Hoe composteren voor een succesvolle groenteoogst?

We hebben steeds meer ook voor de natuur en de bescherming van ons leefmilieu. Deze positieve evolutie komt bij het tuinieren meer en meer tot uiting. Steeds meer landgenoten beginnen  met een eigen moestuin. Het verbeteren van de grondstructuur is daarbij erg belangrijk om binnenkort succesvol te kunnen oogsten. Meer en meer tuiniers vervaardigen daarbij hun eigen compost. Hoe doe je dat zelf composteren en waar moet je op letten om dit tot een goed einde te brengen?

We kweken steeds meer onze groenten in eigen tuin, maar daar komt meer bij te pas dan we denken

We kweken steeds meer onze groenten in eigen tuin, maar daar komt meer bij te pas dan we denken

 

Overweeg jij ook zoals zovelen een moestuin(tje) aan te leggen en je groenten zelf te kweken? Heb daarbij dan zeker oog voor de kwaliteit van de grond in je toekomstige moestuin. Zowel de kwaliteit als de samenstelling van je tuingrond is belangrijk om binnenkort gezonde groenten te kunnen oogsten. De kwaliteit en de structuur van je tuingrond kan je verbeteren met het toevoegen van een goede grondverbeteraar of, nog beter, door gebruik te maken van zelf gemaakt compost. De kwaliteit en de concentratie aan gezonde voedingsstoffen van je eigen gekweekte groenten hangen in grote mate af van de juiste samenstelling van het compost. En iedere ervaren tuinier kiest onvoorwaardelijk voor zelf gemaakt compost. Wat is dat eigenlijk compost en hoe doe je dat, zelf composteren? Kortom, hoe composteren?

Compost is geen meststof

Er bestaat een groot verschil tussen compost en meststof. Compost is een grondverbeteraar die structuur aan de bodem geeft en het bodemleven activeert. Compost maakt de bodem van je moestuin luchtiger, en dat komt dan weer de waterhuishouding in je tuin ten goede. Woon je on een zandstreek, dan zal compost het water langer vast houden. De beste compost is in de eerste plaats een droog substantie en heeft een sterke bosgeur. Kun je je compost niet of zeer moeilijk verkruimelen, dan ging er duidelijk iets mis met het composteringsproces.

Zelf composteren kan in iedere tuin, en deze Compostbakken kunnen zelfs een verwaarloosd hoekje in je tuin opfleuren

Zelf composteren kan in iedere tuin, en deze Compostbakken kunnen zelfs een verwaarloosd hoekje in je tuin opfleuren

In iedere tuin

Niets houd je tegen om zelf te composteren, zelfs een kleine tuin stelt je in staat te composteren. lk type tuin is geschikt voor het zelf aanmaken van je grondverbeteraar. Voor je met composteren start, moeten je wel het composteringssysteem zoeken dat het best bij je tuin past. Je gaat immers anders te werk bij het composteren in een grote of in een kleine tuin. Maar je moet zelfs over geen tuin te beschikken om zelf te composteren. Dat kan gewoon op een binnenplaats of zelfs op je balkon.

In kleine tuinen

Is je tuin kleiner dan driehonderd vierkante meter, dan gebruik je best een compostvat. Dat bestaat uit een geperforeerde bodemplaat én een beluchtingsstok. Composteren in zo’n compostvat bied je heel wat mogelijkheden om van onze keuken- en tuinafval een goede grondverbeteraar, aangepast aan de noden van onze tuingrond, te maken.

Compostbakken

Is onze tuin groter dan de eerder vernoemde driehonderd vierkante meter, dan kunnen we voor onze compostering beroep doen op verschillende grote compostbakken. Zo’n compostbak kunnen we langs de voorzijde openen, hetgeen zijn gebruiksvriendelijkheid opmerkelijk verhoogd. In één van deze bakken kunnen we bijvoorbeeld ons keuken- en/of tuinafval verwerken. Is deze eerste bak met afval gevuld, dan mengen we alles goed door elkaar, en brengen alles over naar onze tweede compostbak. Op die manier bestaat er een continue systeem, en beschikken we voor onze grotere tuin steeds over de nodige grondverbeteraar.

Wormenbak

Met deze bakken kan je overal composteren, zelfs op je balkon

Met deze bakken kan je overal composteren, zelfs op je balkon

Beschikken we over een mini- stadstuintje, of tuinieren we in potten en bakken op ons balkon, dan wil dat zéker niet zeggen dat we niet aan compostering kunnen doen. In dit geval kiezen we best voor een wormenbak. Het betreft hier een gesloten systeem, bestaande uit één of meeredere bakken met wormen. Een systeem met wormen kan het keukenafval van een klein gezin perfect tot compost verwerken. Dit kan desnoods zelfs binnenhuis gebeuren. We moeten hier enkel voor zorgen dat we onze wormenkolonie in leven houden.

In iedere tuin

Om het even welk compostvat of bak vindt een plaatsje in iedere tuin. Zo kan ons compostvat perfect geïntegreerd worden in de schaduw van bijvoorbeeld een weelderige klimplant. Hij kan ook een verloren hoekje in de tuin opfleuren. Een (bloemende) haag kan op zijn beurt onze compostbak of vat aan het oog onttrekken. In een gevarieerde en creatieve tuin, kunnen we onze compostbak een plaatsje geven achter bijvoorbeeld vlechtwerk of snoeihout.

Wat composteren?

In principe kunnen we alle keuken- en tuinafval composteren. Moeilijker is het gesteld met gras of met ons gazonmaaisel.Voor het composteren van gras gebruiken we best geen compostvat. Geef de voorkeur aan een compostbak. We kunnen gras en gazon echter ook perfect composteren door het gewoon op een hoop in de buitenlucht te verzamelen. Voor het verzamelen van gras en gazon laten we het best volledig opdragen, dat vermindert het volume ervan. We mengen bij voorkeur herfstbladeren en dennennaalden tussen ons gras. We kunnen grasafval ook uitstekend verwerken tot mulch. Daarmee kunnen we onze bodem rond gewassen én paden bedekken, om de groei van onkruid tegen te gaan.

Extra tips van een ervaren tuinier

Composteringszeef

Composteringszeef

      • Geur: heel wat tuinders wagen zich niet aan composteren vanwege de geur die dit proces zou teweegbrengen. Die vrees is ongegrond. Verloopt ons composteringsproces zoals het hoort, dan stinkt compost niet. Ook het composteringsproces zélf brengt geen geurhinder met zich mee.
      • Beluchting: om ons composteringsproces van voldoende zuurstof te voorzien, is een goede beluchting van onze bak of vat noodzakelijk.
      • Afval: precies om geurhinder te voorkomen, bewaren we ons keukenafval niet té lang in onze keukenemmer, maar deponeren we het onmiddellijk in onze compostvat of bak.

Gras en gazonmaaisel: wees voorzichtig met gras en gazonmaaisel. Teveel van dit tuinmateriaal is nadelig voor het composteringsproces. Eén derde gras en/of gazonmaaisel is de limiet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,