Houten kozijnen zijn nu ook weerbestendig en duurzaam

Zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten worden meer en meer raamkozijnen uit aluminium en kunststof zoals PVC geplaatst. Ondanks de groeiende populariteit van beide materialen, worden houten ramen nog steeds het meest geplaatst. Houten kozijnen zorgen voor een natuurlijke en persoonlijke uitstraling. 

Dankzij het gebruik van hoofdzakelijk hard hout zijn deze raamkozijnen uit hout nu ook uitstekend bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden.

Dankzij het gebruik van hoofdzakelijk hard hout zijn deze raamkozijnen uit hout nu ook uitstekend bestand tegen alle mogelijke weersomstandigheden.

 

Net zoals aluminium en kunststof raamkozijnen, zijn daardoor ook houten raamkozijnen opvallend duurzaam. Bij een aangepast en regelmatig onderhoud gaan ze levenslang mee. Zowel de levensduur als de prijs van houten ramen hangt van verschillende factoren af. In de eerste plaats van de gekozen houtsoorten. De hardste houtsoorten zijn ook de duurste, maar gaan dan ook het langste mee. Zo zijn kozijnen uit de hardste houtsoorten even goed bestand tegen regen en alle andere weersomstandigheden dan om het even welke andere materialen. Kies dus bij voorkeur voor raamkozijnen uit hard hout.

De hardste en dus de meest duurzame houtsoort voor je raamkozijnen is afzelia. Andere veel gebruikte houtsoorten zijn afrormosia, merbau, meranti, en vuren- of grenenhout.

Houten kozijnen voor binnen

De laatste jaren spreekt men meer en meer van kozijnenhout. Goed kozijnenhout beschikt over de juiste eigenschappen voor de productie van houten raam- en deurkozijnen. Lang niet alle houtsoorten komen immers in aanmerking als kozijnhout.

De plaats waar de kozijnen worden geplaatst, is bepalend voor de keuze van de meest geschikte houtsoort. Er bestaat immers een groot verschil tussen kozijnhout voor binnen en voor buitenshuis.

Voor nieuwe binnenkozijnen volstaat meestal een zachtere en dus goedkopere houtsoort. Meranti is hiervoor een uitstekende keuze, en ook vuren- of grenenhout komt hiervoor in aanmerking.

Houten ramen geven extra warmte en uitstraling aan je woning

Houten ramen geven extra warmte en uitstraling aan je woning

Houten kozijnen voor buiten

Gaat het om kozijnhout voor buiten, dan kies je bij voorkeur de meest duurzame houtsoorten als afzelia, afromosia, en merbau. Eén voor één harde houtsoorten, uitstekend bestand tegen alle weersomstandigheden. Merbau en ook meranti zijn de populairste houtsoorten voor buitenkozijnen. Beiden zijn goedkoper dan afzelia en afromosia. Deze twee houtsoorten zijn het best geschikt voor kozijnen die veel blootgesteld zijn aan neerslag.

De voordelen van houten kozijnen

  • Lange levensduur: kozijnen uit kozijnhout zijn duurzaam, en gaan bij een regelmatig en aangepast onderhoud tot maar liefst 75 jaar mee
  • Uitzicht: houten kozijnen hebben een warme en natuurlijke uitstraling
  • Onderhoud: houten kozijnen laten zich gemakkelijk bewerken en onderhouden
  • Herstellingen: kleine herstellingen aan hout kun je gemakkelijk zelf uitvoeren

Het onderhoud van houten kozijnen

Met een regelmatig en aangepast onderhoud gaan nu ook kozijnen uit kozijnhout levenslang mee. Regelmatig een nieuwe beschermlaag en een likje verf volstaan.

  • Nieuwe bescherm- en verflaag aanbrengen: om beschadiging van je houten kozijnen te voorkomen, gebruik je elektrisch gereedschap in plaats van krabbers om de oude bescherm- en verflaag te verwijderen.
  • Alle stofresten verwijderen: verwijder stofresten met een zachte, droge borstel.
  • Bescherming tegen schimmel: worden je kozijnen vaak blootgesteld aan zonlicht of neerslag? Breng dan zeker een schimmel- of insectenwerend middel aan voor je ze gaat schilderen.
  • Vochtbestendige verf: gebruik bij voorkeur vochtbestendige verf. 
  • Beitslaag: de binnenkant van je houten kozijnen volstaat meestal een nieuwe beits- en/of vernislaag.

Offertes aanvragen voor de beste prijs

De prijs van kozijnen hangt in grote mate af van de gekozen houtsoort. Tussen de verschillende houtsoorten die in aanmerking komen voor de productie van kozijnen, bestaan er grote verschillen. Die kunnen oplopen tot zelfs veertig procent. Via onderstaande websites kun je, vrijblijvend, alle informatie en prijzen van houten kozijnen aanvragen. Je kan er heel wat mee besparen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,