Hoe roet en nicotinevlekken uit je plafond verwijderen?

Hou je van een mooi en grondig gereinigd interieur? Dan is het nodig om ook de plafonds van je woning regelmatig schoon te maken. De graad van vervuiling verschilt verschilt van kamer tot kamer. Vooral de plafonds van je keuken en badkamer hebben het hard te verduren. Die worden immers veel vlugger vettig dan pakweg het plafond van je woonkamer die meestal onder een gele nicotinelaag zit. Voor al deze verontreiniging zijn tal van aangepaste schoonmaakmiddelen beschikbaar. Maar wat gedaan als je plafond(s) onder het roet zitten of roetvlekken vertoont? Hoe verwijder je roetvlekken uit je plafond?

goedomtewetenplafondschoonmaken

Vertoont je plafond dat van een pleisterlaag werd voorzien roetaanslag of roetvlekken en kun je die best een eerste keer reinigen met behulp van een stofzuiger en dit bij voorkeur met een grove borstel. Op die manier kun je zonder veel moeite alle loszittende roetdeeltjes verwijderen. Gebruik daarna een mengsel van water en bakpoeder. Daarmee verwijder je gemakkelijk roet van je gestuct of opgeschuurd plafond. Gebruik daarvoor een steeds propere microvezeldoek. Met een verontreinigde microvezeldoek zal je immers het roet terug in je plafond wrijven.  Spoel na het reinigen alles gronditg met zuiver water en herhaal deze poetsbeurt tot het roet volledig uit je plafond verdwenen is.

Sodawater

Soda vind je bij iedere drogist, is spotgoedkoop en bewijst ons nochtans vele diensten in de keuken en in het huishouden. Zeker bij allerlei  schoonmaakwerkjes en dus ook bij de grondig schoonmaken van je plafond. Doe met dit doel een scheutje soda in warm water en reinig daar je plafond mee. Alle vet is meteen verdwenen zodat je het plafond moeiteloos een nieuw laagje verf kunt geven.

Schoonmaken bij andere verontreinigingen


Er zijn vele schoonmaakproducten beschikbaar om je plafond grondig te reinigen. De keuze van het product en de manier van schoonmaken hangt uiteraard van de aard en intensiteit van de verontreiniging af.

  • Schimmelvlekken uit je plafond verwijderen: heb je last van schimmelvlekken of andere vlekken veroorzaakt door de weersomstandigheden dan gebruik je best een scheut bleekwater of chloorbleekmiddel in een emmer lauw water. Dep hiermee voorzichtig en de vlekken en laat dit mengsel enige tijd inweken. Spoel grondig met zuiver koud water en je plafond oogt weer als nieuws.
  • Nicotine en rookaanslag van je plafond verwijderen: wordt het plafond van je woonkamer en/of dat van je salon wordt vooral ontsierd door geelachtige nicotinevlekken. Zijn er rokers in je gezin of in je familie- en vriendenkring? Dan kun je het plafond van je woonkamer best een keer meer reinigen. Oude nicotinevlekken zijn best wel hardnekkig en moeilijker te verwijderen. Voor het verwijderen van deze nicotinevlekken gebruik je best lauw water met een flinke scheut ammoniak. Nicotinevlekken laten zich echter niet gemakkelijk volledig verwijderen. In veruit de meeste gevallen is het herschilderen het enigste alternatief.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,