Het bitumen dak verven?!

Het klinkt misschien een beetje vreemd, het verven van bitumineuze dakbedekking. Toch is het een opkomend fenomeen, steeds vaker krijgen gebouwen een wit of aluminiumkleurig dak. Maar wat is nu de reden dat dit steeds vaker te zien is? En welke soort verf wordt er voornamelijk gebruikt om een bitumineus dak te verven? U leest het hier.

dak

Voordelen van een wit of aluminiumkleurig bitumen dak

Wit/aluminium geschilderde bitumineuze dakbedekking zorgt voor een reflectie van het zonlicht om mee te beginnen. Dit zorgt voor een verlaging van de binnentemperatuur op een warme zomerdag. Onderzoek laat zien dat wanneer u de binnentemperatuur met één graad wil verkoelen er 3 keer zoveel energie nodig is dan om de woning met één graad te verwarmen. Wanneer u de bitumen heeft geschilderd dan kan de binnentemperatuur tot wel 6 graden lager worden. Kortom, een zeer positief effect voor het milieu en op de energierekening want uw airconditioning hoeft niet zo hard te werken. Een tweede voordeel is het positieve effect op de levensduur van uw dakbedekking. bij een wit dak is de thermische schok kleiner vanwege de kleinere temperatuursverschillen van de dakbedekking wat resulteert in een langere levensduur van de dakbedekking. Deze thermische verschillen ontstaan door het feit dat de temperatuur van het zwarte dak in de zomer tot wel 80 graden warm kan worden, tegenover 35 graden van het wit/aluminium geschilderde dak.

Hoe verf ik zelf mijn bitumineuze dak?

dak2U kent nu de voordelen van het geschilderde dak maar wat komt hier verder allemaal bij kijken? Kan ik dit zelf doen en welke verf heb ik hiervoor nodig? Het is zeker mogelijk om deze klus zelf te doen. Het is een wat grover schilderwerk waarbij het in veel gevallen recht toe recht aan werk is. Wat veel professionals aanraden is om het dak te schilderen met verf op bitumenbasis. Dit type verf kost ongeveer €15,- per liter en is verkrijgbaar in aluminium of witte kleur. U gaat als volgt te werk:

  1. Maak de ondergrond eerst vet- en stofvrij en zorg dat deze geheel droog is.
  2. Roer de verf voor maar ook tijdens gebruik zeer goed door. De pigmenten moeten namelijk goed gemengd worden voor optimale werking.
  3. Breng 1 laag verf gelijkmatig aan met een grote roller/borstel (+/- 0,125 liter per m² per laag afhankelijk van de ondergrond).
  4. Breng de 2de laag pas aan op het moment dat de eerste laag geheel droog is. Dit duurt bij de meeste merken verf maximaal 24 uur. Dit is mede afhankelijk van de temperatuur en de weersomstandigheden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...