Grote kwaliteitsverschillen bij online afdrukken van fotos

Met de eindejaarsperiode in zicht, halen weer heel wat landgenoten niet alleen hun ski’s en snowboards boven, ook hun fotocamera’s worden in aanslag gebracht. Fotograferen in winterse weersomstandigheden met hagelwitte sneeuw en soms felle zon, eist uiteraard een andere aanpak dan fotograferen op het vertrouwde thuisfront. Eens de foto’s geschoten, is het soms bang afwachten of je opnames wel geslaagd zijn. Voor het ontwikkelen en afdrukken van je foto’s heb je de keuze tussen de fotograaf of het online laten ontwikkelen en afdrukken.

 

Deze online fotolabo’s rijzen als de gekende paddenstoelen uit de grond, en worden steeds populairder. Maar hoe zit het nu met de kwaliteit, de verleende service en de prijs die al deze online fotolabo’s hanteren? Op wat moet je letten vooraleer je (vakantie) foto’s aan een veilig én dus betrouwbaar lab toevertrouwd?

 

Let je in de allereerste plaats op kwaliteit én service van hun werk, op het prijskaartje dat er aan vast hangt. Op het vlak van de prijs zijn er slechts minieme verschillen merkbaar. Kwaliteit en service, én de mogelijkheden die de verschillende sites bieden zijn  dus doorslaggevend voor  keuze.

 

Eerst vergelijken, dan beslissen

 

Vooraleer je definitieve keuze te maken doe je er goed aan de verschillende websites met elkaar te vergelijken. Dat wordt je vergemakelijkt door gespecialiseerde websites die de fotodiensten met elkaar vergelijken en beoordelen. De belangrijkste vergelijkingssites zijn hier ongetwijfeld digitalefoto.be, fotowijzer.nl, onlinefotoservice.nl en goedkoop fotosontwikkelen.nl. Al deze sites zijn zowel actief in Belgische als in Nederland. Belgen starten hun zoektocht bij voorkeur vanuit digitalfoto.be. Ontbreekt hen daar een of andere informatie, dan kun je nog steeds de Nederlandse sites bezoeken.

 

Belangrijke kwaliteitsverschillen

 

Is er op het vlak van de prijs weinig verschil merkbaar, dan is dat des te meer het geval op de kwaliteit en de service van de verschillende aanbieders. Bij de kwaliteit van het geleverde werk neemt het gebruik van het fotopapier een belangrijke plaats in. Op Pixam.be gebruikt men hoogwaardig Kodak Royal Gold waarvan kwaliteit van de afdrukken heel wat hoger lijgt dan bij het gebruik van een kleurenlaser. Pixum past ook beeldcorrectie toe, hetgeen de kwaliteit van het eindresultaat alleen maar vergroot. Op heel wat andere online labs is beeldcorrectie overigens onmogelijk.

Je beschikt hier ook over goede uploadmogelijkheden en je kan een eigen tekst op de achterzijde van je foto’s laten afdrukken. Photobox.be gebruikt hoogwaardig Fuji Digital Prof Pearl Paper met als toplaag een hoogglanzende emulsie met metalliclook. Dit kwaliteitspapier is in de eerste plaats geschikt voor fijn portretwerk, voor architectuurfotografie en voor foto’s waarbij ruimte en dieptewerking erg belangrijk zijn. Photobox heeft echter het nadeel dat hier geen automatische beeldcorrectie mogelijk is.

 

Leveringstermijn bepaald keuze

 

Hou zeker ook rekening met de leveringstermijn die je favoriete onlinelab hanteert. In vele gevallen wil je jouw foto’s wellicht voor een bepaalde datum in je bezit. Dit maakt je voorkeurkeuze misschien al meteen onmogelijk. Sommige van deze sites communiceren uitsluitend in het Engels, bij anderen moet je je dan weer registreren vooraleer met het eigenlijke werk te beginnen. Verlies bij dit alles ook de bewerkingsmogelijkheden zeker niet uit het oog. Laat je favoriete website beeldcorrectie toe, en welke manier van uploaden gebruikt men? Sommige online fotoservices zoals Hema, Blokker, Elke en Kruidvat laten zowel online uploaden en afdrukken toe, maar hier moet je de foto’s wel persoonlijk afhalen. Op heel wat van deze sites komt er veel opzoekwerk aan te pas. Is de info beperkt, raadpleeg dan reacties van de gebruikers.

 

Voer beeldcorrectie zelf uit

 

Op de meeste online fotolabs voert men automatische beeldcorrectie uit zoals het wegwerken van rode ogen, het bijwerken van het contrast en van de helderheid. Zo’n automatische beeldcorrecties geven niet altijd het verhoopte resultaat. Hou er rekening mee dat de betere online fotodiensten je deze beeldcorrecties zélf laten uitvoeren.

 

Uploadmogelijkheden verschillen

 

Ook hier is het oppassen geblazen. Er bestaan immers heelwat verschillen op het vlak van het uploaden van foto’s. Soms moet men zelfs een speciaal programmaatje downloaden vooraleer je aan de slag kunt. Anderen werken stukken eenvoudiger met een java app. Het uploaden van foto’s neemt meestal veel tijd in beslag. Gebruiksgemak is dus zeker een belangrijke factor bij  je uiteindelijke keuze.

 

Virtueel fotoboek

De meerderheid der gebruikers van deze online fotodiensten, kiest nog steeds voor een klassieke foto album. Een virtueel fotoboek wél erg  handig wanneer je vooraf weet dat familie en/of vrienden en leden van bepaalde verenigingen foto’s zullen bij bestellen. Lang niet alle online fotoservices bieden je deze mogelijkheid.

 

Doen ze dat wel, dan is in vele gevallen het volume ervan erg beperkt. Aanbieders waar het aanmaken van zo een virtueel fotoboek wél mogelijks is zijn Kruidvat, Delhaize en Smartphoto.

Velen hebben het nog altijd moeilijk om zo’n virtueel fotoboek samen te stellen. Het is nochtans allemaal eenvoudiger uit dan het eruit ziet.

Wil je meer weten over de mogelijkheid en de verschillende manieren om een virtueel fotoboek aan te maken, dan neem je best eens een bezoek aan vergelijkfotoboekmaken.be. Zo een bezoek zal je hieromtrent beslist heel wat wijzer maken.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,