Hoe verf je zelf je plafond zonder strepen?

Eens de winter definitief achter de rug is het tijd voor het uitvoeren van allerlei onderhoudswerken in en rond je woning. Laten de weersomstandigheden het nog niet toe om buiten te werken dan kan je alvast starten met een grondige opknapbeurt van je interieur. Wil je je grauw geworden plafond witten, dan kan je mits het in acht nemen van enkele belangrijke tips dit gemakkelijk zelf uitvoeren. Je bespaart hiermee niet alleen heel wat geld, de genoegdoening achteraf is des te groter. Maar hoe ga je tewerk bij het zelf schilderen van een plafond zonder strepen?

Je plafond en muren van je interieur verven zonder strepen kun je, mits het in acht nemen van enkele basisregels, gemakkelijk zelf

Er is een groot verschil tussen een nieuw plafond dat je voor de eerste keer wil schilderen en het herschilderen van een plafond dat reeds een of meerdere verflagen kreeg. Een goede voorbereiding vormt de basis voor professioneel werk. Heb je te doen met een nieuw plafond dat je voor de eerste keer gaat schilderen? Verwijder dan eerst eventuele korrels en kleine oneffenheden in het pleisterwerk. Gebruik daarvoor een  houten blokje met afgeronde kanten of een plamuurmes. Eens alle oneffenheden weggewerkt ontstof je het plafond grondig. Zorg daarbij dat je de ondergrond niet beschadigt.

Plafond herschilderen

Heb je te doen met een ouder plafond dat je moet herschilderen, was dan eerst het plafond grondig met een mengsel van water en tien procent ammoniak, dat is een uitstekende ontvetter. Eventuele putjes, barsten en spleten herstel je op met een vulmiddel. Laat dit vulmiddel eerst goed hard worden. Schuur nadien alles zo glad en effen mogelijk met een zeer fijn schuurpapier en verwijder daarna grondig alle stof. Dat zal het resultaat van je schilderwerk zeker ten goede komen.

Goed materiaal

Betreft het een nieuw plafond dat je voor de eerste keer gaat schilderen of moet je een bestaand plafond herschilderen? Dat maakt immers een groot verschil

Naast een goede voorbereiding is goed en aangepast materiaal noodzakelijk om het verven van je plafond zonder strepen tot een goed einde te brengen. Bespaar zeker niet op de kwaliteit van je muurverf of latex. Een kwalitatieve muurverf zorgt voor een maximale dekking en blijft ook langer mooi. Gebruik bij het verven van je plafond een anti-spat vachtroller, een rolhouder, een telescoop steel, een verfbak met rooster en uiteraard een kwast.  Een product voor het voorbehandelen van het te schilderen plafond zorgt voor een optimaal resultaat omdat de uiteindelijke verflaag zich zo beter zal vast hechten. Vergeet geen afdekfolie om je meubels en vloer te beschermen tegen mogelijke verfspatten.

Extra tips voor je start met het verven van het plafond:

 • Witkalk: is je plafond eerder behandeld met witkalk of een vergelijkbaar product? Maak dan het plafond grondig schoon met een vochtige doek. Vervang daarbij regelmatig het water. Dergelijke ondergrond in witkalk herken als je hand wit kleurt als je over het plafond wrijft. Verwijder grondig deze poederlaag, dat is belangrijk voor het goed vasthechten van de muurverf of latex.

Maak je plafond zo glad mogelijk en verwijder eerst alle vocht- , vet- en nicotinevlekken met renovatieverf

 • Loszittende verflaag: verwijder je grondig met behulp van een plamuurmes.
 • Vocht- , vet- en nicotinevlekken: maak je onzichtbaar met renovatieverf. Die renovatieverf zorgt ervoor dat deze plekken niet meer terug keren. Gebruik daarnaast zeker ook een voorstrijk middel. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag zich beter aan het plafond vast hecht.
 • Kleur plafond: door de juiste verfkleur te kiezen wordt de ruimte optisch vergroot. Kies voor lichte kleuren, denk aan de juiste kleurcombinaties en hou rekening met de natuurlijke lichtinval. Je kamers zullen plots veel groter ogen!
 • Wit of Off- white: is zeker een aanrader voor je plafond! Er zijn tal van off-whites (licht gekleurd wit) beschikbaar. Een donkere tint doet je plafond lager lijken.
 • Soort verf: hou er bij je keuze van het soort verf zeker rekening mee dat matte verf je kamer zal verkleinen omdat matte verf het licht niet weerkaatst. Matte verf zorgt ook voor een rustige sfeer in huis. Glansverf doet je kamers groter lijken omdat het een spiegeleffect teweeg brengt. Glansverf maakt de ruimte dieper en biedt een verfrissend effect.
 • Hogere kamer: om je kamer hoger te doen lijken dan ze in werkelijkheid is gebruik je best lichte kleuren voor het plafond en een donkerdere kleur voor de muren.

  Met het aanbrengen van een grondlaag zal de verf zich beter vasthechten aan de ondergrond

Het verven

Om een zo goed mogelijk eindresultaat te bekomen schilder je eerst met behulp van een kwast alle hoeken en randen waar je met de roller niet of erg moeilijk bij kan. Daarna breng je met een anti-spat roller de muurverf aan. Probeer tijdens het rollen steeds lange banen te maken, zo zal je de verf egaal verdelen. Zorg er voor dat je roller iedere keer voldoende verf heeft, anders zuigt de roller de verf dat al op het plafond is aangebracht, weer op. Is je plafond geverfd, controleer dan grondig of je nergens een plaatsje hebt over geslagen.

Verven zonder strepen

Je zal meer dan waarschijnlijk niet zo vlug schilderen dan de vakman, maar dat is ook niet nodig. Als je trager werkt vergroot wel je risico dat de verf te vlugger droogt, met aanzetsporen en strepen als gevolg. Dat kan je vermijden door:

 • De grondlaag: in vierkanten van ongeveer zeventig bij zeventig centimeter aan te brengen. Vertrek daarbij steeds van de muur tegenover het raam en werk in de breedte, dus steeds van rechts naar links.
 • Je eerste verflaag: breng je aan op dezelfde manier, maar deze schilder je in de lengte en naar het raam toe.
 • Je tweede verflaag: breng je weer in vierkanten aan van telkens ongeveer zeventig centimeter bij zeventig centimeter. Werk weer in de breedte, maar nu vanaf het raam. Zo zie je goed welke plekken al geverfd hebt en welke niet.

    • Bij een groot plafond: vanaf een oppervlakte van zo’n  50 m² ga je bij voorkeur met z ’n tweeën aan de slag. Gebruik daarbij een plafondrol met langer haar (12 tot 15 mm), daar kan je meer verf mee aanbrengen, en gaat het schilderen dus vlugger vooruit. Voor het aanbrengen van de grondlaag gebruik je best een polyamide rol met kortere vezels van maximum twaalf millimeter.
    • Kamertemperatuur: zorg bij het schilderen van grote plafond voor een geschikte kamertemperatuur. Die ligt tussen de 12 en 20 graden in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, zodat de verf niet zo vlug droogt. Een hoge luchtvochtigheidsgraad bekom je door de avond voor je met het schilderen van je plafond start enkele emmers met warm water in de afgesloten ruimte te plaatsen. Hou tijdens het schilderen van je plafond zowel ramen als deuren gesloten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,