Hoe bespaar je energie met je gevel?

Energie besparen krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht. Het verkrijgen van een goed energielabel kan bijdragen aan je woningwaarde en de snelheid van verkoop of verhuur. Daarnaast is het besparen van energie goed voor de portemonnee, het wooncomfort en voor het milieu. Hieronder lees je hoe je met je gevel energie kunt besparen.

Warmteverlies

Warmte opwekken is iets wat in de huidige maatschappij vanzelfsprekend gevonden wordt. In de winter zetten we zonder na te denken de verwarming aan en in de ochtend nemen we een lekkere warme douche om fris aan de dag te beginnen. Veel warmte gaat echter onnodig verloren en dat is zonde. Warmte opwekken kost namelijk energie, dat meestal resulteert in veel CO2-uitstoot en een hoge energierekening. Het is dus belangrijk om warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. In ongeïsoleerde woningen gaat er veel warmte verloren via verschillende wegen. Zo kan er tot wel 20% van de warmte verloren gaan door de gevel. Door dit warmteverlies moet de verwarming vaker aanslaan om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Beter warmtebehoud kan worden bereikt door het isoleren van je woning. Een van de populairste manieren van isolatie is gevelisolatie. Hieronder lees je op welke manieren je dit het beste aan kunt pakken.

energie1Spouwmuurisolatie

De meest voorkomende manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Dit is over het algemeen ook de goedkoopste variant van gevelisolatie. Bij spouwmuurisolatie worden kleine gaatjes in de muur geboord en met behulp van een slang wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk bij woningen die beschikken over een spouw. Over het algemeen beschikken woningen van na 1920 al over een spouwmuur. Gebouwen die gebouwd zijn na 1975 zijn vaak zelfs al enigszins geïsoleerd.

Gevelbekleding

Een andere vorm van gevelisolatie is isolatie van de buitenmuur. In dit geval wordt de buitenmuur bedekt met een sierpleister of isolatieplaat op de originele gevel. Deze plaat is gemaakt van kunststof of hout. Isolatie aan de buitenzijde heeft relatief het beste isolatierendement. Naast de isolerende werking biedt deze bekleding van de gevel ook nog andere voordelen. De gevel krijgt namelijk een heel nieuw uiterlijk. Men kan bijvoorbeeld een frisse kleur aan de gevel geven of zelfs de gevel bedekken met plantjes of mossen. In het laatste geval is de ingreep extra duurzaam. Plantjes en mossen nemen schadelijke stoffen, zoals CO2, op vanuit de buitenlucht en zetten dit om in zuurstof. De luchtkwaliteit en de sfeer in de omgeving worden een stuk beter. Een ander voordeel van gevelbekleding is dat het onderhoud aan de originele gevel in grote mate afneemt. De gevel wordt beschermd tegen weer en wind en dit voorkomt dat er schade aan de originele gevel optreedt. Het onderhouden van de gevelplaat, bijvoorbeeld een kunststof gevelbekleding, is daarnaast erg eenvoudig. Isolatie van de buitenmuur is wel de duurste variant van gevelisolatie. Hiervoor kun je rekenen op een prijs tussen de €100 en €130 per m².

Binnenmuur

Gevels kunnen ook van binnenuit worden geïsoleerd. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een isolatiewand tegen de gevel aan de binnenkant van de woning. Deze isolatieplaat wordt vervolgens afgewerkt door middel van een stuclaag, verf of behang zodat deze een mooie uitstraling krijgt. Het nadeel van isolatie van de binnenmuur is dat de woning een klein stukje woonruimte inlevert, afhankelijk van de dikte van de isolatieplaat.

energie2Wooncomfort

Door middel van isolatie van de gevel, wordt de warmte binnen de woning een stuk beter behouden en stijgt ook het wooncomfort. Voor nog meer wooncomfort en meer duurzaamheid kun je kiezen voor het installeren van vloer- en/of muurverwarming. Met vloer- of muurverwarming voelt uw huis een stuk aangenamer aan en bereikt u een hogere gevoelstemperatuur, terwijl de verwarming lager staat. Deze typen verwarming zijn alleen mogelijk indien een huis goed is geïsoleerd. Dit zijn namelijk vormen van lage temperatuur verwarming die het grote warmteverlies in een ongeïsoleerde woning niet kunnen compenseren. Vloer- of muurverwarming zorgen voor een geleiderijkere warmtetoevoer. Verwarmen door middel van een radiator zorgt voor direct opstijgende lucht. Vloerverwarming komt vanaf de grond en zal dus de gehele ruimte verwarmen. Bij vloerverwarming zal er dus ook minder warmte verloren gaan door het dak. Tegen de tijd dat de warmte die hoogte bereikt is het namelijk al enigszins afgekoeld.

Kortom, het isoleren van de gevel kan enorm bijdragen aan een lagere energierekening. De warmte in je woning wordt beter behouden en in sommige gevallen kun je je huis tegelijkertijd zelfs een nieuw uiterlijk meegeven. Indien je huis al goed is geïsoleerd kun je kiezen voor vloer- of muurverwarming voor extra wooncomfort.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...