Hoe energie besparen met een passiefhuis?
De energieprijzen voor het verwarmen van onze woning en van het water voor huishoudelijk en hygiënisch gebruik blijven hoog.We zijn dan ook voortdurend op zoek naar haalbare manieren om onze energierekening zoveel mogelijk te beperken. Dat is nodig, want Europa legt ons de verplichting op om tegen uiterlijk 2020 energieneutraal te bouwen. Dat betekent dat onze nieuwbouw woningen voor de productie van de onmisbare energie zelf moeten instaan. Dat is alleen mogelijk door voortaan zo weinig mogelijk energie te verspillen. Als gevolg van deze maatregel worden steeds meer passiefwoningen gebouwd. Maar wat zijn passiefwoningen en wat is het verschil met een energielage woning?

Een passiefhuis zorgt met een minimum aan energie voor een optimaal woon- en leefklimaat, zowel in de zomer als tijdens de winter
Koester je bouwplannen en wil je je energierekening voortaan zo laag mogelijk houden en toch voor een comfortabel woon- en leefklimaat zorgen? Dan is een passiefhuis bouwen wellicht iets iets voor jou! Zo een passiefhuis verbruikt weinig of geen energie voor de realisatie van een aangename binnenhuistemperatuur en dit zowel in de warme zomermaanden als tijdens de winterperiode. Er worden dan ook steeds meer passiefhuizen gebouwd. Dat is nodig om de Europese norm om energie neutraal te bouwen te halen tegen 2020.
Wat is een passiefhuis?
Een passiefhuis heeft geen verwarmings- of koelsystem nodig om voor een aangenaam binnenklimaat te zorgen. In een passiefwoning wordt met andere woorden weinig of geen ‘actieve’ energie gebruikt. Door luchtdicht te bouwen in combinatie met een optimale isolatie en ventilatie wordt de warmte in een passiefhuis zo lang mogelijk binnenshuis gehouden. Tegelijk wordt de warmte die in een passiefhuis aanwezig is maximaal gebruikt om je woning te verwarmen en om voor een voldoende warm water voor zowel huishoudelijk als hygiënisch gebruik te zorgen.
Lage energiewoning
Er is een merkbaar verschil tussen een passiefwoning en een lage energiewoning. Een lage energiewoning is net als een passiehuis goed geïsoleerd en luchtdicht maar dan in veel mindere mate. De dikte van de isolatie bij een lage energiewoning varieert tussen gemiddeld tien en twintig centimeter, waardoor zo’n lage energiewoning een verwarmingssysteem nodig heeft van maximaal 9 kW nodig. De installatie van deze verwarming weegt spijtig genoeg niet op tegen de kostprijs om te voldoen aan de normen van een passiefhuis, waardoor deze manier van bouwen nu ook bij ons steeds populairder wordt.
Warmteverlies zo klein mogelijk houden
Met een passiefhuis wil men het verlies aan warmte en energie zo klein mogelijk houden zo goed mogelijk te isoleren en deze woning volledig luchtdicht te maken door alle kieren, spleten en koudebruggen te vermijden. Een passiefhuis doet echter meer dan warmteverliezen beperken. Het zorgt ook tijdens de zomer voor een aangenaam binnenklimaat door de zonnewarmte zoveel mogelijk buiten te houden.
Goede ventilatie
Een uitstekende isolatie is onvoldoende om van een passiefhuis te kunnen spreken. Je kan je woning alleen uitstekend isoleren dankzij de plaatsing van een goed ventilatiesysteem dat niet alleen vervuilde buitenlucht, maar ook vocht en vieze geurtjes uit je passiefhuis moet houden. Op die manier wordt ook de vorming van schadelijke condens voorkomen. Om dit te kunnen realiseren wordt steeds meer gebruik gemaakt van mechanische ventilatiesysteem met warmte recuperatie. Dit systeem zorgt voor een optimale ventilatie van je passiefwoning zonder enig energieverbruik.
Warmtepomp als bijverwarming
- Maximum energieverbruik passiefhuis: bij een passiefhuis ligt het totale energieverbruik voor warm water, verwarming en elektrische apparaten nooit hoger dan 120KWh/m² per geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar. Het energieverbruik voor verwarming mag zelfs maar 15KWh/m² geklimatiseerde vloeroppervlakte per jaar bedragen
De kostprijs van een passiefhuis
Het bouwen van een passiefhuis vergt een grotere investering. Het budget dat bij een klassieke woning voorziet voor een verwarmingssysteem gaat bij een passiefwoning integraal naar de extra isolatie. De meerprijs van een passiefhuis zal je op termijn terugverdienen. Die terugverdientijd varieert tussen de vijf en twintig jaar afhankelijk. Beschik je over een voldoende groot bouwbudget dan zorgt een passiefhuis op termijn alleen maar voor voordelen. Denk daarbij in de eerste plaats aan zijn laag energieverbruik, maar zeker ook aan de verschillende (overheids) premies die de bouw van een passiefhuis aantrekkelijk maken.

Tags: de bijverwarming van een passiefhuis, De kostprijs van een passiefhuis, energie neutraal te bouwen, energielage woning, energieneutraal, isolatie, lage energiewoning, Maximum energieverbruik passiefhuis, nieuwbouw woningen, passiefwoningen, ventilatie, ventilatiesysteem, wat zijn passiefwoningen