltreffend en dient in normale omstandigheden slechts één keer te worden gebruikt.
  • Preventie: tegen hoofdluizen is zinloos.  Geen enkele product bezit immers preventieve eigenschappen. De actieve bestanddelen in al deze bestrijdingsmiddelen kunnen je hoofdhuid ernstig irriteren .

Regelmatige controle kan nieuwe besmettingen voorkomen

  • Wassen: maak kammen en borstels schoon in warm water en was alle kleding op 60 of 90 graden dat met je hoofdhaar in aanraking kwam.
  • Luizenkam: met de luizenkam ga je gedurende minstens veertien dagen op zoek naar achtergebleven of nieuwe neten.
  • Nat- kam methode: controleer met deze doeltreffende methode minstens wekelijks op nieuwe besmettingen.
  • Springen en vliegen: luizen kunnen onmogelijk van het ene hoofd naar het andere springen of vliegen. Ze kunnen alleen lopen en kruipen
  • Huisdieren: geen enkel huisdier kan luizen overbrengen op de mens en omgekeerd.
  • Wassen: luizen kunnen je dus niet voorkomen, zelfs niet met veelvuldig wassen.
  • Bloed: zonder bloed kunnen luizen maximum twee dagen overleven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,