Hoe reinig je best je keukenblad?

Je keuken is ongetwijfeld de meest gebruikte ruimte van je woning en in je keuken staat je keukenblad centraal. Je zou er zelf versteld van staan hoe hard dat keukenblad het krijgt te verduren. Niet alleen het materiaal waaruit je keukenblad is gemaakt is belangrijk. Het onderhoud ervan is dat even goed. Hoe zorg je dan precies voor het meest geschikte en beste onderhoud van je keukenblad en hoe ga je daarbij tewerk?

 

In iedere keuken neemt het keukenblad een centrale plaats in

In iedere keuken neemt het keukenblad een centrale plaats in

Je keukenblad is ongetwijfeld een belangrijk onderdeel in je keuken. De meeste keukenwerkjes doe je immers aan je keukenblad. Recent onderzoek waas uit dat onze keukenbladen in de meeste gevallen meer ziekmakende bacteriën en schimmels bevatten dan ons toilet! Een proper en goed onderhouden keukenblad is dus niet alleen belangrijk voor het esthetisch uitzicht van je keuken, maar nog meer voor je eigen gezondheid en die van je gezinsleden. Om te weten hoe en met welke producten je keukenblad best kan gereinigd worden, hangt hoofdzakelijk van het materiaal af waaruit je keukenblad is gemaakt. Vandaag bestaan keukenbladen uit alle mogelijke materialen, vormen en kleuren en die spelen allemaal een rol bij het reinigen en het onderhoud van je keukenblad. in allerlei kleuren, vormen en materialen. Ieder materiaal vraagt zijn eigen aangepast onderhoud met aangepaste producten.

Een werrkblad uit hout geeft je keuken een natuurlijke uitstraling

Een werrkblad uit hout geeft je keuken een natuurlijke uitstraling

Materialen

Er zijn heel wat materialen die in aanmerking komen voor het vervaardigen van keukenbladen en al deze materialen hebben hun specifieke eigenschappen waarmee je bij hun onderhoud uiteraard rekening moet houden. Het design en het uitzicht van je keukenblad is belangrijk, maar hou bij je keuze zeker ook rekening met zijn eisen qua onderhoud.  Want ook krasvastheid, gevoeligheid voor vuil en vlekken en de hittebestendigheid zijn heel belangrijk. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen, aan jou de keuze welke werkblad het best bij je keuken en je manier van werken past.

Graniet is keihard, kras-en hittebestendig en snijvast

Graniet is keihard, kras-en hittebestendig en snijvast

Keukenblad uit hout

De meest gebruikte materialen: voor je keukenblad zijn naast hout ongetwijfeld graniet, hout, kunststof, beton, keramische materialen en nu ook meer en meer inox.

De voordelen van een houden keukenblad: voor een keukenblad wordt nog steeds veel massief hout gebruikt. Keukenbladen uit massief hout vallen op door hun natuurlijke, zachte en warme uitstraling. Hou er zeker rekening mee dat hoe harder het hout waaruit je keukenblad is gemaakt, hoe krasbestendiger het werkblad zal zijn. Producenten kiezen daarom bij voorkeur voor harde, tropische houtsoorten zoals mahonie, beuk, eik en teak. Een massief werkblad wordt het werkblad geolied, geïmpregneerd of voorzien van een beschermlaag in vernislaag.

Het onderhoud van een houten keukenblad: je dient je houten keukenblad regelmatig te behandelen met plantaardige oliën waardoor het meer bestand is tegen vlekken. Hou er zéker rekening mee dat hout een natuurproduct is en daardoor erg gevoelig aan daglicht. Je houten keukenblad kan door de invloed van licht verkleuren

Granieten keukenblad

 • De voordelen van een keukenblad uit graniet: graniet is een natuursteen dat hoofdzakelijk bestaat uit mineralen. Deze mineralen bepalen ook de kleur. De hoofdkleuren waarin graniet verkrijgbaar is, zijn zwart, roze en wit. Graniet is keihard, kras- en hittebestendig en snijvast Daar tegenover staat dat graniet licht poreus is, waardoor vocht relatief vlug in je keukenblad dringen. Wees dus erg voorzichtig met het gebruik van wijn, agressieve schoonmaakmiddelen of vloeistoffen. keuken goed ventileert.

  Een keukenblad uit kunststof is een lichtgewicht, verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en imitatie 's

  Een keukenblad uit kunststof is een lichtgewicht, verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren en imitatie ‘s

 • Onderhoud granieten keukenblad: impregneer regelmatig je keukenblad uit graniet. Verwijder vlekken met een zacht schoonmaakmiddel, water staalwol maar wees daarbij voorzichtig met krassen pas op voor krassen.

Kunststof keukenblad

 • Voordelen: een keukenblad uit kunststof is een lichtgewicht, zijn verkrijgbaar in alle mogelijkein heel wat kleuren en imitatie ‘ s, zijn minder duur en vragen een minimum aan onderhoud
 • Nadelen: een keukenblad uit kunststof is minder kras- en hittebestendig
 • Onderhoud: een keukenblad vraagt nauwelijks onderhoud. Dagelijks reinigen met een vochtige doek volstaat.
Een keukenblad uit inox is het meest hygiënisch

Een keukenblad uit inox is het meest hygiënisch

 Keukenblad uit inox

 • Voordelen: een keukenblad uit inox is erg hygiënische aanrechtbladen.
 • Nadelen: keukenbladen uit afgeborsteld staal zijn krasgevoelig en dus vlug beschadigd. Dat is veel minder het geval het gewafelde inox.
 • Onderhoud: een vochtige microvezeldoek en een zacht sopje volstaan meestal om je keukenblad uit inox mooi en hygiënisch te houden. schoon te maken na het koken. Droog je keukenblad uit inox altijd goed na om waterkringen en vingerafdrukken te voorkomen.

Keramisch keukenblad

 • Voordelen: keramiek heeft de voordelen en uitstraling van natuursteen, oogt natuurlijk en is makkelijk met andere materialen combineerbaar. Een keukenblad uit keramiek is kleurvast. Een keramisch keukenblad is zelfs harder dan graniet. De spoelbak kan in een keramiek werkblad vrijwel naadloos worden geïntegreerd, en dat komt de hygiëne zeker ten goede komt. Keramiek is vlek- en kras- en water en hittebestendig tot maar liefst 450 graden, onderhoudsarm en watervastheid.

  keukenbladkeramiek

  keramiek heeft de voordelen en uitstraling van natuursteen, oogt natuurlijk en is makkelijk met andere materialen combineerbaar

 • Nadelen: een keramisch keukenblad is gevoelig voor zuren, voor harde schuurmiddelen en voor agressieve chemische producten. Bijtende stoffen moet je onmiddellijk verwijderen.

Extra onderhoudstips

 • Goede ontvetter: een goede ontvetter voor het schoonmaken van je keuken en je keukenblad is onmisbaar.  Daarom is het aangewezen om steeds een bus ontvettende spray bij de hand te hebben. In een keuken is het ook veel makkelijker werken met een spray dan met een vloeibaar product 
 • Schuurspons: een schuurspons kan gebruiken bij een keukenblad uit hout, kunststof of graniet.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,