Grind natuurlijk en goedkoop voor verharding van je oprit

Tot voor kort waren klinkers en tegels onze favoriete materialen voor het verharden van onze oprit, tuinpad of parkeerplaats.  Daar komt nu duidelijk verandering in. Er wordt nu meer en meer gekozen voor grind dat niet alleen stukken goedkoper is maar ook heel wat milieuvriendelijker. Op wat moet je letten bij de keuze van het juiste soort grind en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Een verharding in fijne grind is niet alleen natuurlijk, maar zeker ook decoratief

Grind is een verzamelnaam voor riviergrind, de afgeronde keitjes die hoofdzakelijk uit rivieren als de Maas en de Rijn worden gewonnen en split. Deze laatste soort grind zijn de gebroken steentjes met opvallend ruwe en hoekige vormen afkomstig van rotsen en steengroeven. Grind is een opvallend fijn materiaal voor het verharden van tuinpaden, opritten en parkeerplaatsen en is zo ideaal voor gezinnen met kinderen of voor diegenen die graag op blote voeten in de tuin lopen. Ben je aan het verharden van je tuinpaden toe, dan gebruik je bij voorkeur voor een mengeling van grind en split. Split is beter geschikt voor het verharden van je oprit of parkeerplaats. Door zijn ruwe en hoekige vormen is split minder glad hetgeen je risico op slip- en/of valpartijen gevoelig verkleint. Basalt is hiervoor het meest aangewezen. Voor het verharden van opritten is het nochtans veel gebruikte breekbaar split zoals rodemijnsplit ongeschikt.

Grind is waterdoorlatend

Grind is een natuurlijk materiaal dat je vele voordelen biedt. Het is in de eerste plaats waterdoorlatend en houdt het regenwater zo in je tuin in plaats van het af te voeren. Dit materiaal is dan ook heel wat milieuvriendelijker dan tegels, klinkers of beton. Het oogt ook aantrekkelijker en natuurlijker en is veel minder statisch. Grind laat zich perfect combineren met de tegels van je terras Je kan het gebruik van grind zelfs doortrekken tot in je tuin en je bloemen, planten en/of struiken midden het grind laten groeien. Dat voorkomt onkruid en spaart werk. Grind werkt ook rustgevend. Zen- tuinen worden niet voor niets met grind aangelegd.

Zelf verharden

Verhardingen met zowel grind als split laten zich gemakkelijk aanleggen. Beiden worden bij voorkeur in een vijf centimeter dikke laag aangelegd. Plaats eerst een anti worteldoek of geotextiel. Niet alleen om onkruid te weren maar even goed voor het realiseren van een maximale stabiliteit. Daar bovenop komt bij voorkeur een laag steenpuin. Grind en split blijven immers niet altijd op zijn plaats liggen. Vooral in kleinere grindsoorten zak je vlug weg. Met het gebruik van een onderlaag met steenpuin kun je dit voorkomen. Wordt je pad, oprit of parkeerplaats veelvuldig gebruikt dan kun je het best in een stabilisatiesysteem of in splitplaten gieten. Dit zijn honingraatprofielen uit kunststof die het grind op hun plaats houden en zo voor de noodzakelijke stabiliteit zorgen.

Vele soorten grind

Grind bestaat in alle mogelijke vormen en kleuren. Voor het verharden van opritten, tuinpaden of parkeerplaatsen worden vooral gemengde rivierkeitjes, witte basalt, marmer en zwarte leisteen gebruikt.

Decoratief split met een prijskaartje van 150 euro per ton

  • Basalt: heeft meestal een opvallende donkergrijze kleur. Ardennen split is lichter gekleurd. Niagara marmer als Ice Blue is erg decoratief maar ook duurder. Het oogt prachtig in combinatie met een strakke tuin of met arduin. Gaat je voorkeur naar witte split, dan zijn lysit, een marmer soort bestaande uit opvallende glinsterende kristallen of het wereldvermaarde carrara marmer aanraders.
  • Grote oppervlakken:  voor het verharden van grote oppervlakken wordt veel gebruik gemaakt van gebroken leisteen.
  • Landelijke tuinen: vragen om verhardingen met wit of Limburgs grind. Maasgrind, Rijngrind, morene grind of Castlegrind zijn eveneens geschikt voor landelijke tuinen maar ogen minder genuanceerder.

Prijs van grind

In combinatie is grind en split erg decoratief

  • Riviergrind en split: veel gebruikte soorten zijn hier het grijze Ardennensplit of rodemijnsteen, vanaf 150 euro per ton.
  • Basalt: vanaf 18o euro/ton.
  • Carrara marmer, Ice Blue en Lysit: vanaf 250 euro/ton.
  • Splitplaten: tussen 17 en 20 euro voor een plaat van 1 m2.

Hou er rekening mee dat één ton grind goed is voor het verharden van 14 m2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,