Hoe kan je besparen op je cv-ketel?

Met eenvoudige maatregelen kun je al snel tientallen euro’s per jaar besparen. Hieronder worden zes bespaartips toegelicht die je kunt toepassen in je woning om zo de cv-ketel kosten te verlagen.

bespaarvarknBespaartip 1: Vervang je oude cv-ketel

Vervang een oude cv-ketel door een nieuwe energiezuinige hr-ketel. Een moderne hr-ketel bespaart jaarlijks tot 15% tot 20% op stookkosten, in vergelijking tot een oude cv-ketel. De moderne hr-ketel is een stuk zuiniger. Het aanschaffen van een hr-ketel is daarom dan ook een goede investering. Zeker nu de energiekosten in de toekomst verder zullen stijgen.

Bespaartip 2: Bespaar met douchen

Een waterbesparende douchekop perst extra lucht tussen alle waterdruppels waardoor u geen verschil merkt met een gewone douchekop. Je kunt jaarlijks gemiddeld tot wel €50, – besparen, het gas hoeft dan minder water verwarmen maar het scheelt uiteraard ook water.

Daarnaast kun je ook besparen door iets korter te douchen dan normaal. Wanneer je een minuutje korter doucht bespaar je al ongeveer €12, – per jaar.

thermostaatBespaartip 3: Handige thermostaten

Veel thermostaten hebben handige opties en kunnen heel goed helpen bij het besparen. Het is mogelijk om tot ongeveer €50, – te besparen per jaar. Tegenwoordig zie je vaak de trend dat thermostaten worden bediend met behulp van een smartphone of een tablet.

Zet met behulp van de thermostaat een uur voor het slapen gaan de verwarming uit. Er zal nog genoeg warmte zijn voor je naar bed gaat en bespaart een hoop op de stookkosten. Je hebt de mogelijkheid om de thermostaat automatisch een aantal graden lager te zetten, bijvoorbeeld overdag wanneer er niemand thuis is. Dit kun je doen door middel van een klokprogramma. Het is belangrijk om deze goed in te stellen, zodat het aansluit bij je eigen leefstijl. Geleidelijk opwarmen met behulp van een programma scheelt een hoop energie en bespaart op de kosten.

Bespaartip 4: Subsidieregelingen

Voor de verwarmingsinstallatie in je woning zijn er verschillende subsidies in Nederland en België. Er zijn landelijke maar ook regionale subsidies geregeld. Zo is er bijvoorbeeld een subsidie voor de aanschaf van een cv-ketel. Dit om de consument te stimuleren energiezuiniger om te gaan met gasverbruik. Het is slim om te bekijken voor welke subsidies je in aanmerking komt in jouw regio. De subsidies verschillen namelijk per regio.

openraamBespaartip 5: Lucht je huis elke dag goed door

Zorg ervoor dat er elke dag even wat buitenlucht naar binnenkomt. Doe dit wel met gesloten ramen en deuren. Door de droge lucht is de woning gemakkelijk te verwarmen. Een slecht geïsoleerde woning kan namelijk per jaar meer dan 50% meer energie kosten voor verwarming. Maak regelmatig de ventilatieroosters of filters schoon, zo krijg je een betere toevoer van droge lucht.

Bespaartip 6: Cv-ketel onderhouden

Door goed je cv-ketel te onderhouden bespaar je ook al een hoop op cv-ketel kosten. Vul regelmatig de cv-ketel bij wanneer de druk lager is dan 1 Bar.

Tot slot is het te adviseren om elk jaar een monteur naar je cv-ketel te laten kijken. Het is ook handig dat de monteur gelijk kan zien of er iets mankeert aan de cv-ketel. Regelmatig je cv-ketel onderhouden bespaart gemiddeld tot €40, – op de energiekosten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...