Hoe kan je slakken op een natuurlijke manier uit je tuin houden?

Zowel in onze groentetuin als in onze siertuin worden we jaarlijks lastig gevallen door ongedierte. Ze bedreigen onze oogst en brengen een weelderige bloemenpracht in gevaar. Eén van de grootste vijanden van onze tuin zijn slakken. Slakken zijn er in vele soorten, maar doen naast hun vraatzucht ook goed werk. Hoe kan je deze slakken op een natuurlijke manier uit je tuin houden of er uit verjagen? 

Slakken houden vooral van groene bladgroenten, maar voelen zich zeker ook thuis in de siertuin

Slakken houden vooral van groene bladgroenten, maar voelen zich zeker ook thuis in de siertuin

 

We hebben met twee soorten slakken af te rekenen, namelijk waterslakken en de landslakken die veruit in de meerderheid zijn en waar we als tuinders het meest mee te maken krijgen. Beide soorten slakken zijn er in naaktslakken en huisjesslakken. Iedere tuin krijgt het bezoek van slakken. Ze leven met honderden tegelijk onder de grond en zijn meestal erg klein. Ze zijn onmisbaar voor een goede bodemstructuur. Ze eten meestal algen, bladafval en/of humus. Slechts enkele soorten slakken zijn verlekkerd op planten. De grootste gulzigaards zijn de naaktslakken die het vooral op groene bladgroenten en groene (bloemende) planten gemunt hebben. Meestal trekken ze er ’s nachts op uit. Deze slakken houden immers van een hoge luchtvochtigheid en een eerder koele temperatuur en houden niet van een droog en warm klimaat.

Favoriete plaatsen opruimen 

Slakken houden van vochtige en koele plaatsen, bij voorkeur in de schaduw. Potten en bakken, steenpuin, afgevallen bladeren, stro, gras, mulch of boomschors, onkruid en allerlei bodembedekkers en zelfs de composthoop zijn hun favoriete schuilplaatsen. Zoveel mogelijke schuilplaatsen opruimen is al een forse stap in de goede richting.

De huisjesslak is minder vraatzuchtig maar lust niettemin ook wel een groen blaadje...

De huisjesslak is minder vraatzuchtig maar lust niettemin ook wel een groen blaadje…

Natuurlijke vijanden van slakken

Slakken hebben ook tal van natuurlijke vijanden. Als je die naar je tuin lokt hou je al heel wat slakken uit je tuin weg. Hun grootste vijanden zijn ongetwijfeld vogels en dan vooral merels, lijsters, spreeuwen en eksters. Maak het deze bezoekers naar hun zin en je hebt schitterende partners in je strijd tegen vraatzuchtige slakken.  Deze gevleugelde vrienden houden van voldoende schuilplaatsen zoals bomen, struiken een haag of een natuurlijke tuinafsluiting. Naast vogels lusten ook kikkers, padden en andere reptielen geregeld slakken op hun menu.

 • Andere natuurlijke vijanden van slakken zijn: alle mogelijke insecten zoals loopkevers, glimwormen, larven van libellen en vliegen, spinnen, egels, kippen en eenden, parelhoenen,  zijn échte slakkenverslinders.

Biologische slakkenbestrijding

Aaltjes zijn een geschikte manier om slakken op een biologische manier aan te pakken. Deze minuscule aaltjes dringen via ademhalingsopening de slak binnen waar ze zich razend vlug vermenigvuldigen waardoor de slak niet meer eet en sterft.

Sommige planten en kruiden zoals Oost- Indische kers, salie, tijm en vooral knofloop zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen vraatzuchtige slakken

Sommige planten en kruiden zoals Oost- Indische kers, salie, tijm en vooral knoflook zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen vraatzuchtige slakken

Andere milieuvriendelijke manieren om slakken te vangen:

 • Strijd tegen slakken start in het voorjaar: om je groente- en/of siertuin vrij van slakken te houden moet je zo vroeg mogelijk in het voorjaar met het bestrijden van slakken starten. Slakken leggen een eerste keer eitjes begin april. Het gaat dan telkens om zo’n vierhonderd stuks. Die eitjes doen er gemiddeld zo’n drie weken over om te rijpen en nog eens twee maanden later zijn de slakken daar. ’s Avonds of na een flinke regenbui komen ze tevoorschijn en beginnen ze met  hun vernielingstocht. Ga dus vroeg genoeg op zoek naar de slakkeneitjes als preventief middel tegen slakkenschade in je moestuin- en/of je siertuin.
 • Planten en kruiden tegen slakken: sommige planten zoals de Oost- Indische kers, salie, tijm, hysop, knoflook en tomaten verspreiden een geur waar slakken niet van houden. Plant deze planten en kruiden op verschillende plaatsen verspreid over je tuin. Vooral knoflook is erg doeltreffend tegen slakken, want dodelijk.
Kool- en/of rabarberbladeren zijn het favoriete plaatsje van slakken. Leg deze bladeren langs hun parcours zodat je de slakken 's morgens gemakkelijk kunt vangen

Kool- en/of rabarberbladeren zijn het favoriete plaatsje van slakken. Leg deze bladeren langs hun parcours zodat je de slakken ’s morgens gemakkelijk kunt vangen

 • Koper: ook koper is een goede slakkenbestrijder. In de handel zijn koperen strips verkrijgbaar die je overal in je tuin kunt aanbrengen.
 • Slakken vangen: slakken vang je met slakkenvallen, bakjes gevuld met gistrijk en zoet boer die je langs het favoriete parcours van de slakken ingraaft. Slakken houden van bier, trappen in de val en verdrinken.
 • Kool- en rabarberplanten: heb je de favoriete plekjes van de slakken ontdekt leg daar dan kool- en/of rabarberbladeren. Daar zullen ze zich bij dageraad onder verschuilen zodat je ze gemakkelijk kunt vangen.
 • Cafeïne: de cafeïne in koffiegruis werkt als een zenuwgas en zal de slakken verlammen.
 • Chemische bestrijdingsmiddelen: er zijn vele chemische bestrijdingsmiddelen voor slakken verkrijgbaar, maar die zijn zeker niet aan te raden. Ze zijn immers erg schadelijk, zowel voor groenten, planten, huisdieren en zelfs voor jonge kinderen. Afblijven is de boodschap
 •  
 • Bestrijd slakken in de tuin - bekijk hier het grootste assortiment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,