Hoe doe je aan gevelreiniging voor een lange levensduur?

Je woning wordt dag en nacht blootgesteld aan de meest extreme weersomstandigheden en lijdt meer en meer aan de gevolgen van de toenemende milieuvervuiling. Om zo lang mogelijk en in de beste omstandigheden van je woning te genieten is een regelmatig en aangepast gevel onderhoud en gevel reiniging onvermijdelijk. Gevelreiniging bijvoorbeeld is ook belangrijk om je woning te beschermen tegen alle schadelijke invloeden van buiten uit. Hoe reinig je het best de gevel van je woning en op welke manier kan je die gevel op de beste manier beschermen tegen beschadiging en veroudering?

Gevelreiniging met de hoge drukreiniger is best geschikt voor het noodzakelijke gevelonderhoud

Gevelreiniging met de hoge drukreiniger is best geschikt voor het noodzakelijke gevelonderhoud

De manier waarop de gevel van je woning best gereinigd wordt hangt uiteraard van verschillende factoren af. Niet in het minst van de materialen en de bescherming van je gevel. De ligging van je woning is daarbij minstens even belangrijk. Staat je woning bijvoorbeeld in een boomrijke omgeving, en wat is de invloed van de wind en de vochtigheid? Wat is de aard van verontreiniging  en in welke de mate is je gevel verontreinigd?

Oorzaken van gevelverontreiniging

Er zijn tal van oorzaken voor gevelverontreiniging:

 • Bacteriën: zorgen voor een oppervlakkige verontreiniging. De meest voorkomende soort bacteriën zijn het gevolg van ons vochtig klimaat of van een overlopende dakgoot. Andere bacteriën ontstaan als gevolg van de mate van milieuverontreiniging waaronder stikstof, zwavel en roet.
 • Algen: vind je vooral op de vochtigste plaatsen, en bestaan in vele kleuren. Blauwe algen zijn echter veruit het gevaarlijkst en beschadigen vooral het materiaal van je gevelbekleding

  Algen, bacteriën en mos zijn de grootste vijanden van je gevel

  Algen, bacteriën en mos zijn de grootste vijanden van je gevel

 • Schimmels: zijn eveneens het resultaat van vochtige weersomstandigheden en hebben een ook slechte invloed op onze gezondheid
 • Mos: met mos word je het eerst geconfronteerd en is een verzameling van algen en schadelijke bacteriën

Roet verwijderen

Zorgen al deze oorzaken van gevelverontreiniging voor voldoende motivatie om je gevel te reinigen? Begin daar dan zeker niet zelf aan, gevelreiniging is vakwerk. Ga eerst na in hoeverre je gevel is verontreinigt, dat bepaald immers in grote mate de manier waarop je gevel zal gereinigd worden. Naast bacteriën, algen en mos laat je zeker ook eventueel roet verwijderen. Roet verwijderen is noodzakelijk omdat het extra vocht vast houdt dat ernstige gevelbeschadiging kan veroorzaken. Algen, bacteriën, mos en roet verwijderen gebeurt op verschillende manieren:
Bij gevelreiniging staat ook roet verwijderen centraal

Bij gevelreiniging staat ook roet verwijderen centraal

 • Reinigen met water: wordt veel gebruikt bij het reinigen van gevels. Daarbij laat men eerst water naar beneden stromen om het aanwezige vuil los te weken. Met een combinatie van hoge temperaturen en stoom wordt het laatste en meest hardnekkige vuil los geweekt en daarna door het neer gutsende water wordt afgevoerd.  Reinigen met water is de meest eenvoudige manier van gevelreiniging. Je kan er slechts in beperkte mate roet verwijderen. Gevelreiniging met water wordt vooral gebruikt voor een regelmatig onderhoud. Het is zeker niet geschikt om hardnekkig vuil en/of roet te verwijderen. Reinigen met water is dus puur bedoeld om het vuil los te weken, en is niet geschikt om sterke en/of diepe vervuiling aan te pakken.
 • Je gevel fijnstralen: je gevel grondig reinigen en alle aanwezige roet verwijderen doe je met fijnstralen, zowel droog als nat stralen met water. Droog fijnstralen maakt het grondig reinigen van je gevel mogelijk. Nat fijnstralen met behulp van granulaten en water is het meest doeltreffend voor hardnekkig roet verwijderen
 • Perslucht: hierbij maakt men gebruik van perslucht en het kleinste formaat granulaten. Deze manier van gevelreiniging wordt hoofdzakelijk gebruikt op plaatsen die niet tegen water bestand zijn.

  Gevelreiniging met behulp van fijnstralen kan zowel droog met granulaten of nat

  Gevelreiniging met behulp van fijnstralen kan zowel droog met granulaten of nat

 • Scheikundig reinigen: hierbij brengt men een chemische reactie tot stand waardoor de zelfs de meest verontreinigde gevel super schoon wordt gemaakt. Nadat het product goed in je gevel is getrokken, wordt alles schoon gespoten met water. Het is zeer belangrijk dat deze producten worden toegepast door deskundigen. Het moet niet alleen goed worden gebruikt, maar ook de hoeveelheden moeten worden aan het materiaal van je gevel worden aangepast. Meestal wordt er na het afspoelen van de gevel ook een speciale pasta aangebracht, die de nog aanwezige zouten absorbeert.
 • Laserreiniging: waarbij een laserstraal gedurende een zeer korte tijd op een beperkte en erg vervuilde oppervlakte wordt gericht. Deze behandeling is zeer doeltreffend maar peperduur.

Roet verwijderen

Roet verwijderen doe je best met behulp van een zwaar ontvettingsproduct, en bij voorkeur met een industriële ontvetter.

Zo kan je gemakkelijk roet verwijderen:

Los het ontvettingsproduct op in lauw water. Grondig  borstelen met een half harde borstel en spoel grondig na met je hoge drukreiniger en zuiver water en dit onder normale druk.

Gevelreiniging prijzen

De gevelreiniging prijs hangt in belangrijke mate af van het soort en de mate van vervuiling dat verwijderd moet worden. Hoe meer en hardnekkiger vuil, hoe duurder het verwijderen.

De gevelreiniging prijs per vierkante meter:

 • Gevelreiniging met stoom: tussen vier en zeven euro per vierkante meter
 • Chemisch gevel reinigen: van zeven tot tien euro per vierkante meter
 • Gevel reinigen met fijnstralen: tussen elf en zestien euro per vierkante meter

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,