Hoe werk zoeken zonder diploma?

job werk zoekenHet zal je maar overkomen. Je voelde je nooit écht thuis op school. Studeren was niets voor jou, je geraakte al vlug schoolmoe, spijbelde… Resultaat? Jouw schoolresultaten waren beneden alles en uiteindelijk besliste je, na samenspraak met ouders en leerkrachten, om de school vroegtijdig te verlaten en te gaan werken. Werken? Problemen opgelost? Dat denk je maar, dan beginnen de problemen pas. Hoe pakken we werk zoeken zonder diploma aan? Welke jobs zijn geschikt voor mensen zonder diploma? Hebben we zonder diploma of ervaring nog wel toekomstmogelijkheden, en wat zijn de verdiensten van mensen zonder diploma?

Ze zijn lang niet alleen, de mensen die werk zoeken zonder diploma. Ze zijn met duizenden, maar hoe zoeken we werk wanneer we over geen diploma noch ervaring beschikken?

Zéker niet gemakkelijk, werk zoeken zonder diploma

Laten we maar onmiddellijk met de deur in huis vallen: het wordt beslist niet gemakkelijk om zonder diploma werk te zoeken. Vroegtijdige schoolverlaters
beschikken immers ook over geen enkele werkervaring. En dat is voor werkgevers minstens een even belangrijk dan het bezitten van diploma’s.

Blijf niet bij de pakken zitten

Zonder diploma en ervaring mag je zéker niet bij de pakken blijven zitten. Werk zoeken is moeilijk, ook mét diploma. Werk zoeken doe je dan ook best niet alleen. Laat je begeleiden door de specialisten van de Vlaamse Dienst voor Arbeids Bemiddeling (VDAB). Deze hebben ervaring zat op dit vlak, en onderhouden contacten met de meerderheid der werkgevers in jouw regio. Zij kennen best wel werkgevers die mensen zoals jij aanwerven. Beperk je niet tot de VDAB, ga zeker ook langs het PWA- kantoor in jouw gemeente. Die zijn gespecialiseerd in het bijstaan van mensen die werk zoeken zonder diploma. En dan zijn er nog de talrijke interimkantoren. Die hebben beslist vacatures voor ongeschoold personeel. In afwachting van een voltijdse job, kan je via het interimkantoor al de nodige ervaring opdoen. Dat zal je later zeker helpen om een voltijdse betrekking te vinden.

Werken met dienstencheques

Een andere mogelijkheid om onmiddellijk werk te vinden zonder diploma’s of werkervaring, is het systeem van de dienstencheques. In deze sterk groeiende sector voor laag geschoolden heeft men inderdaad handen tekort. Met dienstencheques wordt je hoofdzakelijk ingezet voor schoonmaakwerk bij gezinnen. Maar ook voor groenjongens zijn er mogelijkheden via deze dienstencheques. Dit systeem heeft vele voordelen. Je werkt uitsluitend in eigen regio, en kan jouw werkuren in samenspraak met de werkgever zelf bepalen. In het systeem van dienstencheques ben je wettelijk met alles in orde, geniet je van vakantiegeld en bouw je een volwaardig pensioen op. Een niet te onderschatten voordeel van werken met dienstencheques is ongetwijfeld dat je onmiddellijk aan de slag kan, zelfs wanneer je over geen ervaring beschikt. En voor mensen zonder diploma en ervaring is het loon zéker niet slecht. Een voltijdse job van 38 uur brengt je maandelijks zo’n 1350 euro netto op…

Combineer werk met een opleiding

Om je kansen op de arbeidsmarkt te verhogen, combineer je bij voorkeur een job met een werkgerichte opleiding. Werk én opleiding kan je combineren met een cursus bij Syntra. De VDAB is een andere en zeer geschikte partner om een opleiding te volgen. Zo kan je bij de VDAB een opleiding volgen om toch je diploma of getuigschrift te behalen van algemeen- , beroeps- of technisch secundair onderwijs. Volg je een cursus bij de VDAB, dan blijf je zelfs werklozensteun genieten. Centra voor basiseducatie of volwassenenonderwijs zijn andere mogelijkheden voor bijscholing.

Jobs zonder diplomavereisten

Toch zijn er beslist jobs te vinden waar geen diploma’s of ervaring voor worden verreist. Wanneer je van aanpakken weet, leergierig bent en je handen uit de mouwen wil steken, kom je als ongeschoolde zonder ervaring zéker aan de bak als:

Vuilnisophaler: tekort aan kandidaten, geschikt voor mensen die buiten willen werken en fysiek werk niet schuwen. Vuilnisophalers met een netto inkomen van 3000 neuro zijn geen uitzondering.
Postbodes: voor vroege vogels.
Industriële schoonmakers
Poetsvrouw
Poetsman
Werken in de zorgsector.
Stellingbouwer

Productiemedewerker : voor handige Harry’s
Tuinonderhoud.

Banen voor mensen met gezond denkvermogen

Er zijn er ook heel wat mogelijkheden voor zij die over een bepaald denkvermogen beschikken, en waar het bezitten van diploma’s écht ondergeschikt is. In dit geval worden tijdens sollicitatiegesprekken allerlei tests afgenomen om het denkniveau van de sollicitanten na te gaan. Zonder diploma of ervaring, moeten we ons dus zeker niet altijd beperken tot jobs van een ‘lager’ niveau. Heb je bepaalde kwaliteiten, maar door allerlei familiale of gezondsheidsproblemen geen diploma behaald? Dan kom je ongetwijfeld aan de bak, als je maar niet bij de pakken blijft zitten maar initiatief neemt… ook zonder diploma én werkervaring!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,