Huis bouwen in hout zorgt voor gezond leefklimaat en is energiezuiniger

We worden blijkbaar dan toch allemaal met een baksteen in onze maag geboren. Iedereen, zowel jong als oud(er) wil vroeg of laat zijn/haar droomwoning realiseren. Duurzaam en energiezuinig (passief) bouwen staat daarbij nu al enkele jaren centraal. Dat niet alleen. Bij het bouwen van onze droomwoning denken we nu ook meer en meer aan het gezondsheidsaspect van bouwen en wonen. Een volledig houten huis wordt in dit kader langzaam maar zeker populairder. Niet te verwonderen, want volgens wetenschappers bieden houten huizen heel wat voordelen, ook op het vlak van onze gezondheid. Hoe gezond is een houten huis dan wel?

Een houten huis is niet alleen goedkoper en energiezuiniger maar nu ook stukken gezonder

In het kader van duurzaam en energiezuinig bouwen tonen steeds meer bouwlustigen aandacht voor het materiaal dat ze voor de bouw van hun droomwoning gebruiken. De laatste jaren wordt immers steeds meer en meer onderzoek verricht naar de invloed van bouwen op je gezondheid. En alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting. Woningen in hout zijn gezonder en zorgen voor een aangenaam en stabiel woonklimaat.

Constante luchtvochtigheid

Een van de belangrijkste voordelen van houten huizen is de constante luchtvochtigheidsgraad die men met dit materiaal kan realiseren. Dat is niet zo verwonderlijk. Hout is immers een puur natuurlijk materiaal dat het teveel aan vocht in je woning moeiteloos absorbeert. Wordt de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan geeft hout dat extra geabsorbeerd vocht aan zijn omgeving terug. De luchtvochtigheidsgraad in je houten woning blijft ze steeds constant op peil. Dat is niet alleen belangrijk voor de kwaliteit van je woning zelf, maar komt ook het woonklimaat en je gezondheid ten goede. Een te hoge luchtvochtigheidsgraad brengt je natuurlijk koelsysteem immers ernstig in gevaar. Blijft de luchtvochtigheid binnen de comfortzone, dan krijgen allerlei ziekmakende bacteriën en virussen, huisstofmijten en schimmels weinig of geen kans.

In een houten huis heerst een constante luchtvochtigheidsgraad en dat komt niet alleen je woon- en leefcomfort maar ook je gezondheid ten goede.

Gunstig voor reuma, artritis en artrose

De voordelen van houten huizen gaan echter veel verder. Zo zijn wetenschappers het eensgezind over de positieve invloed van een houten woning op reuma, artrose en artritis. In noordelijke landen als Noorwegen, Zweden en Denemarken wordt vooral met hout gebouwd en daar ligt het aantal patiënten met soortelijke gewrichtsklachten opmerkelijk lager. Een ander voordeel van het gebruik van hout in de woningbouw is de vaststelling dat hout de kosmische straling doorlaat en ook dat heeft een heilzame werking op zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid.

Psychologische voordelen

Hout is een warm materiaal, het geeft ons dan ook een warm gevoel. In een woning die koud aanvoelt verliest je lichaam veel vlugger zijn warmte. In tegenstelling tot baksteen, heeft hout een warme uitstraling, hetgeen je woon- en leefcomfort zeker ten goede komt.  Men stelde ook vast dat de omgevingstemperatuur in een houten huis gemiddeld maar liefst twee graden hoger ligt dan bij het klassieke bakstenen huis. Een houten huis zorgt dus ook voor een lagere energierekening.

Rustgevend en (brand)veilig

Een volledig houten huis valt in niets te onderscheiden van een traditionele woning in baksteen. Het verschil zit hem uitsluitend in de dragenede structuur

Naast een lagere energierekening daalt dus ook je doktersrekening. Tal van wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat bewoners van houten huizen veel minder last hebben van stress. Hout is nu eenmaal een rustgevend materiaal en dat heeft ongetwijfeld een positieve weerslag hebben op je gezondheid op langere termijn. Houtskeletbouw biedt je ook praktische voordelen. Zo is het veel lichter dan klassieke woningbouw. Bouwen in hout is dan ook dé oplossing voor bouwgronden met een kleinere draagkracht. Je zal ook veel vlugger je intrek kunnen nemen in je houten woning. De eenvoudigste bouwelementen worden immers bij het bouwbedrijf zelf geassembleerd om ze dan ter plaatse te installeren. Deze belangrijke tijdwinst zal ook de prijs van je woning drukken. Je beschikt ook onmiddellijk over het meest geschikt woon- en leefcomfort omdat bij bouwen met hout geen druppel water wordt gebruikt.

Dragende structuur

Een traditioneel gebouwd huis met baksteen is onmogelijk te onderscheiden van een woning met een volledig houten geraamte. Het verschil zit hem uitsluitend in de dragende structuur. En  zowel over de stabiliteit als de brandveiligheid moet je geen zorgen maken. Beiden zijn vaak beter dan bij woningen in klassieke materialen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,