Hoe hondenbed in steigerhout zelf maken?

Is je trouwe viervoeter je beste vriend, dan wil je hem ongetwijfeld zoveel mogelijk verwennen. Dan heeft je hond zeker een vast plaatsje in je huiskamer waar hij zich kan terugtrekken wanneer hij rust nodig heeft. En wat is er dan beter dan een comfortabel honden bed of hondenmand? Terwijl zowat alle dierenwinkels en supermarkten met alle mogelijke honden manden en hondenbedden met allerlei snufjes en/of gadgets uitpakken moet je zeker geen handige Harry zijn om zélf een honden mand of honden bed te maken. Dat kan je doen in verschillende materialen, maar het meest een duurzame en comfortabel materiaal voor het zelf maken  van een honden bed of hondenmand is ongetwijfeld steigerhout dat ook meer en meer wordt gebruikt voor de productie van allerlei meubelen. Hoe doe je dat zo’n honden bed of honden mand zelf maken en hoe ga je daarbij best tewerk?

Een hondenbed of hondenmand in steigerhout past perfect bij ieder interieur en gaat een leven lang mee

Een hondenbed of hondenmand in steigerhout past perfect bij ieder interieur en gaat een leven lang mee

Samen met katten zijn honden met voorsprong ons favoriete huisdier en we willen er dan ook veel voor doen om het hen zo comfortabel mogelijk te maken. Een honden bed of een hondenmand draagt daar zeker toe bij. Honden bedden en hondenmanden zijn dan ook in alle mogelijke en onmogelijke kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar, maar wat is leuker dan zelf de handen uit de mouwen te steken en zo’n verblijf voor je hond zelf te maken? Dat is veel gemakkelijker dan het er op het eerste gezicht uitziet. Zowat alle soorten hout kunnen voor het zelf maken van een honden bed of hondenmand gebruikt worden. Wens je een duurzaam materiaal kies dan bij voorkeur steigerhout.

Goede voorbereiding

Overweeg je zelf een hondenbed te maken? Zorg dan zeker voor een goede voorbereiding en materiaalkeuze!

Overweeg je zelf een hondenbed te maken? Zorg dan zeker voor een goede voorbereiding en materiaalkeuze!

Om het zelf maken van je honden bed of hondenmand tot een goed einde te brengen vormt ook hier een goede voorbereiding de basis van je werk. Zet eerste je plannen op papier. Bij het zelf maken van je honden bed of hondenmand start je met het in elkaar zetten van het frame waar de bodem van je hondenbed perfect moet in passen. Voor het frame voor een honden bed voor een kleine hond heb je twee planken van elk zo’n 80 centimeter en twee van zo’n 120 centimeter nodig. Iedere doe het zelf zaak zaagt je planken op maat zodat je ze alleen nog in elkaar moet schroeven, eenvoudiger kan niet.

Eens het frame van je toekomstig hondenbed in elkaar is het de beurt aan de wanden waarvoor je bijvoorbeeld vurenhout maar zeker ook steigerhout kunt gebruiken. Je kiest bij voorkeur voor latten met een zogenaamde pin en groefverbinding. Dergelijke voorbewerkte latten zijn bijzonder eenvoudig en stevig tegen elkaar te plaatsen.

Begin eerst met het frame, waar later de bodem van je hondenbed zal op rusten. Kies voor de zijwanden het systeem van pen en groefverbinding voor extra stevigheid

Begin eerst met het frame, waar later de bodem van je hondenbed zal op rusten. Kies voor de zijwanden het systeem van pen en groefverbinding voor extra stevigheid

Op die manier ziet je honden bed er niet alleen mooi uit. Omdat er met een pen en groefverbinding weinig of geen haren tussen geraken maak je op deze manier ongetwijfeld ook het meest hygiënische hondenbed. Wanden met een hoogte van zo’n halve meter volstaan ruimschoots. Je schroeft ze eenvoudig vast aan het frame van je hondenmand. Kies bij voorkeur voor planken die iets langer zijn dan het frame, zo lopen ze later gelijk met de bodemplaat. Schroef er tot slot nog een lat bovenop de zijwanden, die zorgt voor extra stevigheid.

De bodem van je hondenbed

Eens zover is het de beurt aan de bodem van je hondenbed dat nu stilaan vorm rijgt. Voor de bodem schroef je aan de binnenkant van je frame kleine latjes met een breedte van ongeveer één centimeter. Op die latjes rust later de bodem van je hondenmand. Nadat je de bodem op maat hebt gezaagd kan je het zo in het frame passen. Je kan echter ook kiezen voor een deksel. Maak in dit geval de ‘bodem’ vast met een scharnier. Je laat het deksel enkele centimeter verder lopen zodat je het gemakkelijk kunt openen en sluiten. Door je hondenbed of mand uit te rusten met een deksel bekom je een handige opslagruimte voor al je hondenspulletjes.

Beschermende verflaag

Gebruik voor het verven van je hondenbed steeds lakverf dat is onderhoudsvriendelijk. Een hondenbed uit steigerhout heeft zelfs geen beschermende verflaag nodig!

Gebruik voor het verven van je hondenbed steeds lakverf dat is onderhoudsvriendelijk. Een hondenbed uit steigerhout heeft zelfs geen beschermende verflaag nodig!

Nu zit je zelf gemaakte hondenmand in elkaar.  Voor een gemakkelijk onderhoud geef je hem tot slot nog een extra laklaagje, dan is de hondenmand gemakkelijk te reinigen. Met een (zelf gemaakt) kussen zal je hond je zijn tevredenheid onmiddellijk duidelijk maken!

Steigerhout

Wil je een duurzaam hondenbed, kies dan voor steigerhout, dat  is puur natuur en gaat een leven lang mee. Zo’n honden bed of hondenmand uit steigerhout vraagt niet eens een beschermlaag in lakverf! Steigerhout is onmisbaar in de bouw. De lengte van de planken varieert tussen twee een vijf meter. De breedte van de planken schommelt rond de twintig centimeter. Steigerhouten planken zijn zo’n drie centimeter dik. Onbehandeld steigerhout vergrijst na ongeveer zeven maanden, op zijn typisch uitzicht is het echter nog eventjes langer wachten. Nieuw steigerhout is meestal nog vochtig en moet gemiddeld een achttal weken drogen. Een honden bed of hondenmand gaat niet alleen een leven lang mee, het vraagt ook weinig of geen onderhoud. Zelfs een beschermende laklaag is niet eens nodig…

bouwtekenigen-toegangExtra tip

Zelf aan de slag: wil je zelf aan de slag en zowel je honden bed als je meubelen en/of je tuinmeubelen zelf maken? Aarzel dan niet langer, met deze ‘bouwtekeningen’ lukt het je perfect!

Coorporate Bannerset 500x500 (2)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,