Goed onderhouden dakgoten voorkomen dure waterschade

Velen zien een regelmatig onderhoud van hun dakgoot nog steeds over het hoofd. Goed onderhouden en schoongemaakte dakgoten zorgen niet alleen voor hun lange levensduur, maar voorkomt tegelijkertijd dure waterschade aan je woning. Om problemen aan je woning te voorkomen, maak je minstens tweemaal per jaar je dakgoot schoon. Dit onderhoud gebeurt bij voorkeur in het voorjaar en in het najaar.  Het schoonmaken van je dakgoot kun je in de meeste gevallen zelf. Zijn je dakgoten moeilijk bereikbaar wegens te hoog, dan kun je ook een ervaren vakman inschakelen. De prijs voor het laten onderhouden van je dakgoten mag je zeker niet afschrikken, die valt immers best mee. 

Afgevallen en achtergebleven bladeren zorgen voor heel wat problemen

De dakgoot voert het overtollige regenwater zo snel mogelijk naar de afvoerpijpen om je woning tegen dure waterschade te beschermen. Het vuil dat zich in deze dakgoten verzameld, kunnen we onmogelijk zien van op de grond. Vooral bladeren, maar ook onkruid, mos en algen vormen ene bedreiging voor je dakgoot. Een regelmatige controle is noodzakelijk om je verstopping van zowel je dakgoten als je afvoerpijpen te voorkomen. Mos en algen komen vooral in het najaar voor. Zij vragen een speciale behandeling. In het voorjaar zijn vooral afgevallen bladeren die in je dakgoten achterbleven de grote boosdoeners

Ontstaan organisch afval voorkomen

Naast de vorming van mos en algen, moet zeker ook het ontstaan van organische afval voorkomen worden. Dat zorgt immers voor nog méér en grotere problemen. Als organisch afval enige tijd in je dakgoot achter blijft, worden zaadjes gevormd die grotere schade aan je dakgoot, maar ook aan je afvoerpijpen en dus onrechtstreeks aan je woning kunnen veroorzaken. Het regelmatig controleren en schoonmaken van je dakgoten is dus noodzakelijk.

Zijn je dakgoten moeilijk bereikbaar, dan is dit het werk van de ervaren vakman

Zijn je dakgoten moeilijk bereikbaar, dan is dit het werk van de ervaren vakman

Een vervuilde dakgoot herkennen

Om vervuiling van je dakgoot zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om vervuilde dakgoten vroegtijdig te herkennen. Heb je meer last van muggen dan andere jaren of groeit er onkruid en/of gras in je dakgoot? geplaagd door muggen? Of, nog erger, stroomt het regenwater over je dakgoten na een flinke regenbui? Dat is voor jou het sein voor een grondige schoonmaakbeurt van je dakgoten en voor een controle van je afvoerpijpen.

Vervuilde dakgoot oorzaak van vele problemen

Laat je de vervuiling van je dakgoten ongemoeid, dan zal de schade aan je woning vlug merkbaar zijn. Slecht onderhouden dakgoten zijn immers oorzaak van vele problemen en van dure waterschade aan je woning. Vochtige binnen- en buitenmuren, rottend houtwerk en ongezonde schimmelvorming zijn hiervan het zichtbare resultaat.
Vervuilde en slecht of niet onderhouden dakgoten zijn dikwijls oorzaak van verstopte afvoerleidingen en riolering veroorzaken. Uiteindelijk loopt de schade aan je woning veel hoger op dan de prijs die je moet betalen voor het schoonmaken van je dakgoten.
Je dakgoten en afvoerleidingen tweemaal per jaar schoonmaken is een noodzaak, zeker als je in een groene omgeving woont.

Een slecht onderhouden dakgoot zorgt voor natte muren en schimmelvorming in je woning

Een slecht onderhouden dakgoot zorgt voor natte muren en schimmelvorming in je woning

Zelf je dakgoten schoonmaken

Verwijder alle aarde, plantenresten en andere verontreiniging. Een verontreinigde dakgoot pak je bij voorkeur aan na een regenbui. Dan is het afval vochtig, en laat het zich gemakkelijk verwijderen Na het verwijderen van alle vuil, spoel je de dakgoot grondig schoon. Begin daarmee steeds aan het uiteinde van de dakgoot, en werk steeds naar de afvoerpijpen toe. Hardnekkig vuil verwijder je met een schuurspons of met een stalen borstel. Stroomt het water onvoldoende weg, dan heb je met een verstopping af te rekenen. Verwijder deze verstopping steeds van bovenaf, en doe dit bij voorkeur met een stevige en lange ijzerdraad of met een speciale doorsteek veer. Je kan de prop ook proberen te verwijderen met je hogedrukreiniger Controleer tegelijk de kwaliteit van de bevestiging van zowel de dakgoten als de afvoerpijpen

Dakgoten zelf schoonmaken of door de vakman

Dakgoten grondig schoonmaken is in vele gevallen een lastig, en dikwijls ook gevaarlijk werk. Je dakgoten tijdig onderhouden en schoonmaken is belangrijk genoeg om dit door de vakman te laten uitvoeren. Op die manier ben je er zeker van dat dit werk goed is uitgevoerd. Hij geeft je tevens advies over eventueel extra uit te voeren werken om erger te voorkomen. Op die manier valt de prijs voor het laten schoonmaken van je dakgoten best mee.

Wil je een idee over de prijs van het schoonmaken van je dakgoten? Geen probleem, vraag via de onderstaande websites vrijblijvende prijsoffertes aan. Door deze te vergelijke kun je heel wat op je budget besparen.

klusjobs.be win een iPad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,