Hoeveel kost je rijopleiding?

Autorijden is duur, maar noodzakelijk. De dag van vandaag zit je inderdaad met een levensgroot mobilieitsprobleem wanneer je over geen eigen auto beschikt. Autorijden is duur, maar daar zijn lang niet alleen de stijgende brandstofprijzen verantwoordelijk voor. De prijs van autorijden hangt van verschillende factoren af. Het eerste waar je mee geconfronteerd op weg naar je eerste autootje, is je rijopleiding. Een rijopleiding omvat zowel een theoretische en een practische rijopleding, en is zeker niet goedkoop. Vooraleer je met de wagen de weg op mag, kreeg je budget al een flinke knauw. Op wat moet je letten bij de keuze van je rijschool, en hoeveel kost een rijopleiding in ons land?

 

Eens hun achttiende verjaardag in het verschiet, dromen alle jongeren van een eigen wagen. En dat is niet eens een luxe, maar pure noodzaak. Een eigen wagen is voor jongeren belangrijk, zelfs voor het vinden van hun eerste job. Je rijbewijs is zeker niet goedkoop,  maar gelukkig wel voordeliger dan in Nederland. Daar betaal je voor theorie-  en praktijkopleiding samen minimum 2000 euro. Zo’n vaart loopt het bij ons gelukkig niet, maar hoeveel kost een rijbewijs in België precies?

 

Je theoretisch rijexamen

 

Besloot je rijlessen te volgen, dan is het behalen van je theoretisch rijopleiding  je eerste stap. Je kan in ons land met je theoretische rijopleiding starten vanaf je zeventiende verjaardag. Je hebt daarbij de keuze tussen een opleiding in een rijschool gedurende in totaal twaalf uren of vijf avonden, en  je kan je theoretisch rijexamen ook zelfstandig voorbereiden. Via internet beschik je over verschillende gespecialiseerde websites waarmee je gratis jou theretisch rijexamen kunt voorbereiden. Uiteraard is deze laatste manier veruit het goedkoopst. Een theoretische voorbereiding van twaalf uren in een rijschool kost je gemiddeld negentig euro. Om in je examen te slagen moet je minstens 41 van de in totaal 50 examenvragen juist beantwoorden. Dit theoretisch rijexamen blijft drie jaar geldig en stelt je in staat een voorlopig rijbewijs aan te vragen. Het theoretisch rijexamen zelf kost 15 euro.

  • Richtprijs  theoretische rijopleiding:  bij een officieel erkende autorijschool bedraagt de prijs van een theoretische opleiding gemiddeld 90 euro voor een opleiding van twaalf uren of vijf avonden .
  • Richtprijs theoretisch rijexamen: 15 euro.

 

Je praktijkopleiding en praktijexamen

 

 Het belangrijkste onderdeel van je rijopleiding betreft ongetwijfeld je praktische rijopleiding. Ook hier heb je de keuze tussen een vrije opleiding of een opleiding in een erkende rijschool. Kies je voor een vrije opleiding, dan mag je na drie maanden je rijexamen afleggen in een erkende autorijschool. Slaagde je, dan krijg je een voorlopig rijbewijs waarmee je gedurende een periode van maximum drie jaar de baan op kunt, dit onder toezicht van één of meerdere begeleiders naar keuze. Kies je voor een opleiding in een rijschool, dan moet je ten minste gedurende twintig uren praktijklessen volgen in een erkende rijschool. Ben je bekwaam met de auto te rijden, dan krijg je door de rijschool een bekwaamheidsattest toegekend. Met dit attest krijg je een voorlopig rijbewijs, en kun je zonder begeleider de weg op gedurende een periode van maximum achttien maanden. Ook in dit geval mag je het praktijkexamen ten vroegste afleggen na drie maanden. Slaag je na twee keer niet in je praktijkexamen, dan wordt je verplicht zes extra uren praktijkles te volgen in een erkende rijschool. Dat is zowel van toepassing op diegenen die hun opleiding aan een rijschool volgden als voor diegenen die een vrije opleiding genoten.

  • Richtprijs praktijkopleiding rijschool: kies je voor een opleding in een autorijschool, dan ben je verplicht eerst twintig uren praktijkles te volgen. Eén uur praktijkles kost gemiddeld 58 euro. Het praktisc h rijexamen kost nog eens 36 euro per keer.
  • Totale richtprijs praktijkexamen via rijschool: twintig uren praktijkles kosten gemiddeld 1060 euro. Voor het examen betaal je 36 euro per keer. Een voorlopig rijbewijs kost gemiddeld 9 euro zonder gemeentetaks. Je definitief rijbewijs kost je 16 euro zonder rijbewijs.
  • Totale kostprijs rijbewijs via rijschool: 1226 euro wanneer je bij je eerste rijexamen slaagt (en zo zijn er beslist niet veel) en ook je theoretische opleiding aan een rijschool volgt.
  • Totale kostprijs vrije opleiding: 76 euro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,