Hoe je studentenkamer functioneel inrichten?

Met de start van een nieuw academiejaar is voor de meeste studenten de verhuis naar hun studentenkamer begonnen. Wonen op een studentenkamer wil meteen ook zeggen dat je leefruimte beperkt is. Het is dan ook erg belangrijk je studentenkamer zo functioneel mogelijk in de richten. Maar hoe doe je dat, je studentenkamer functioneel inrichten en op wat moet je letten om deze klus tot een goed einde te brengen?

hoewaarstudentenkamer-inrichten

Iedere studentenkamer, groot of klein, kun je zo comfortabel mogelijk inrichten

Een studentenkamer wordt in de eerste plaats gebruikt om te slapen en… te studeren. Het scheppen van een gezond en aangenaam woon- en leefklimaat is en blijft echter belangrijk, ook op een studentenkamer. De inrichting van een studentenkamer ervan hangt van verschillende factoren af en daarbij slepen persoonlijke voorkeuren uiteraard ene belangrijke rol. Toch is het goed dat je bij de functionele inrichting van je studentenkamer met enkele belangrijke factoren rekening houdt om de beschikbare ruimte maximaal te benutten.

Je studentenkamer comfortabel inrichten

Wat de afmetingen van je studentenkamer ook zijn, mits het in acht nemen van enkele belangrijke regels kun je je kamer toch zo comfortabel mogelijk inrichten. Er wordt verwacht dat je op je studentenkamer meer doet dan slapen. Je zal er hoe dan ook veel of weinig koken, werken, ontspannen en vriendenbijeenkomsten organiseren. Om al je geplande activiteiten zo goed mogelijk te laten verlopen, verdeel je de kamer in verschillende comfortzones. Je zorgt voor meer overzicht en verhoogt het ‘studeerplezier’. Belangrijk bij de realisatie van deze zones is dat werk en ontspanning zoveel mogelijk van elkaar gescheiden zijn en je tijdens de bezoekjes van vrienden en vriendinnen niet steeds met die bergen studeerwerk wordt geconfronteerd. Je kan een studentenkamer gemakkelijk in verschillende zones indelen door gebruik te maken van bijvoorbeeld gordijnen, paravans en dankzij een praktische opstelling van je beschikbare meubeltjes.  Met een vrijstaand bureau kun je de werkplek gemakkelijk afbakenen.  Zet bijvoorbeeld een paravan achter je bureau. Dat voorkomt afleiding en kun je tegelijk als prikbord gebruiken.  Met je kleerkast ben je in staat om zones te maken op je kamer.

Je studentenkamer comfortabel inrichten kan door zoveel mogelijk plaats te besparen

Je studentenkamer comfortabel inrichten kan door zoveel mogelijk plaats te besparen

Gebruik lichte kleuren

Door lichte kleuren transparante meubelen te gebruiken kan je een kleine studentenkamer groter doen lijken. Je hebt ook nog tal van andere ‘kunstgrepen’ ter beschikking om je kamer visueel te vergroten:

  • Spiegels: plaats je spiegels zoveel mogelijk in het volle zonlicht en op plaatsen waar ze veel kunnen reflecteren. Plaats spiegels aan muren die haaks of recht over het raam staan. Je brengt op die manier niet alleen meer licht maar ook de buitenomgeving en eventueel de natuur in je kamer en dat maakt werken heel wat aangenamer. Geef hierbij de voorkeur aan grote spiegels zonder naden
  • Kasten: om je studentenkamer ruimer te doen lijken gebruik je best open kasten en rekken. Kamerhoge kasten en  boekenrekken genieten hierbij de voorkeur
  • Gordijnen: hang één groot gordijn over de volledige muur waar zich de ramen bevinden. Dat oogt rustgevend en ruim. Is dat onmogelijk, hang dan een kamerhoog gordijn op de breedte van ieder raam
Veel licht en open kasten maken een kleine studentenkamer visueel groter

Veel licht en open kasten maken een kleine studentenkamer visueel groter

Kies voor plaatsbesparende meubels

Denk daarbij aan een hoogslaper om de ruimte maximaal te gebruiken. Zo spaar je plaats voor je bureau en kun je nog een sofabed plaatsen zodat je vrienden kunt laten slapen. Koop je meubeltjes online op tweedehandswebsites of ga rond neuzen in kringwinkels in je buurt. Vele studenten zetten hun spulletjes te koop bij het verlaten van hun studentenkamer. Het functioneel inrichten van je studentenkamer moet dus helemaal niet duur zijn.

Geef je studentenkamer een persoonlijk tintje

Nu je zélf beslist hoe je de komende maanden zal wonen is dit je kans om je kamer een eigen persoonlijk tintje mee te geven.  Dat kan gemakkelijk met een originele muurschildering, een verzameling kussens en/of knuffels voor de zithoek. Hang je plafond vol met je favoriete foto’s of breng een eigen sfeertje in je studentenkamer met een subtiele verlichting.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,