Hoeveel kost een huis bouwen?

We worden nog altijd met een baksteen in onze maag geboren, maar vooral de laatste jaren wordt bouwen zo goed als onbetaalbaar. Vooral voor jonge koppels. Zonder de hulp van hun ouders lukt hen het bouwen eigen woning niet of nauwelijks. Maar hoeveel kost een huis bouwen? Met welke factoren moeten we allemaal rekening houden om ons bouwbudget te kunnen vastleggen? 

Voor een kleine, moderne nieuwbouwwoning volgens de formule 'sleutel op de deur' mag je rekenen op een kostprijs van gemiddeld 100000 euro

Voor een kleine, moderne nieuwbouwwoning volgens de formule ‘sleutel op de deur’ mag je rekenen op een kostprijs van gemiddeld 100000 euro

Wie droomt er niet van een eigen woning? Steeds minder landgenoten slagen erin hun budget voor het bouwen van hun droomwoning rond te krijgen. Bouwen is vooral de laatste jaren peperduur geworden, zodat heel wat jongere hun plannen voor het bouwen van een eigen huis vroegtijdig moeten opbergen. Droom jij ook van een eigen nieuwbouwwoning? Leg dan eerst je budget vast en kijk of dat voldoende is om je bouwplannen te kunnen realiseren. Vooral bij het bouwen van de eerste woning wordt de kostprijs van een huis bouwen danig onderschat. Vaak word je dan tijdens het bouwen van je woning voor onvoorziene omstandigheden geplaatst die de prijs fors de hoogte injaagt. Maak dus vooraf een zo realistisch mogelijke kostenraming en laat je daarbij bijstaan bij mensen die op de hoogte zijn van alle facetten van het bouwen van je eigen woning. Daarbij is de notaris nog steeds je beste raadgever.

Prijs van de bouwgrond

De prijs van je nieuwbouw woning hangt gedeeltelijk af van de regio waar je woont. Die bepaald immers in belangrijke mate de kostprijs van je toekomstige woning. De jongste cijfers spreken van een gemiddelde kostprijs in Vlaanderen van 165 euro per vierkante meter. In Brussel loopt dit bedrag op tot gemiddeld 410 euro en in Wallonië kom je er met 40 euro per vierkante meter er veruit het goedkoopst van af. In vergelijking met onze buurlanden bouwen we in Vlaanderen nog steeds erg groot. Een bouwgrond van pakweg 500 vierkante meter kost in Vlaanderen gemiddeld zo’n 85000 euro.

De kostprijs van je toekomstige woning hangt af van de regio waar je woon en uiteraard van je bouwplannen...

De kostprijs van je toekomstige woning hangt af van de regio waar je woon en uiteraard van je bouwplannen…

 

Naast de aankoop van je bouwgrond moet je met bijkomende kosten rekening houden zoals: 

  • De registratiekosten: deze bedragen in Vlaanderen tien procent van de aankoopprijs van je bouwgrond. In het Waalse en het Brusselse gewest liggen deze registratiekosten op 12,5 procent.
  • Klein beschrijf: je kan op je registratiekosten heel wat besparen met een zogenoemd ‘klein beschrijf’. Het is dus beslist de moeite waard om na te gaan of je hiervoor in aanmerking komt. Dat doe je best bij de notaris. Kan je van een klein beschrijf genieten, dan betaal je in Vlaanderen vijf procent registratiekosten en in Brussel en Wallonië zes procent. Zo betaal je in Vlaanderen al vlug 10000 euro registratiekosten.
Hou er zeker rekening mee dat de kosten van de notaris (je beste raadgever) en van de architect hoog kunnen oplopen

Hou er zeker rekening mee dat de kosten van de notaris (je beste raadgever) en van de architect hoog kunnen oplopen

  • Ereloon notaris: dit wordt berekend op de basis van de aankoopprijs van de bouwgrond. Het percentage aan ereloon wordt lager naarmate de aankoopprijs stijgt. Voor een bouwgrond van 100000 euro betaal je dus gemiddeld 1600 euro aan notariskosten.
  • Aktekosten, kredietkosten en verzekeringspremies: deze variëren van geval tot geval. Voor de kosten van de akten mag je rekenen op een uitgave van gemiddeld duizend euro.
  • EPB- studies, grondsondering en stabiliteitsstudie (ingenieurskosten): als er zich hier geen onvoorziene problemen voordien betaal je toch al vlug zo’n 2000 euro.

Om je bouwbudget zo realistisch mogelijk in te schatten mag je rekenen op gemiddeld 1300 euro per vierkante meter

De prijs van je woning

De prijs van nieuwbouwwoningen kan sterk verschillen. Die hangt grotendeels af van je plannen maar verschilt ook van maatschappij tot maatschappij. Kijken en vergelijken doet ook in dit geval besparen. Kies steeds voor de goedkoopste optie om je bouwbudget te respecteren. Ben je tevreden met een kleine, moderne woning? Die heb je al voor gemiddeld 100000 euro. Daar bovenop  komt nog de BTW van 21 procent.

  • Prijs architect: de kosten van de architect kunnen eveneens sterk variëren. Voor een woning volgens de sleutel-op-de-deur formule mag je rekenen op een prijs van vijf procent.

Algemeen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,