Hoe start je met het ontwerpen van een mooie tuin?

Wie wil nu niet een mooie tuin waarin je heerlijk kunt genieten van het buitenleven? Hier moet je uiteraard wel eerst wat voor doen. Je weet wat ze zeggen, een goed begin is het halve werk. Een goed tuinontwerp is dan ook de basis voor een mooie tuin.

Inventariseren

Breng eerst alle tuinwensen op een rijtje en schrijf dit op. Vergeet hierbij niet de wensen en meningen van anderen uit het gezin. De wensen die het hoogste scoren kun je dan meenemen in het tuinontwerp. Laat je inspireren door verschillende tuin voorbeelden, deze kun je bijvoorbeeld terug vinden in tijdschriften of websites over tuinen. Bedenk ook goed wat voor kleuren je in de tuin wilt gaan toepassen. Hiermee kun je de tuin accessoires goed met de tuinonderdelen op elkaar afstemmen.

tuinen

Start het ontwerpen

Achterhaal waar de zon gedurende de dag in jouw tuin schijnt en waar er schaduw is. Maak een vlekkenplan van de tuin en teken eerst de terrassen waar je een zit plek wilt creƫren. Probeer een plekje in de zon en in de schaduw hiervoor vrij te maken. Ook is het goed om vast te bepalen wat voor beplanting je in de tuin wilt, sommige planten hebben namelijk zon nodig en sommige planten juist niet.

Kies vervolgens de juiste bestrating, je hebt namelijk keuze uit veel verschillende soorten tuintegels. Weet waar je de paden wilt gaan plaatsen, voor het praktische gedeelte in de tuin. In een kleine tuin wordt meestal de fout gemaakt om te kiezen voor kleinere tuintegels, maar grote tuintegels geven juist vaak een ruimtelijk effect.

ontwerp

Tuinontwerp realiseren

Het is verstandig om voor de tuinaanleg een hovenier in te schakelen, omdat dit nogal een grote klus is en kennis hiervoor gewenst is. Samen met de hovenier wordt het tuinontwerp besproken en eventueel nog aangepast. Op basis van het tuinontwerp wordt er een begroting gemaakt. Je kunt zelf al een hoop besparen op de kosten wanneer je dus zelf een tuinontwerp maakt, en niet de hovenier. Een hovenier zal de tuin precies aanleggen zoals er in het tuinontwerp is vastgelegd!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...