Hoe kies je de beste kachel of haard?

Om je energierekening zo laag mogelijk te houden is de keuze van de juiste binnenhuisverwarming erg belangrijk. Naast het kiezen van de goedkoopste verwarming, staat bij de keuze van de meest geschikte binnenhuisverwarming ongetwijfeld ook de gezelligheid centraal. En in dit kader wordt nog steeds de voorkeur gegeven aan verwarmingstoestellen met een vlam. Zowel bij nieuwbouw als renovatie zijn een kachel of een haard erg populair. Daarbij laten velen hun uiteindelijke keuze sterk beïnvloeden door het design van hun toekomstig verwarmingstoestel. Toch hangt de keuze van het meest geschikte verwarmingstoestel van meerdere factoren af. Op wat moet je dan bij voorkeur letten bij de aankoop van een kachel of van een al of niet open haard?

Als het om de verwarming van onze woonkamer gaat, kiezen velen nog steeds voor de gezelligheid van verwarmingstoestellen met een vlam

Als het om de verwarming van onze woonkamer gaat, kiezen velen nog steeds voor de gezelligheid van verwarmingstoestellen met een vlam

Het oog wil ook wat en het uitzicht van je verwarmingstoestel is daarbij zeker belangrijk, het moet niet alleen functioneel zijn maar ook bij je interieur passen. Wie kiest  voor een kachel of een haard wil met zijn verwarmingstoestel in de eerste plaats voor een gezellige sfeer zorgen. Met een kachel of een haard verwarm je immers niet je hele woning, maar één bepaalde ruimte, en dan zeker de woonkamer. Je moet je daarbij zeker de vraag stellen of je wel het juiste toestel kiest dat het best voor de kamer past waar het uiteindelijk zal geïnstalleerd worden. Je toekomstig verwarmingstoestel moet immers over voldoende vermogen beschikken om de ruimte te verwarmen.

Het juiste vermogen

Kies je voor een verwarmingstoestel met een te klein vermogen, dan zal het nooit voor een gezellige warmte kunnen zorgen. Is het vermogen van je verwarmingstoestel met een vlam zoals een kachel of een haard te groot, dan zal het vlug té warm worden en ook dat is niet gezellig. Dat niet alleen, je energierekening zal ook sterk de hoogte in gaan. Kies dus ook hier voor de gulden middenweg. Velen proberen het vermogen van hun kachel of van hun haard aan te passen door de luchttoevoer geheel of gedeeltelijk dicht te draaien, maar dat is zeker niet aan te raden.

Naast het energieverbruik en het design is gezelligheid een belangrijke factor bij de keuze van ons verwarmingstoestel

Naast het energieverbruik en het design is gezelligheid een belangrijke factor bij de keuze van ons verwarmingstoestel

Op die manier vergroot je niet alleen het risico op roetafzetting op de ruit van je kachel of van je haard, maar even goed in de verbrandingskamer en in het rookkanaal van je verwarmingstoestellen. Het juist afstellen van je verwarmingstoestel is dan ook het werk van een vakman, die weet perfect welk type kachel of haard het meest geschikt is voor de ruimte die je ermee wil verwarmen.

Rendement

Niet alleen het vermogen van je toekomstig verwarmingstoestel is belangrijk. Het rendement is minstens even belangrijk. Het rendement is de verhouding tussen de energie die gebruikt wordt en de nuttige energie die door het verwarmingstoestel wordt geproduceerd. Een kachel of haard met een hoog rendement betekent dat er weinig of geen brandstof wordt gebruikt en dat er weinig warmte verloren gaat. Dat is niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook positief voor ons leefmilieu. Bij een hoog rendement komt er immers een minimum aan schadelijke gassen in de atmosfeer. Dat is anders bij oudere kachels en haarden, hun rendement is dikwijls ondermaats. Is je kachel of haard, al enkele jaren oud, dan laat je best rendement ervan nakijken. Bij een beperkt of te klein rendement, investeer je bij voorkeur in een nieuw toestel, dat zal zich na enkele jaren terug verdienen!

Een haard is ook bij ons bijzonder populair

Een haard is ook bij ons bijzonder populair

Het juiste rookkanaal

Een ander belangrijk aspect bij je zoektocht naar het beste verwarmingstoestel voor je woning is ongetwijfeld je keuze voor het meest geschikte rookkanaal. Ieder verbrandingstoestel produceert schadelijke verbrandingsgassen, het ene toestel meer dan het andere. Verbrandingsgassen zijn ongezond en in vele gevallen zelfs levensgevaarlijk. De keuze een aangepast rookkanaal is dikwijls van levensbelang. Het zorgt er immers voor dat alle rookgassen onmiddellijk worden afgevoerd. Overweeg je de installatie van een nieuwe kachel of haard maar wil je het bestaande rookkanaal behouden, zorg er dan voor dat dit geschikt is. Het rookkanaal nooit kleiner zijn dan de diameter van de afvoer van je nieuwe kachel of haard, en moet het ook voldoende temperatuurbestendig en lekdicht zijn. Dit rookkanaal moet ook goed “trekken”, waarmee men wil zeggen dat de rookgassen in voldoende mate worden afgevoerd, hetgeen in de eerste plaats wordt bepaald door de hoogte en de uitvoering van het gekozen rookkanaal. Laat zowel de controle als de bouw van zo’n rookkanaal steeds aan de vakman over!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,