Goedkope tweede hypotheek afsluiten

Als eigenaar van je woning kan je om verschillende redenen een tweede hypotheek afsluiten, maar is dat wel verstandig?  Zo’n tweede hypotheek of  krediethypotheek, wordt in de meeste gevallen afgesloten bij verbouwingswerken,  renovatie of  dringende onderhoudswerken. Dat gebeurt ook wanneer je een tweede woning wil kopen maar je huidge woning nog niet is verkocht.  Wanneer in al deze gevallen je over een te beperkt budget beschikt, of wanneer je niet onmiddellijk de nodige financiële middelen kan vrijmaken, is zo’n tweede hypotheek op je huidige woning een mogelijke oplossing. Zo beschik je over meer financiële armslag , en ben je in staat te lenen aan een voordeliger tarief.  Maar is het afsluiten van een tweede hypotheek op je woning wel altijd de beste oplossing, en op wat moet je letten om de meest geschikte tweede hypotheeklening af te sluiten? Trouwens, wat zijn de voordelen van een tweede hypotheek en wegen deze op tegen de nadelen?

 

Als eigenaar heb je de mogelijkheid een tweede hypotheek af te sluiten op de gerealiseerde meerwaarde van je huidige woning. Je kan het op die manier het extra verworven kapitaal gebruiken voor de meest uiteenlopende doeleinden.  Een tweede hypotheek wordt vooral gebruikt voor het uitvoeren van noodzakelijke renovatie- of verbouwingswerken, of  voor het kopen van een tweede woning. Aantrekkelijk hierbij is ongetwijfeld dat je ook de rente van deze  tweede hypotheeklening gedurende een periode van twee jaar fiscaal in rekening mag brengen.
 

Tweede hypotheek voordeliger

 
Weeg de voor- en nadelen van zo’n tweede hypotheeklening goed tegen mekaar af en laat je grondig informeren vooraleer zo’n krediethypotheek af te sluiten. Heb je écht een lening nodig, dan ben je als eigenaar beter af met zo een tweede hypotheek. Je kan ook  je hypotheek op je huidige woning verhogen. Beiden zijn alvast véél voordeliger dan een persoonlijke lening.  Gebruik je een tweede hypotheek voor de financiering van verbouwingswerken, dan mag je ook de rente hiervan fiscaal aftrekken omdat, als gevolg van deze verbouwingswerken, je woning meer waarde kreeg.

Tweede hypotheek niet voor iedereen

 

Hou er wél rekening mee dat een tweede hypotheek afsluiten ook geld kost. Lang niet iedereen komt overigens voor zo’n tweede hypotheeklening in aanmerking. Je moet in de eerste plaats voldoende kunnen lenen op je maandinkomen. Op deze manier wil je kredietverstrekker zijn financieel risico zo beperkt mogelijk houden. Wil je uiteindelijk toch een tweede hypotheeklening afsluiten, dan heb je daarbij ook de hulp van een notaris nodig. Die moet de gerealiseerde meerwaarde van je huidige woning bepalen. Daar moet je uiteraard zowel notaris- als dossierkosten voor betalen. 

 

Op zoek naar een kleine minilening?


… Of op zoek naar een grote lening?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,