Goedkoop verwarmen doe je met pelletverwarming

Verwarmen kost geld, veel geld. Steeds meer landgenoten slagen er zelfs niet meer in hun energierekening tijdig te betalen. Het is dan ook niet te verwonderen dat allerlei energiezuinige verwarmingssystemen steeds populairder worden. Dat is zeker het geval met pelletverwarming, die steeds meer consumenten aantrekt. Pelletverwarming is niet alleen stukken goedkoper dan de klassieke verwarming met aardgas, mazout of electriciteit, het is zeker ook milieuvriendelijk. Maar wat is pelletverwarming precies, en met welke raadgevingen moet je rekening houden bij de aanschaf van een palletkachel? Wat gebruikt men als brandstaf en hoeveel kosten palletkachels?

Zowel producenten als de consument laten niets aan het toeval over wat het energiezuinig en milieuvrioendelijk verwarmen betreft. Dat heeft er voor gezorgd dat de keuze aan alternatieve verwarmingssystemen steeds groter wordt. Vooral verwarming met een pelletkachel is enorm populair. Met een pelletkachel maak je gebruik van pellets, houtafval dat in kleine en stofvrije bolletjes werd geperst.  Vooraleer het houtafval wordt geperst, wordt het ontdaan van allerlei schadelijke produkten als lijm en andere scheikundige stoffen. Spreken we over de in sneltreinvaart voortschrijdende verloedering van ons leefmilieu, dan hebben we het in één adem over de bijzonder schadelijke uitstoot van CO- 2 gassen. Belangrijk voor het milieu en je gezondheid, is ongetwijfeld dat de CO- 2 uitstoot van pellets zo goed als onbestaande is.

 

Pellets zorgen voor hoog rendement

Verwarmen met een pelletkachel is niet alleen positief voor ons leefmilieu, het doet je ook heel wat besparen, zowat de helft in vergelijking met klassieke verwarmingssystemen. Dat wordt duidelijk onderstreept door het rendement van palletkachels, dat maar liefst 85 procent bedraagt. Geen enkel ander verwarmingssysteem doet beter.

Stofvrije pellets

Een pelletkachel maakt dus gebruik van kleine, geperste korrels houtafval, waarvan uitgerekend 1,8 kilo pellets overeenkomt met één m 2 aardgas. Pelletkachels beschikken over een opslagruimte voor voor hun brandstof, een thermostaat om de gewenste temperatuur in te stellen en meestal twee ventilatoren. Eén van deze ventilatoren wordt gebruikt voor de verbranding, en de tweede voor de efficiënte verspreiding van de warmte.

Inbouw pelletkachels

Door de steeds groeiende belangstelling voor pelletkachels zijn er nu verschillende modellen beschikbaar. Pelletkachels zijn er in verschillende afmetingen, capaciteit, kleuren, modellen en prijsklassen. Recent kwamen er zelfs pelletkachels op de markt die probleemloos kunnen ingebouwd worden.

Grondig onderhoud voor maximum rendement

Dat een pelletkachel weinig of geen onderhoud vraagt is onjuist. De opslagruimte van de pellets is geregeld aan een grondige schoonmaakbeurt met de stofzuiger toe, en het ledigen van de aslade mag zeker niet onderschat worden. Wél is het zo dat een pelletkachel minder onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld een klassieke houtkachel. Want bij dit alles mag je niet vergeten dat nog altijd hout de brandstof is van een pelletkachel.

Schouw  noodzakelijk voor goede werking

Wat de producenten van pelletkachels ook mogen beweren, voor het goed functioneren en een maximum rendement heeft men met een pelletschakel wel degelijk een goed trekkende schouw nodig. In de meeste reclamecampagnes wordt nogal eens het tegenovergestelde beweerd.

Een palletkachel is niet goedkoop

Een pelletkachel is niet goedkoop, maar zijn prijs wordt op relatief korte periode terug verdient met zijn zuinig verbruik en de voordelige prijs van zijn brandstof, pellets.

  • Richtprijs pelletkachel : zoals je pelletkachels hebt in alle formaten, capaciteiten, systemen en modellen heb je ook pelletkachels in de meest uiteenlopende prijsklassen, variërend tussen de 2500 en 6000 euro.
  • Richtprijs pellets: pellets zijn er in verschillende formaten en kwaliteiten. Een zak van vijftien kilo kost tussen 4 en 5,5 euro. Er zijn veel goedkopere pellets op de markt, afkomstig uit de oostbloklanden, maar die zijn van bedenklijke kwaliteit.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,