Hoe kies je een veilige traplift?

Ondanks de voortschrijdende vergrijzing van de bevolking, streven we er allemaal naar zo lang mogelijk zelfstandig in onze eigen, vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Dat is in de allereerste plaats bijzonder prettig voor de betrokkene, én voordelig voor de ziekteverzekering. Maar wat wanneer je niet zo goed meer te been bent, en het steeds moeilijker krijgt om trappen te  beklimmen?  Ben je in dit geval, dan biedt een traplift zeker uitkomst. Hoe kies je de meest geschikte en veilige traplift, en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Trapliften zijn niet goedkoop. Bedenk dat de aankoop van een traplift nog altijd stukken voordeliger is dan een gedwongen verhuis naar een rusthuis. Niet alleen goedkoper, maar zeker ook prettiger. Dankzij de installatie van een traplift, kan je zelfstandig en in je vertrouwde omgeving thuis blijven wonen. Het installeren van een aangepaste en veilige traplift is evenmin een probleem, en meestal in één dag gerealiseerd.

Verschillende soorten trapliften

Trapliften worden steeds populairder. Dat heeft uiteraard gunstige gevolgen voor de gebruikers. De laatste jaren werd het gamma trapliften heel wat uitgebreider. De laatste jaren ging  ook de prijs van zo’n traplift sterk naar beneden. Het aanbod aan trapliften is zo groot, dat er voor haast iedere trap een aangepaste traplift bestaat.  Rechte trappen zijn nog steeds in de meerderheid, en met voorsprong ook het goedkoopst. Bij een gebogen trap moet je traplift aangepast worden op maat gemaakt worden. Dat is uiteraard heel wat duurder. Alle trapliften worden aangedreven door elektriciteit of door batterijen.

Een traplift met stoel of rolstoelliften

Bij de aankoop van een traplift, kan je kiezen tussen een lift met een stoel of rolstoelliften. Stoelliften zijn het goedkoopst, en best geschikt voor senioren. Heb je een mobiliteitsprobleem waarbij je later wellicht een rolstoel kan hebben, dan installeer je bij voorkeur onmiddellijk een rolstoellift. Dat zal je heel wat besparen op je installatiekosten.

Wat is een veilige traplift?

Ben je op zoek naar een geschikte en veilige traplift, let dan zeker op hun besturingssystemen. De meerderheid der trapliften wordt bestuurd door de persoon die in de lift zit, maar er zijn ook modellen beschikbaar die kunnen bestuurd worden vanop de grond. Je kan extra kosten vermijden door onmiddellijk voor de tweede optie te kiezen. Viel je keuze op een stoellift, controleer dan voor aankoop of hij voldoende comfortabel is. Meestal is de stoel verstelbaar. Als optie kan je de stoel verwijderen en/of opvouwen en er is meestal ook een veiligheidsriem aanwezig.

Wat kost een traplift?

Een traplift is niet goedkoop. De prijs hangt uiteraard van verschillende factoren af. De meest eenvoudige traplift voor een rechte trap kost al vlug 3000 euro. Heb je een gebogen trap, dan mag  je rekenen op een investering van 4000 euro. Kies niet voor de goedkoopste traplift, en bespaar zeker niet op kwaliteit en/of gebruiksvriendelijkheid.

Overheidspremies en fiscaal voordeel

Informeer bij de sociale dienst van je gemeente of je van een of andere overheidspremie kan rekenen. Mensen die zo’n traplift écht nodig hebben, kunnen meestal rekenen op een premie van de overheid, en dan is de kostprijs ook geheel of gedeeltelijk  fiscaal aftrekbaar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,