Hoe Waar

Hoe open je bestanden met een ander programma?

Hoe open je een bestand met een ander programma ? Wij hebben de oplossing!

bestanden openenWindows stelt vaak standaard in welk bestand met welk programma wordt geopend. Zo zullen videobestanden, films en geluiden geopend worden met mediaplayer als je er dubbel op klikt. Prentjes en afbeeldingen verschijnen na het openen standaard in de Windows Fotogalerie. Dit kan soms onhandig en vervelend zijn.

Bijvoorbeeld, wanneer je foto’s vaak moet bewerken, is het onhandig dat deze openen in Windows Fotogalerie. Daar kun je ze immers niet bewerken. In Paint kun je dat wel, maar het is omslachtig dat je dan telkens Paint moet openen, vervolgens klikken op bestand en dan op “openen” om vervolgens de afbeelding van je keuze te selecteren. Een tweede voorbeeld vinden we bij het afspelen van MP3 bestanden. Eer deze geopend zijn in Windows Media Player en begonnen af te spelen, zijn vaak al tal van seconden verloren. MP3’s openen kan rapper gaan met andere programma’s. Ook hier is het dus handig dat we het standaardprogramma waarmee MP3 bestanden worden geopend, kunnen veranderen.

Hoe / Waar doen we dit?

Klik met de rechter muisknop op het gewenste bestand, in ons geval een JPG-afbeelding. Ga met je muis naar “openen met”. We zien een lijst met suggesties verschijnen waarmee we het bestand in kwestie nog kunnen openen. Indien ons programma erbij staat kunnen we er op klikken, bijvoorbeeld Paint, en dan zal de afbeelding eenmalig met Paint geopend worden.

Willen we dat dit altijd met Paint wordt geopend, en of staat ons programma niet in de suggestielijst? Klik dan met de linkermuisknop op “Standaardprogramma selecteren”. Indien we op bladeren klikken, kunnen we het programma selecteren uit de map waar het ge├»nstalleerd is. (het .exe bestand). In hetzelfde kader staat ook het vierkantje “Dit type bestand altijd met dit programma openen”. Als we dit aanvinken, zal de afbeelding vanaf nu altijd met Paint worden geopend in plaats dan met Windows Fotogalerie.