Huidverzorging: zo verzorg je een droge huid

Water is essentieel voor je gezondheid. Wetenschappers raden je niet voor niets aan minstens twee liter per dag te drinken.  Dit heb je niet alleen nodig om te overleven. Water vormt ook de basis van een gezonde en dus stralende, soepele en fluweelzachte huid. Ons verouderingsproces is meestal  het eerst zichtbaar aan je huid. Dat is er oorzaak van het groeiend succes van allerlei zalfjes, crèmes, facelifts en botox, middeltjes die ons allemaal een jonge huid beloven. Maar kunnen we ook hier niet beter voorkomen dan genezen? Wat kunnen we zelf doen om huidproblemen als een droge huid te voorkomen?

 

Tijdens de wintermaanden  heeft ook je huid het bijzonder zwaar te verduren. Een schrale, koude en gure noordooster zorgt meestal voor een droge huid.  Dat is dan ook het belangrijkste huidprobleem waarmee we tijdens de wintermaanden, maar zeker niet alleen dan, worden geconfronteerd. Hoe bescherm je jouw huid tegen de winterse vrieskou, en hoe kun je preventief je huid beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf en dan vooral tegen uitdroging?

 

Je lichaam en dus ook je huid bestaat voor maar liefst voor twee derden uit water. We verliezen dagelijks heel wat vocht als gevolg van lichamelijke inspanningen, van zweten, ademen en plassen. Om je vochtbalans in evenwicht te houden, heb je minstens twee liter water nodig per dag. Een extra en broodnodige liter vocht haal je uit je dagelijkse voeding. Dat is een strikt minimum. Lever je dagelijks zware lichamelijke inspanningen, sport je regelmatig en ben je een échte zweter, dan heb je nog méér water nodig.

 

Levensnoodzakelijk voor lichaamscellen

 

Zoveel water is noodzakelijk voor de gezondheid van je lichaamscellen. Water transporteert allerlei vitaminen, mineralen, en noodzakelijke voedingsstoffen naar deze cellen. Dat is niet alles. Water verwijdert ook alle afvalstoffen, regelt je temperatuur en versterkt je weerstand. Water is tevens rijk aan calcium en magnesium, twee stoffen die onmisbaar zijn voor de ontwikkeling en het behoud van  stevige botten.

 

Opperste hoornlaag

 

Net als je lichaam, heeft ook je huid dus nood aan voldoende water.  Een goed verzorgde, soepele huid is ook een goed gehydrateerde huid. Zo bestaat de opperste hoornlaag van je huid uit minstens dertien procent water. Wordt deze vochtbalans verstoord, dan neemt dit vochtgehalte af.

Het resultaat daarvan is… smeren. Deze extra hydraterende huidcrèmes zorgen voor een beschermende laag op je huid, zodat het aanwezige vocht niet zo vlug  verdampt.  Vochtinbrengende zalfjes bevatten naast vetstoffen ook ingrediënten als glycerine en hyaluronzuur. Deze stoffen onttrekken vocht uit hun omgeving, en geven dit door aan je huid.

Gehydrateerde huid is jonge huid

 

Een huid met een evenwichtige vochtbalans is ook een stralende, jonge huid. Daarom is het nodig om zowel ’s morgens als ’s avonds vochtinbrengende huidcrèmes en zalfjes te smeren. Een gehydrateerde huid remt huidveroudering af en geeft lijntjes en (ouderdoms)rimpels geen schijn van kans.

 

Rimpels en vale, grijze huidskleur

 

Vertoont je huid rimpels en heeft ze een vage, grijze en ongezonde kleur? Dan is de kans erg groot dat je met een (te) droge huid zit opgescheept. Deze voelt minder soepel en in vele gevallen zelfs ruw aan. De voornaamse oorzaken van een droge huid zijn in de eerste plaats de weersomstandigheden. Zon, zee, wind en temperatuurschommelingen maar ook de airco, douchen of baden in té warm water en luchtvervuiling zijn de grootste boosdoeners. Een gedehydrateerde huid is vochtarm, en heeft naast vocht tekort een verminderde capaciteit om water vast te houden. Een droge huid heeft niet alleen gebrek aan water, maar even goed aan vetten. Een droge en dus vetarme huid produceert te weinig talg, zijn natuurlijke bescherming.

Gebruik de juiste producten

 

Als je smeert, doe dit dan met de juiste producten.  Bij een droge huid gebruik je een vette gezichtscrème. Maar ook als  je huid gezond is, kan ze ook dan extra vocht best gebruiken. Zowel als je lichaam, heeft je huid nooit water genoeg.

Extra verzorgingstips voor droge je huid 

 

  • Heet water: is taboe voor het wassen van je huid. Reinig deze bij voorkeur met lauw water, of met een aangepaste huidmilk.
  • Dag- en nachtcrème: gebruik dagelijks een dag- en nachtcrème om je huid voldoende voedende bestanddelen te bezorgen. Kies gezichtscrèmes met rehydraterende en actieve bestanddelen en mineralen, speciaal ontworpen voor een droge huid.
  • PH- neutrale zeep: heb je een droge huid, kies dan steeds voor ph- neutrale zeep.
  • Drogen: gebruik je water of een aangepaste gezichtslotion als huidreiniging, laat je huid dan nooit door de lucht drogen, maar dep ze droog.
  • Huidmasker: gebruik wekelijks een extra hydraterend huidmasker, en breng dit masker bij iedere seizoenswissel aan als nachtcrème.
     

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,