Hoeveel kan ik lenen voor een (nieuwe) auto

Ben je aan een nieuwe auto toe, dan is het niet altijd evident om vlug het hoofd te bieden aan je mobiliteitsprobleem. Een nieuwe auto kopen is een belangrijke investering, dat beslis je n iet in één handomdraai.  Om de aankoop van een nieuwe auto te kunnen finacieren, gaat de meerderheid een autolening aan. Maar is dat wel altijd de beste, lees de voordeligste oplossing? Je kan niet zomaar voor om het even  welke auto een lening aanvragen. Hoe ga je best tewerk bij het afsluiten van een autolening? Met welke factoren hou je daarbij rekening, om er achteraf geen financiële kater aan over te houden?

De aankoop van een nieuwe auto is een belangrijke investering, die je niet ondoordacht beslist. Koos je  en uiteindelijk voor de aankoop van een nieuwe auto, dan moet je eerst nog de financiering ervan rond krijgen, en dat is niet altijd even gemakkelijk. Het afsluiten van  een autolening is voor de meesten onder ons de enige mogelijkheid om een nieuwe wagen aan te shaffen. Auto rijden en hem onderhoude worden van jaar tot jaar duurder.  Met een autolening wordt autorijden nog een flink pak duurder.

Niet ouder dan vijf jaar

Een autolening mag uitsluitend gebruikt worden voor de aankoop van een nieuwe, of een recente tweedehandswagen. De auto mag niet ouder zijn dan vijf jaar. Voor oudere auto’s, voor oldtimers en andere voertuigen is een autolening onmogelijk. Ben je in dat geval, dan ben je verplicht een persoonlijke lening aan te gaan.

Autolening of persoonlijke lening?

Voor de aankoop van een nieuwe auto wordt meestal een  autolening afgesloten, maar dat is uiteraard niet verplicht. Je kan daarvoor even goed een persoonlijke lening aangaan. Maar wat is nu de voordeligste lening voor de aankoop van een auto?  Een autolening kan je in een kortere tijdspanne moet terug betalen dan een persoonlijke lening het geval is. De looptijd van een autolening bedraagt  meestal vijf jaar. Het rentepercentage van een autolening ligt doorgaans lager dan bij een persoonlijke lening. Een autolening beperkt het fincanciële risico van de kredietverstrekker. Kan jij je autolening niet regelmatig en tijdig terug betalen, dan heeft de kredietgever nog steeds de beschikking over je  nog niet afbetaalde auto als onderpand.

Wanneer kan je een autolening aangaan?

Niet iedereen is in staat een autolening af te sluiten. Daarvoor moet je immers aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Met het bedrag van je autolening mag je dus uitsluitend een nieuwe, of een recente tweedehandswagen van maximum vijf jaar aankopen. Heb je nog andere leningen lopen, dan moet je er zeker rekening mee houden dat je maximum één derde van je maandelijks, vast inkomen mag gebruiken  voor het terugbetalen van al je leningen samen. Om te kunnen lenen moet je met je loonbrief(jes) aantonen dat je over een vast, maandelijks inkomen beschikt. Verder moet je via je identiteitskaart je identiteit en leeftijd (minstens 18 jaar) kunnen bewijzen, en moet je een geldig rijbewijs kunnen voorleggen.

Hoeveel lenen?

Vraag hierbij is uiteraard niet wat je wil, maar wat je maximum kan lenen. Het bedrag van je autolening hangt af van de aankoopprijs en van je auto. Betreft het een nieuwe of een recente tweedehandswagen? Het bedrag van je lening wordt bepaald door je vast maandelijks inkomen, en  de duurtijd van je lening. Het bedrag van een autolening vareert van minimum 2500 tot maximum 75000 euro. Gaat het om een nieuwe wagen of om een exemplaar van maximaal twee jaar oud, dan is het mogelijk tot 110% (inclusief btw) van het factuurbedrag te lenen. Voor voertuigen ouder dan twee jaar, ligt dat maxium bedrag van  je autolening op 100%. Wagens ouder dan vijf jaar kunnen slechts gefinanciuerd worden voor hun werkelijke waarde. Leen je 10% extra om alle bijkomende kosten nodig voor de ingebruikkname van  je wagen te bekostigen, dan ben je niet verplicht die extra 10% te verantwoorden.

Wat is de looptijd van een autolening?

Hoe langer de looptijd van je autolening, hoe lager je maandelijkse aflossing. De maximale duurtijd van een autolening is meestal beperkt tot vijf jaar. Voor het verkrijgen van een autolening moet je de aankoop van je wagen kunnen bewijzen. Kocht je hem bij een garagist, dan volstaat de bestelbon en het factuur. Een auto, gekocht bij een particulier, moet worden bewezen aan de hand van de verkoopsovereenkomst, en een dubbel van het inschrijvingsbewijs van het voertuig, en dit op naam van de verkoper.

Op zoek naar een kleine minilening?


… Of op zoek naar een grote lening?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,