Goedkoop overwinteren goed voor depressie en chronische pijn

Steeds meer landgenoten ontvluchten tijdens de wintermaanden ons vochtig en kil klimaat om te overwinteren in de zon. Spanje is ongetwijfeld de favoriete bestemming van het sterk groeiend aantal overwinteraars die nu ook andere landen ontdekken. Zo spreken landen als Turkije, Portugal en Egypte meer en meer overwinteraars aan. Op wat moet je letten om overwinteren tot een succes te maken en wat is de prijs van overwinteren?

Zeg nu zelf, wat is er prettiger dan te luieren in de zon terwijl we hier kreunen onder een koudegolf?

Spanje met Benidorm en Tenerife op kop zijn nog steeds met voorsprong de meest populaire bestemmingen om te overwinteren. Overwinteren is in de eerste plaats gezond. Vooral voor mensen met reuma, artrose en artritis, maar het bied nog heel wat andere voordelen. Zo is overwinteren veel goedkoper dan je denkt. Je kan overwinteren in een appartement, een vakantiewoning maar even goed ook op een camping. Buiten het hoogseizoen, en dan zeker tijdens de wintermaanden, is een verblijf er stukken goedkoper. Met overwinteren ben je minstens eens zo lang weg dan tijdens het hoogseizoen voor dezelfde prijs.

Extra zonlicht tegen winterdepressie

Overwinteren in de deugddoende zon is niet alleen voordelig, het is ook gezond. Overwinteraars ontvluchten ons somber klimaat en dat heeft een positief effect op patiënten met een depressie. Uitgerekend tijdens de wintermaanden lijden steeds meer mensen aan seizoensgebonden depressie als gevolg van het gebrek aan zonlicht. Overwinteren in zonnigere oorden, gezonde lucht en een meer ontspannen levensstijl kan winterdepressies voorkomen of ten minste de gevolgen ervan verzachten.

Overwinteren tegen chronische pijn

Overwinteren in de zon is niet alleen erg gunstig tegen depressie, maar zeker ook tegen chronische aandoeningen en chronische pijnen die meer en meer de kop opsteken tijdens onze vochtige en kille wintermaanden. Dat is zeker het geval bij aandoeningen als reuma, artrose, artritis, het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en huidziekten als psoriasis, en acné.

Kies de juiste bestemming

Is Spanje en in de eerste plaats Benidorm en Tenerife de favoriete bestemming van vele overwinteraars, dan komen uiteraard heel wat meer zonnige bestemmingen daarvoor in aanmerking.  Het kiezen van de meest geschikte bestemming om te overwinteren is belangrijk, maar zeker niet gemakkelijk. Je moet bij je keuze immers met heel wat factoren rekening houden. Overwinteren doe je niet zomaar, maar weloverwogen en goed geïnformeerd. Je verblijft immers enkele weken of maanden in een compleet vreemd land. Overwinteren helemaal anders is dan een vakantie van pakweg een week. Zet alle voor- en zeker ook de nadelen naast elkaar vooraleer je een definitieve keuze maakt.

Extra tips van de reisorganisatoren:

 • Spanje: zoals gezegd erg populair bij overwinteraar. Met een gemiddelde temperatuur van zo’n 16 graden en nauwelijks regen is het daar ook in de winter erg aangenaam. Naast de Canarische Eilanden, Tenerife en Benidorm zijn ook de zuidkust met Marbella, Almeria en Alicante bij onze overwinteraars erg in trek. Spanje biedt je bovendien een eigentijdse infrastructuur en ook de gezondheidsvoorzieningen en de ziekenhuissector zijn er goed ontwikkeld.
 • Turkije: steeds meer overwinteraars ontdekken nu ook Turkije. Vooral Zuid- Turkije is geschikt om te overwinteren. Langs de Turkse kust heerst een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van landen in Zuid- Europa. Langs de Turkse Rivièra (Alanya en Side) en de Lycische Kust ( Antalya en Kemer) vind je ongetwijfeld het meest aangename klimaat om te overwinteren. De kans op goed weer is iets kleiner in het Zuid-Westen (Dalaman, Marmaris) en een stuk kleiner langs de Westkust (Kusadasi, Bodrum, Izmir). Hou uiteraard rekening met de eigen cultuur van Turkije en met voorzieningen die de vergelijking met de onze zeker nog niet kunnen doorstaan.
 • Hurghada

 • Egypte: de eeuwige zon, de erg droge lucht en de nabijheid van de zee maken van Egypte en vooral vande regio langs de Rode Zee een ideale bestemming voor overwinteraars en dan vooral voor diegenen die lijden aan astma, reuma, artrose, artritis en psoriasis. Badplaatsen als Hurghada, Sharm-el-Sheik en Marsa Alam vallen in de smaak van zowel overwinteraars als diepzeeduikers. Egypte heeft een ruim aanbod aan comfortabele appartementen, en vakantiehuizen. De medische verzorging en de ziekenhuizen halen echter lang niet het Europese niveau. 
 • Portugal: biedt betaalbare mogelijkheden om de winter door te brengen in een aangenaam klimaat. De populairste streek om te overwinteren is de Algarve maar ook de Alentejo (de streek boven de Algarve) en het eiland Madeira trekken overwinteraars vanwege het prettige klimaat. De Algarve is het warmste en droogste deel van Portugal. Dankzij het Middellandse zeeklimaat zijn de winters mild, met een gemiddelde temperatuur van 17 graden en gemiddeld 6 uur zon per dag. Samen met het feit dat het in de Algarve maar 50 tot 60 dagen per jaar regent, is de Algarve een heerlijke plek om te overwinteren.

Extra tips voor overwinteraars

Bedenk dat vooraleer je kan overwinteren je op het thuisfront nog het een en het ander te doen hebt:

 • Administratie:breng tijdig iedereen op de hoogte van je plannen. Verwittig de gemeentediensten van je tijdelijke verhuis naar zonnigere oorden. Breng zeker ook je verzekeringsmaatschappij of je makelaar op de hoogte. Zie daarbij zeker de politie niet over het hoofd. Die kunnen tijdens je afwezigheid een oogje in ’t zeil houden.

  Het Portugese Algarve is met zijn mild klimaat en nauwelijks neerslag ideaal voor overwinteraars

 • Betalingen: zorg er voor dat regelmatig terugkerende betalingen tijdig worden uitgevoerd.
 • Goedkoop telefoneren: met skype, bellen met je pc of laptop voorkomt torenhoge telefoon- en/of GSM- rekeningen.

De prijs van overwinteren

Overwinteren is veel goedkoper dan de meesten wel denken. Speciale arrangementen beginnen meestal bij een periode van 28 dagen:

 • Turkije: overwinteren in Turkije kun je vanaf 28 dagen vanaf 879 euro voor twee personen.
 • Spanje: een vakantiehuisje mét privé- zwembad heb je hier al vanaf 600 euro per maand.
 • Portugal: appartement voor twee personen, vanaf 700 euro per maand.
 • Egypte: appartement voor twee personen met zwembad, vanaf 799 euro per maand
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,