Hoeveel kan ik lenen voor een huis

Hoeveel je kan lenen voor je huis hangt van verschillende factoren af.

Jong of oud, we worden blijkbaar allemaal geboren met een baksteen in onze maag. Dromen we er immers niet allemaal van zo vlug mogelijk ons eigen nestje te kunnen realiseren?  Je droomwoning bouwen kost echter handenvol geld. In de meeste gevallen steken ouders wel een financieel handje toe, maar dan nog betekent het heel wat zorgen,  inspanningen en besparen om uiteindelijk alles tot een goed einde te brengen. Kun je echter op geen financiële steun rekenen om je woning te realiseren, dan wordt het nog veel moeilijker. Zowat alle bouwers, ook diegenen die op de financiële steun kunnen rekenen, moeten voor het bouwen van een eigen woning hoe dan ook een hypothecaire lening afsluiten. Verwacht wordt dat lenen voor een huis in de toekomst er alleen maar duurder zal op worden. Met wat moeten we rekening houden bij het afsluiten van een lening voor een huis, en hoeveel kun je maximaal lenen voor de bouw van je toekomstige woning?

Voor je definitieve plannen maakt om je eigen huis te bouwen, moet je hoe dan ook weten hoeveel je maximaal kan lenen. De grote van je lening hangt uiteraard van verschillende factoren af, en die verschillen uiteraard van persoon tot persoon. Hoe ziet je droomwoning er uit? Voor welke materialen kies je, en hoe groot is je eigen financiële inbreng bij dit alles?

Hoeveel kan je maandelijks terug betalen?

Dé hamvraag bij dit alles is ongetwijfeld hoeveel je maandelijks voor je woonkrediet kunt aflossen. Wees daarbij niet al té overmoedig, één maand is zo voorbij en al je andere onkosten blijven doorlopen. Financiële deskundigen nemen je huidige huurprijs als basis voor het afsluiten van een hypothecair krediet. Ben je nu in staat maandelijks wat opzij te leggen, dan kan je ook dat bedrag gebruiken voor je woonkrediet. Investeer in géén geval méér dan één derde van je maandelijks netto gezinsinkomen. De looptijd van een lening voor je huis bedraagt gemiddeld twintig jaar. Hou er rekening mee dat er gedurende deze periode heel wat kan gebeuren, en je werk- en/of gezinssituatie grondig kan  wijzigen.

Denken jullie aan gezinsuitbreiding?

Voor je jullie bouwplannen in een definitieve vorm gieten, moeten jullie eerst uitmaken of je de komende maanden of jaren aan gezinsuitbreiding toe bent. Bij jonge koppels is dat meestal het geval, zodat je ook hier rekening moet mee houden. Een kind grootbrengen kost geld. Belangengroepen becijferden dat een kind een maandelijkse meeruitgave van minstens vierhonderd euro betekent. Met kinderen mag je niet uit het oog verliezen dat één van beiden noodgedwongen zijn  full- time job zal moeten ruilen voor parttime werk.  Zorg er voor dat je naast de maandelijkse terugbetaling van je woonkrediet en alle vaste kosten, je gezin ook financieel kan wapenen tegen eventuele onverwachte kosten. Is dat niet het geval, ga dan voor een kleinere hypothecaire lening.

Problemen bij eventuele scheiding

Zorg er voor dat je naast de maandelijkse aflossing van je woonkrediet, een reserve voorziet om onverwachte gebeurtenissen het hoofd te bieden. Kies eventueel voor een kleiner hypothecair krediet.

Bij de realisatie van jullie bouwplannen moet uiteraard met alles rekening gehouden worden. Wat indien het gedurende de looptijd van jullie woonkrediet tussen jullie fout loopt en een echtscheiding onafwendbaar is?  Jullie Dan hebben dan de keuze tussen het verkopen van de woning, of één partner vergoeden, zodat de andere in de woning kan blijven wonen. Zet dit op papier, om later extra problemen en kopzorgen uit te sluiten.

Extra uitgaven

Hou er zeker ook rekening mee dat een nieuwe woning extra uitgaven met zich meebrengt. In de eerste plaats is er het kadastraal inkomen ( KI ) dat jaarlijks moet betaald worden. En dan is er nog de schuldsaldoverzekering die moet betaald worden.

Extra spaarformules erg interessant

Met enkele speciale spaarformules willen een aantal banken hun klanten voorbereiden op de realisatie van hun woning. Daarbij worden toekomstige bouwers aangeraden om het verschil tussen hun huidige huurprijs en hun maandelijkse aflossing van hun hypothecair krediet, te sparen. Heel wat websites van banken en (particuliere) kredietverleners bieden je speciale modules, waarmee je in een minimum aan tijd je woonkrediet kan berekenen.


Op zoek naar een kleine minilening?


... Of op zoek naar een grote lening?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,