Hoe je meubelen best onderhouden

De sfeer en de uitstraling van je interieur hangen van verschillende factoren af, maar zeker niet in het minst van de stijl en de kleur van je meubelen. Houten meubelen vooral. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar ze stralen meer warmte en gezelligheid uit dan om het even welke andere meubelen. Houten meubelen vragen een regelmatig én aangepast onderhoud. Wat is de beste manier om je houten meubelen te onderhouden? Hoe bezorgen we onze eet-en slaapkamer een lange levensduur, en hoe behandel je vlekken in je houten meubelen?

Naald- en loofbomen zijn de belangrijkste leveranciers van hout voor de meubelindustrie. Het zijn echte snelgroeiers,  en leveren vooral zachte houtsoorten. Lariks, vurenhout, den en grenen worden het meest gebruikt bij de productie van meubelen. Loofbomen  groeien.  Eik, mahoniehout, notelaar, berk, beuk, kerselaar, teak en tropische houtsoorten zoals bangkirai en sisan, zijn de  meest gebruikte houtsoorten in de meubelsector.

Massieve houten meubelen erg duurzaam

Verander je niet dikwijls van interieur dan zijn massief houten meubelen beslist iets voor jou, ze gaan immers levenslang mee. Meubelen uit plaatmateriaal zijn stukken goedkoper, worden onder hoge druk samengeperst, en voorzien van een decoratieve beschermlaag. Spaanplaat, MDF en HDF zijn andere materialen voor de meubelindustrie.

Omgevingsfactoren bepalen levensduur

Omgevingsfactoren als luchtvochtigheid, temperatuur en lichtintensiteit bepalen mee de levensduur van je meubelen. Hoe de luchtvochtigheid constant op zo’n 60%. Hou de luchtvochtigheid in je woning op peil door waterbakjes aan de radiatoren van je centrale verwarming te hangen, of door middel van een luchtbevochtigingssapparaat. Hou de binnenhuistemperatuur  constant op 21 graden, ’s nachts mag de temperatuur nooit onder de 14 graden zakken. Plaats je houten meubelen nooit in het volle zonlicht, dan gaan ze vlug verkleuren.

Houtsoort bepaald meubelonderhoud

Het onderhoud van je meubelen hangt in de eerste plaats van hun houtsoort af. Speciale was en/of olie zijn het meest aangewezen. Wees zuinig in het gebruik van olie. Te veel en te dikwijls olie gebruiken zullen je meubelen hun glas doen verliezen. Jaarlijks drie opfrisbeurten met olie is ruimschoots voldoende. Was geeft minder vlug verzadiging, maar overdrijven ook hier niet.

Oude waslaag verwijderen

Komt de glanslaag van je meubelen terug nadat je er met een droge doek over wreef, dan is alles in orde. Verwijder in het andere geval de oude waslaag met gekookt water en thee. Breng dit mengsel op kamertemperatur, bevochtig hiermee een zachte doek, en wrijf de meubels grondig in.  Wrijf onmiddellijk droog met een andere doek. Na deze opfrisbeurt zijn je meubels weer als nieuw.

Onderhoudslak is bij voorkeur poreus

Hoe poreuzer je onderhoudslak, hoe beter. In contact met hete voorwerpen, kan de lak van je meubelen blijvend van structuur én kleur veranderen. Aangepaste producten maken je lak weer zacht. Het vocht zal uit de vlekken kunnen ontsnappen. Brengt dit nog geen oplossing, dan rest je enkel nog de schuurmachine.

Rotan vraagt weinig onderhoud

Rotan vertoont vlug kleurverschillen, en wordt op verschillende manieren verwerkt. De stengels worden handgeweven, vernageld, gebogen ingelegd en verlijmd. Daarna volgt de eindafwerking met een verf-of een laklaag. Rotan is erg kwetsbaar, maar vraagt bitter weinig onderhoud. Wekelijks droog afstoffen en één keer per maand reinigen met een vochtige doek volstaat.  Plaats rotanmeubelen nooit in het zonlicht of in de nabijheid van een warmtebron, anders verkleuren ze vlug.

Vlekken efficiënt verwijderen

  • Vetvlekken: verwijderen met water en een scheutje azijn. Diepe vetvlekken met spiritus.

  • Witte kringen: verwijderen met een handhaardroger, waardoor je de was weer vloeibaar maakt, en de kleur herstelt.

  • Brandvlekken: met metaalpolish. Steeds inwrijven in de richting van het hout.

  • Hardnekkige waterkringen: inwrijven met vettige producten als mayonaise, boter, vaseline, margarine… Een nacht laten intrekken, en daarna zachtjes in cirkels wegwrijven en met een vochtige doek napoetsen. Erge vlekken verwijder je met de as van sigaretten of met polijstaarde.

  • Krassen: gebruik een retoucheerstift, uiteraard in dezelfde kleur als het hout. Daarna drogen met handhaardroger. Een verhitte waslaag kan je met een zachte doek, gemakkelijk tot in het hart van de kras wrijven. Krassen in mahoniehout en kersenlaar verdoezel je met jodium.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , ,