Hoe kies je als ondernemer het beste online boekhoudprogramma?

Ben je als ondernemer op zoek naar het voor jou meest geschikte boekhoudprogramma? Om het beste boekhoudprogramma te vinden zal je met tal van factoren rekening moeten houden. Wat is bij zo’n online boekhoudprogramma het belangrijkste en wat verwacht je van zo’n programma? Is zo’n online boekhoudprogramma wel de beste oplossing of neem je best een ervaren boekhouder onder de arm?

Wordt het een boekhouder, een administratiekantoor of zorg je als ondernemer voortaan zélf voor je boekhouding?

Wordt het een boekhouder, een administratiekantoor of zorg je als ondernemer voortaan zélf voor je boekhouding?

Wat ben je met je boekhouding uiteindelijk van plan. Een belangrijke vraag, want een efficiënte boekhouding is mede bepalend voor de toekomst van je onderneming. Zal je de boekhouding zelf doen of uit te besteden aan een boekhouder die het klappen van de zweep door en door kent? Voor het uitbesteden van je boekhouding heb je de keuze tussen het inschakelen van een zelfstandig boekhouder of het inhuren van een administratiekantoor. Hou er bij je uiteindelijke keuze rekening dat een boekhouder de duurste oplossing is. Besloot je de boekhouding zelf te doen, dan heb je de keuze tussen heel wat online boekhoudprogramma’s waaronder Microsoft Excel ongetwijfeld als meest bekende. Gaat het om een kleine onderneming, dan ben je wellicht het beste en goedkoopste af met zo’n online boekhoudpakket.  Kies daarbij niet voor het eerste het beste pakket, maar leg alle mogelijkheden naast mekaar. De kosten zijn immers nogal uiteenlopend. Controleer daarom steeds wat het programma precies inhoud en waarover je voor de prijs allemaal beschikt.

Een goede boekhouder of boekhoudprogramma is veel geld waard, dat spreekt voor zich...

Een goede boekhouder of boekhoudprogramma is veel geld waard, dat spreekt voor zich…

Een efficiënt boekhoudpakket kost gemiddeld zo’n 180 euro per jaar, de prijs van offline pakketten loopt tot enkele duizenden euro’s. Je keuze is hiermee wellicht vlug gemaakt.

De mogelijkheden

Ga voor je definitieve keuze van je online boekhoudprogramma zeker na over welke mogelijkheden ze beschikken. Een online boekhoudprogramma stelt je in de mogelijkheid inkoopfacturen, bankafschriften en andere boekhoudkundige documenten veilig te bewaren. Met een efficiënt online programma beschik je op ieder ogenblik van een balans en een resultatenrekening en vervult op die manier over alle mogelijke functies van een basisboekhouding of van een grootboekadministratie. Vooraleer voor een of ander online boekhoudprogramma te kiezen ga je voor jezelf na hoe belangrijk bijkomende administratieve functies zijn. Denk hierbij in d eerste plaats aan debiteuren- , crediteuren- , voorraadadministratie maar ook aan de mogelijkheid van  telebankieren, consolidatie, budgettering, klantenrelatie, vaste activa, in- en verkoop, projecten en productie in je programma op te nemen.

Gratis online boekhouden en factureren kan ook. Microsoft Excell is daarbij het meest gebruikte programma

Gratis online boekhouden en factureren kan ook. Microsoft Excell is daarbij het meest gebruikte programma

  • Extra tip: de meeste online boekhoudpakketten zoals Microsoft- toepassingen bieden je een demo- versie waarmee je de mogelijkheden van het pakket in kwestie in de praktijk kunt testen. Die demonstratiepakketten kan je meestal vrij downloaden op internet. Maak van deze mogelijkheid zeker gebruik, zo kan je onaangename verrassingen voorkomen.

 Gratis boekhoudprogramma ‘s

Online boekhouden en online factureren kan met programma’s als Microsoft Excel dus ook gratis. Heb je voldoende aan zo’n gratis online boekhoudprogramma? Vergeet hierbij dan zeker niet dat er grote verschillen tussen de verschillende programma’s bestaat en dat zowel qua gebruiksvriendelijkheid als op het vlak van de kostprijs.  Sommige boekhoudprogramma’s zijn zelfs gratis. Het meest bekende en gebruikte gratis online boekhoudprogramma is ongetwijfeld Microsoft Excell, dat door vele ondernemers wordt gebruikt.

Voordelen digitaal boekhouden en digitaal factureren:

  • Online boekhouden: zorgt voor een niet te onderschatten tijdswinst en een veel kleiner risico op fouten zijn ongetwijfeld de belangrijkste voordelen van deze manier van boekhouden.
  • Digitale factureren: kunnen elektronische of digitale facturen kunnen bovendien onmiddellijk betaald en verwerkt worden en dat is voor alle betrokkenen een groot voordeel.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,