Hoe zelf website maken?

Het aantal blogs en websites over de meest uiteenlopende onderwerpen neemt zienderogen toe. Niet alleen bedrijven presenteren zich met hun producten of diensten online. Steeds meer particulieren doen hun verhaal via een eigen website. Een blog wordt door de meesten als een moderne versie van het vroegere dagboek gebruikt terwijl een website meestal specifieke onderwerpen zoals gezondheid, vakantie, je favoriete hobby of vereniging extra in de kijker plaatst. Beschikken al vele landgenoten over een eigen website, dan zijn er nog veel meer die er een willen opstarten maar meestal zien ze op tegen het prijskaartje van zo’n eigen website of ontbreekt het hen aan tijd en technische kennis. Toch is het zelf maken van een eigen website gemakkelijker dan het e rop het eerste gezicht uitziet. Tal van website stellen tegen betaling hun technische kennis ter beschikking, maar dat is niet altijd het geval. Vele websites stellen je zelfs in staat om gratis je website in elkaar te knutselen. Kortom, hoe doe je dat zelf een website maken

Voor je start met het zelf maken van je website, moet je eerst wel een domeinnaam registreren

Voor je start met het zelf maken van je website, moet je eerst wel een domeinnaam registreren

Overweeg jij ook een eigen website op te starten? Maak dan eerst uit of je een professionele en dus betaalde website nodig hebt of dat het met minder ook kan. Gratis een eigen website maken kan immers ook. Online zijn er heel wat tools beschikbaar waarmee je in enkele stappen een eigen, goed uitziende website kan bouwen. Vraag is maar wat je met je toekomstige website van plan bent en welke eisen je eraan stelt.

Domeinnaam

Of je nu kiest voor een betaalde of een gratis website maken, in beide gevallen moet je eerst een eigen domeinnaam registreren vooraleer je de bouw van je website kan starten. Een domeinnaam is de url van je toekomstige website en is eigenlijk niets anders dan het adres van je website. Zo’n domeinnaam is nodig voor je bezoekers die kunnen via je gekozen domeinnaam je website kunnen bezoeken. Een domeinnaam bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de naam van je website gevolgd door de kenletters van je land (nl, be…).

Web hosting

Om je website online te krijgen heb je ook een web hosting service nodig. Het betreft een gespecialiseerd bedrijf dat de webpagina’s die je aanmaakte op zijn computer plaatst. Laat je die webpagina’s op je eigen computer of laptop staan, dan kan alleen jij deze pagina’s  raadplegen! Vanaf het ogenblik dat je een domeinnaam hebt geregistreerd en je pagina’s op het computernetwerk (server) van je hostingbedrijf heb geplaatst, is je website officieel geboren en kan iedereen je site bekijken en raadplegen. Zowel je domeinnaam als de web hosting vertrouw je meestal toe aan hetzelfde bedrijf. Het kiezen van je domeinnaam en je host hangt in belangrijke mate af van het doel van je website.

Extra tips van de webdeveloper Stijn Van den Bogaert:

WordPress is de meest gebruiksvriendelijke software voor het zelf maken van je blog of website

WordPress is de meest gebruiksvriendelijke software voor het zelf maken van je blog of website

  • Bedrijfswebsite: wens je een professionele website voor je bedrijf om extra klanten te maken kies dan een domeinnaam die eindigt op ‘.be’ of ‘.nl’, dus op de letters van je land. Een domeinnaam voor je bedrijf moet uiteraard de naam van je bedrijf bevatten.
  • Kostprijs domeinnaam: varieert van gemiddeld 2 tot 10 euro.
  • Web hosting: kies voor je professionele website een betrouwbaar web hosting bedrijf zodat je pagina’s steeds online staan. Kies voor een host met een helpdesk waar je een aantal mailadressen kunt aanmaken, en je statistieken van je bezoekers (je toekomstige klanten) kunt raadplegen. Dat pakket kost al vlug zo’n 10 euro per maand.

Je eigen website

Wil je met een eigen website starten over je favoriete onderwerp (bijvoorbeeld gezondheid, reizen en vakantie enz.) kies dan een domeinnaam waarin je belangrijkste zoekwoord voorkomt  zoals vakantie, reizen, gezondheid, dieet, voeding…). In dit geval is het belangrijk dat je voor een web hosting pakket kiest dat voldoende dataverkeer aan kan. Overweeg in dit geval op extra programma’s zoals de mogelijkheid enquêtes te organiseren, en/of een gastenboek, mailinglijsten en statistieken aan je website te koppelen. Bij een gratis web host is dat meestal onmogelijk.

WordPress

Is je domeinnaam geregistreerd en heb je jouw host gekozen, dan kan je aan het uitzicht en de lay- out van je toekomstige website denken. Wil je zelf een website maken dan is WordPress vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid beslist een aanrader. Het betreft gratis software waarmee je zowel een blog als een website zelf kan aanmaken. WordPress is uitgerust met het Content Management System (CMS) hetgeen toelaat je zelf gebouwde website ook zelf te beheren en te onderhouden! De meerderheid van de hosting bedrijven bieden je het installeren van WordPress automatisch en zonder extra kost aan. In dit geval is je website in enkele muisklikken klaar. Eens WordPress geïnstalleerd beschik je over een website zonder veel toeters en bellen maar ruimschoots voldoende voor een blog of een basis website. TwentyEleven, het standaard thema van WordPress, kan je stap voor stap aan je eigen smaak en voorkeur aanpassen. Zo ben je met TentyEleven in staat je eigen header (hoofding), achtergrond, kleuren en menu’s aan te passen.

TwentyEleven is het standard thema van WordPress. Je kan online kiezen uit duizenden gratis thema's om je website te personaliseren

TwentyEleven is het standard thema van WordPress. Je kan online kiezen uit duizenden gratis thema’s om je website te personaliseren

Gepersonaliseerd design

Is het WordPress thema voor jou té eenvoudig dan kan je online kiezen uit duizenden gratis thema’s die je eenvoudig kunt downloaden vanuit WordPress zelf of via het internet. Nadat je je favoriete thema hebt gevonden kan je het uploaden naar WordPress en het vervolgens als hoofdthema installeren.

Extra tips van de webdeveloper Stijn Van den Bogaert:

  • Plugins: zijn nodig om je website uit te breiden met de nodige functionaliteiten. Je kan deze plugins op dezelfde manier downloaden als je favoriete thema. Plugins waarmee je je SEO kun verbeteren zijn zeker interessant!

Content: nu je website gebruiksklaar online staat begint pas het échte werk. Voorzie je website regelmatig van unieke en SEO- vriendelijke content die je bezoekers extra waarde biedt. Pas dan zal je met veel geduld en nog meer vallen en opstaan met je website écht scoren!

fotowebsitemakenExtra tip

Zelf website maken:  en beheren met het eenvoudige stappenplan van webdeveloper Stijn Van den Bogaert is écht kinderspel…!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,