Hoe je schoorsteen renoveren?

Bij het renoveren van onze woningen wordt in vele gevallen de schoorsteen vergeten. En dat loopt vroeg of laat verkeerd af. Een oude en slecht onderhouden schoorsteen zorgt gegarandeerd voor problemen en kan in extreme gevallen zelfs levensbedreigend zijn. Je schoorsteen is zowel in het voor- als in het najaar aan een grondige inspectie en eventuele renovatie toe. Voegen repareren mag je evenmin  vergeten, want ook dat speelt een belangrijke rol bij de goede werking van je schouw. De losgekomen voegen en/of steden zorgen voor scheuren en water insijpeling. 

Bij het renoveren van je schoorsteen is het belangrijk dat het schoorsteenkanaal zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke breedte terug krijgt

Bij het renoveren van je schoorsteen is het belangrijk dat het schoorsteenkanaal zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke breedte terug krijgt

Een regelmatige controle en schoorsteen renovatie is onmisbaar om veilig je woning te verwarmen. Een slecht trekkende schoorsteen ligt meestal mee aan de basis van CO- vergiftiging dat jaarlijks voor heel wat dodelijke slachtoffers zorgt. Een slecht onderhouden schoorsteen doet de voegen verzanden, waardoor er lekken ontstaan. Die zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de koolmonoxidevergiftiging, vooral tijdens de wintermaanden. Het is ronduit levensgevaarlijk om een verwarmingstoestel op een rookkanaal aan te sluiten zonder die eerst grondig te hebben gecontroleerd.

Schoorsteen renoveren

 

Schoorsteen renovatie doe je zowel aan de binnenkant als aan de buitenzijde van je schoorsteen. Je kan het kanaal van je schoorsteen op verschillende manieren renoveren. Bij renovatie van dit kanaal kan je verschillende materialen gebruiken gaande van inox tot plastiek, en vaste inox buizen. Om het kanaal van je schoorsteen aan te pakken kan je gebruik maken van een flexibele glasvezelkous die in het kanaal zelf wordt geschoven. Eens die kous op zijn plaats, wordt er eerst lucht en daarna stoom in geblazen. Op die manier neemt het kanaal van je schoorsteen weer zijn oorspronkelijke vorm aan en krijgt het zo zijn maximale breedte terug. Dankzij zo’n schoorsteen renovatie kan je weer veilig verwarmen. Bij het renoveren van het schoorsteen kanaal komt zelfs geen breekwerk meer aan te pas. Met een glasvezelbescherming is het rookkanaal van je schoorsteen corrosiebestendig, en is daar bovenop nog eens volledig lucht- als waterdicht. Veiliger kan dus niet.

Bij het renoveren van je schoorsteen mag je het repareren van de voegen zeker niet vergeten

Bij het renoveren van je schoorsteen mag je het repareren van de voegen zeker niet vergeten

Schoorsteen voegen repareren

Is de binnenkant van je schoorsteen regelmatig aan een grondige renovatie toe, dan is dat zeker ook het geval voor de buitenkant. Die wordt nog meer dan de binnenzijde aan onze erg wisselvallige weersomstandigheden blootgesteld. Als gevolg van ons vochtig klimaat zijn algen en mos de grootste vijanden van je schoorsteen, waardoor op termijn het voegwerk van je schoorsteen zal verweren. Je schoorsteen voegen is dan een flinke aanrader.Slecht onderhouden voegwerk veroorzaakt scheuren en lekken, met alle nadelige gevolgen van dien. Dat kan je best voorkomen door je schoorsteen opnieuw te voegen. Controleer tijdens dit voegwerk je schoorsteen op los gekomen stenen die je eventueel terug kunt vast metselen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,