Goede tafel manieren maken ieder feest gezelliger

Etiquette en hoffelijkheid aan de (feest) tafel zijn meestal erg ver te zoeken, maar met goede manieren viel nog nooit iemand uit de toon. Goede manier worden nog steeds door iedereen gewaardeerd, maar op wat moet je nu precies letten om aan de (feest)tafel niet uit de toon te vallen en niet te zondigen tegen etiquette en goede manieren aan de feesttafel?

Goede manieren aan de feesttafel maakt alles zoveel gezelliger

Van goede manieren aan tafel is nog nooit iemand slechter geworden, wel integendeel. Het zal je heel wat waardering opleveren. En om in orde te zijn met goede tafelmanieren moet je beslist niet aan de strenge etiquette regels van vroeger denken. Hoffelijkheid aan tafel vraagt weinig inspanningen en kreeg je meestal van thuis uit mee!

Goede tafelmanieren

Je moet heus niet denken dat goede tafelmanieren de sfeer zal bederven, wel integendeel. Goede manieren aan tafel maakt het feest nog gezelliger, je houding zal ongetwijfeld door iedereen gewaardeerd worden. Goede tafel manieren zijn nog altijd wat anders dan de strenge etiquette van vroeger. Hoe hou je straks je glas vast? Wat doe je met je mobieltje? Over wat kun je bij voorkeur praten wanneer je aan de feesttafel niet alleen in het gezelschap bent van familie, vrienden en van feestvierders die je nauwelijks of niet kent?

Tips van de feestorganisator:

De ene zoek is uiteraard de andere niet. Maar hoe reageer je wanneer een wildvreemde je aan de feesttafel verwelkomd met een ‘opdringerige’ zoen…

  • Welkom: tijdens de komende feestdagen wordt er ongetwijfeld weer wat gekust, ook aan de feesttafel. Zit je uitsluitend met familie, vrienden en met anderen aan tafel die je kent, dan is dat uiteraard geen enkel probleem. Maar hoe reageer je als tafelgenoten die je van haar of pluim kent, je met klinkende zoenen verrassen? Word je met zo’n situatie geconfronteerd, stel je dan zeker niet opdringerig op. Gaat het om personen die je in ’t geheel niet of nauwelijks kent, dan is uiteindelijk de vrouw die beslist of er gezoend wordt. Als man volg je ook het aantal zoenen dat de vrouw geeft.
  • Persoonlijke vragen:Volg je het actuele gebeuren in binnen- en/of buitenland op de voet, dan heb je ongetwijfeld geen gebrek aan gespreksstof. Stel echter geen al té persoonlijke vragen aan  mensen die je niet of nauwelijks kent. Praat aan de feesttafel nooit over geldzaken of godsdienstige aangelegenheden. Merk je dat je gesprekspartner niet geïnteresserd is, verander dan van onderwerp.

Roken die je niet aan de (feest)tafel!

GSM’s en iphones: zijn taboe aan de feesttafel. Alleen in uitzonderlijke gevallen kun je ze mee aan tafel nemen. Niets is vervelender dan een opdringerige beltoon van je mobieltje tijdens een feestmaaltijd. Moet je toch steeds bereikbaar blijven, schakel dan het geluid van je GSM of je iphone uit en het trilalarm aan. Word je gebeld, hou het dan kort, en spreek zo stil mogelijk, zodat niemand wordt gestoord. Loopt het gesprek langer uit dan verwacht, verontschuldig je dan en zet het gesprek elders verder. Neem nooit ongevraagd de gsm van iemand anders op, en zorg er voor dat ook smsjes zo geruisloos mogelijk binnen komen.

  • Knallende champagnekurken: de komende dagen en weken worden ongetwijfeld weer heel wat flessen bubbels ontkurkt. Velen maken er een sport van de (champagne)kurken zo hard mogelijk te laten knallen, maar hoe doe je dit volgens de regels van de kunst? Verwijder eerst het omhulsel. Draai vervolgens het ijzeren omhulsel los en hou je hand op de stop. Hou er rekening mee dat op zo’n champagnekurk méér druk zit dan op een… autoband. Verwijder achtereenvolgens zowel het ijer als de kurk door er zachtjes aan te draaien. Geef wat tegendruk, zodat de kurk niet al té fors en té ver weg knalt. Hou de fles een beetje schuin, dat vermindert de druk en verkleint de kans op een knallende fles. Serveer je schuimwijn of champagne, giet dan eerst een bodempje uit, en vul het glas dan verder bij, dat giet gemakkelijker.

  • Roken aan tafel: als goede gastheer of gastvrouw zorg je voor een rokersruimte. Dat kan zelfs in je garage of in het tuinhuis. Ververs geregeld de asbak(ken). Ben je de gast, dan kun je anderen uiteraard niet verbieden te roken. Dat kan enkel in uitzonderlijke gevallen als je kinderen met gezondheidsproblemen kampen als gevolg  van roken. Steek een sigaretje op zonder je tafelgenoten te storen. Bied je tafelgenoten geen sigaret aan, ook al weet je dat ze roken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,