Hoe kies je de beste tuinverlichting?

We willen steeds méér en langer van de deugddoende buitenlucht in onze tuin, of op ons terras of balkon genieten. Om dat te kunnen doen is een goede tuinverlichting onmisbaar. Daarbij heb je de keuze tussen een functionele tuinverlichting of een sfeerverlichting. De beste tuinverlichting en tuinlantaarn kiezen is dus niet zo gemakkelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Maar hoe kies je dan de beste tuinverlichting? 

Met een aangepaste tuinverlichting heb je de keuze tussen een functionele tuinverlichting of sfeerverlichting

Met een aangepaste tuinverlichting heb je de keuze tussen een functionele tuinverlichting of sfeerverlichting

We zien onze tuin steeds meer als een verlengstuk van onze woon- en leefomgeving. Zo lang mogelijk genieten in onze eigen tuin staat daarbij centraal. In hartje zomer is dat uiteraard geen probleem. Maar wat als het vroeger donker is, en de temperatuur het toch nog toelaat om buiten te relaxen? Dan is een aangepaste tuinverlichting een noodzaak. Er zijn echter zoveel mogelijkheden om je tuin te verlichten, dat je best vooraf nagaat wat je van je verlichting voor buiten verwacht en wat de verschillende mogelijkheden, aangepast voor je tuin, wel zijn.

Soorten tuinverlichting

Om het tuinseizoen te verlengen, is een verlichting voor je tuin dus onmisbaar. We kiezen dan ook massaal voor tuinverlichting. Als gevolg van deze verhoogde belangstelling zijn er nu vele soorten  en systemen van tuinverlichting. Kiezen is dus zeker niet gemakkelijker.

De soorten tuinverlichting:

 • Functionele tuinverlichting
 • Sfeerverlichting voor je tuin
 • Led tuinverlichting
 • Tuinlantaarns
 • Tuinlampen
 • Grondspots

Functionele tuinverlichting is vooral helder

Moet je tuinverlichting in de eerste plaats helder zijn? Kies dan voor een functionele tuinverlichting. Daarvoor komen zowel tuinlantaarns, als led verlichting of grondspots voor in aanmerking. Zo een functionele verlichting voor buiten is in de eerste plaats een heldere verlichting. Kies daarvoor de beste plaats om deze verlichting te installeren. Plaatsen die voor een functionele verlichting in aanmerking komen zijn een trap, een muur, een afsluiting of een donkere ingang in je tuin.

Prikspots zijn uitstekend om een bepaald gedeelte van je tuin in de kijker te plaatsen

Prikspots zijn uitstekend om een bepaald gedeelte van je tuin in de kijker te plaatsen

Tuinverlichting met sfeervolle pastelkleuren

Een andere mogelijkheid is een sfeerverlichting voor je tuin. Er bestaat een groot verschil tussen een functionele tuinverlichting en zo’n sfeerverlichting voor buiten. De plaats waar je deze sfeerverlichting voorziet, is nog belangrijker dan bij een functionele tuinverlichting. Sfeerverlichting hangt in de eerste plaats van je persoonlijke voorkeur af, maar is vooral zachter van kleur. Verlichting met pastelkleuren zijn daarom uitstekend om een speciale sfeer te scheppen in je tuin.

Led tuinverlichting

Led- tuinverlichting werkt op een laag voltage en is daardoor erg energiezuinig. In vergelijking met de klassieke gloeilamp verbruikt een led- lamp een heel wat minder. Bij led lampen wordt energie immers onmiddellijk omgezet in licht.

Andere voordelen van led tuinverlichting:

 • Led tuinverlichting is duurzaam Duurzaam en onderhoudsvrij: led verlichting gaat gemiddeld zo’n drieduizend branduren mee, en dat is heel wat mee dan bij klassieke verlichting
 • Hanig als tuinverlichting: omdat leds geen gloeidraad bevatten, is led- verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn zoals tuinverlichting
 • Slagvast en schokbestendig: led- lampjes zijn zo goed als onbreekbaar en schokbestendig, en uitstekend bestand tegen koude en trillingen, weer een niet te onderschatten voordeel bij tuinverlichting
 • Veilig: led- verlichting veroorzaakt weinig of geen warmte, en is daardoor erg kindvriendelijk
 • Sfeerverlichting en speciale lichteffecten: dankzij de techniek van de veranderende kleuren, kun je met led- verlichting naar hartenlust spelen met kleuren. RGB- leds combineren rood, groen en blauw in één behuizing waardoor de realisatie van het hele kleurenspectrum mogelijk is. Led- verlichting is richt- en programmeerbaar, waardoor de kleursterkte en de kleurmengeling snel kan aangepast worden.
 • Miniatuur lichtbron: leds zijn klein en compact,  waardoor erg kleine armaturen beschikbaar zijn
Tuinverlichting met grondspots

Tuinverlichting met grondspots

Tuinverlichting met grondspots

Spots zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Kies je voor een opbouw spot, voor een bovengrondse spot of voor een grondspot? Met grondspots creëer je  een speciale sfeer in je tuin. Deze grondspots gebruik je bij een gelijke en stabiele ondergrond. Grondspots als tuinverlichting worden in veruit de meeste gevallen gecombineerd met tuinbestrating, met een tuinverharding met grind, bij een hardhouten terras, of bij gazon. Een prikspot wordt gebruikt bij een zachte ondergrond, zoals bij borders.
Een grondspot schijnt zijn licht recht omhoog. Grondspots als tuinverlichting moeten iets benadrukken om zichtbaar te zijn. Grondspots zijn dan ook uitstekend geschikt om het mooiste hoekje in je tuin, een boom, een struik, een bloemenperk of je huis extra in de kijker te plaatsen. Het licht van een grondspot verlicht uitsluitend het oppervlakte waarin de spot geplaatst is, en kan bijvoorbeeld niet om een hoek stralen. Er zijn speciale wel grondspots voor het verlichten van bestrating of tuinverharding.

Prikspots als tuinverlichting

Prikspots als tuinverlichting zijn veel flexibeler. Bij deze prikspots ben je in staat de lichtbundel te richten naar waar je zelf wil. Dat kan zowel horizontaal als verticaal. Met prikspots kan je de lichtbundel veel beter richten, en is gemakkelijk waterdicht aan te sluiten. Van prikspots wordt qua water- en stofdichtheid (IP-waarde)  minder gevraagd dan van klassieke grondspots. Grondspots vragen een betere bescherming tegen vocht omdat ze ondergronds worden geplaatst.

Tuinexpress.be - Uw online tuincentrum

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,