Hou het veilig met kerstmis

De kerst- en nieuwjaarsperiode verloopt, ondanks zijn vredevol karakter, niet altijd zo veilig en rimpeloos dan we wel willen. De donkerste periode van het jaar zorgt wel voor vele gezellige momenten met (brandende) kaarsjes en sfeerverlichting. En juist hierin schuilt het grootste gevaar.

Met onze kerstverlichting wordt in vele gevallen nogal onvoorzichtig omgesprongen, met telkens weer uitslaande branden met ernstig gewonden, doden en vele materiële schade tot gevolg. Op wat moet je dan letten om het met kerstmis en tijdens de nakende eindejaarspperiode zo veilig mogelijk te houden?

De veiligheid van de kerstversiering hangt uiteraard van heel wat factoren af. Problemen met het electriciteitsnet kunnen veel onheil veroorzaken, maar ook de kerstboom zélf en alle andere versieringen veroorzaken kunnen voor veel miserie zorgen. En dan hadden we het nog niet over onhandige feestvierders, die zélf aanleiding geven tot allerlei ongevallen. Je kan nochtans heel wat voorzorgen nemen om je kerst- en eindejaarsfeest in de meest veilige omstandigheden te laten verlopen.

 

Slecht onderhouden kerstverlichting

 

Problemen met je kerstversiering zijn meestal het gevolg van een defecte of slecht onderhouden kerstverlichting.  Die kan zo voor gevaarlijke kortsluitingen zorgen. Hou spelende kinderen zo ver mogelijk van je (verlichte) kerstboom, ongelukken zijn razendsnel gebeurd, en ook hier is voorkomen nog veel beter dan genezen. Plaats je kerstboom en alle andere versieringen zo ver mogelijk van alle mogelijke warmtebronnen.

 

Vernieuw regelmatig je kerstverlichting

 

Sluit nooit  een groot aantal kerstverlichtingsslingers aan op dezelfde stekkerdoos. Die kan dan immers als gevolg van overhitting droorbranden. Controleer vooraf alle verlichtingssnoeren op mogelijke beschadigingen. Kerstverlichting die al enkele jaren meegaat,  geraakt als gevolg van het vele manipuleren uiteindelijk toch beschadigt, waardoor electriciteitsdraden kunnen bloot liggen en zo brand kunnen veroorzaken.

Kerstboom regelmatig verzorgen

 

Je kerstboom zélf kan in sommige omstandigheden ook oorzaak zijn van ongevallen. Hou hem daarom altijd zo  vochtig mogelijk. Koop daarom bij voorkeur een kerstboom mét wortelgestel.  Wortels nemen beter en meer vocht op, waardoor naalden en takken van je kerstboom minder vlug uitdrogen. Daarbij komt nog het niet te onderschatten voordeel dat groeiende sparren niet zo vlug vuur zullen vatten. Bij uitdroging daarentegen zijn slechts enkele vonken ruimschoots voldoende om al je hebben en houden in de fik te zetten. Koos je voor een kerstboom zonder wortels, plaats die dan in een zo ruim mogelijke emmer met vochtig zand. Een emmer met waterreservoir is nog beter. Zorg er ook voor dat je kerstboom zonder wortels juist boven zijn wortelgestel recht werd recht afgezaagd, zo kan je kerstboom niet alleen meer vocht opnemen, maar dat ook langer ophouden. Bedek je kerstboom in geen geval met kunstsneeuw, en behandel hem evenmin met haarlak om zijn naalden beter vast te houden. Zowel kunstsneeuw als haarlak zijn bijzonder ontvlambaar. Je koopt beter een iets duurdere kerstboom die zijn naalden langer vast houdt.  Zorg er tenslotte voor dat je kerstboom stevig staat en behandel hem met brandvertragers. Behandel daarmee alle takken, maar doe dat steeds buitenshuis.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,