Gezond: koken met stoom

Koken met stoom is ook bij ons erg populair. Onze groeiende belangstelling voor alles wat met gezondheid en gezonde voeding te maken heeft, is hieraan zeker niet vreemd. Overweeg ook jij te koken met stoom en wil je een stoomoven aanschaffen? Laat je dan goed informeren. Volgens vele voedings- en keukendeskundigen kopen velen een stoomoven zonder te weten hoe ermee te werken. Is koken met stoom écht zo gezond, en om wat moet je letten bij de aankoop van een stoomoven?

Waarom koken met de stoomoven?  Koken met stoom is in de eerste plaats gezond. Deze bereidingswijze zorgt er immers voor dat zowel vitaminen, mineralen en oxydanten als  alle andere voedingsstoffen maximaal behouden blijven. Vlees, vis en groenten behouden in de stoomoven hun oorspronkelijke smaak.  Stoomkoken kwam vanuit China overgewaaid. China is dan ook niet voor niets dé bakermat van deze bereidingswijze die nu ook bij ons een groeiende populariteit kent. Dat maakt de stoomoven betaalbaar, het hoge prijskaartje was tot hiertoe voor velen een ernstige struikelblok.

Koken zonder vet

Opmerkelijk bij koken met de stoomoven is ongetwijfeld dat er geen druppel water aan te pas komt.  Dat is bij geen enkele andere  bereidngswijze het geval. Met de huidige generatie stoomovens kun je niet alleen koken maar ook bakken, braden, sudderen en ontdooien. Bij het koken met stoom komt er niet alleen geen water meer aan te pas,  je bent ook in staat te koken zonder één druppel vet. In een stoomoven kunnen meerdere gerechten tegelijk worden klaar gemaakt. Zowel vis als vlees blijven mals en sappig, groenten behouden hun structuur en worden nooit waterachtig. Tijdens het stomen kan er niets overkoken of aanbakken.

Grote keuze stoomovens

De sterk groeiende belangstelling voor koken met stoom heeft uiteraard ook een positieve invloed op het gamma stoomovens dat steeds groter wordt. Er is nu zelfs een drukloze stoomoven met combi- oven op de markt. Dit technisch hoogstandje combineert de voordelen van  de klassieke oven met die van de stoomoven.

Door de groeiende belangstelling en het grotere gamma wordt de stoomoven voor velen betaalbaar, al moet je toch nog altijd rekening houden met een uitgave die varieert tussen de 249 en… 3000 euro. De prijs hangt van verschillende factoren af. Tussen de eenvoudigste manier van koken met stoom zoals een stoommandje, een kookpot- inzet of een stoomtoren en de combi- oven bevinden zich vele mogelijkheden. Overweeg je de aankoop van een stoomoven, ga dan voor een toestel dat stoom met hete lucht combineert.  Dit heb je voor gemiddeld 2200 euro. Wil je eer halen met stoomkoken, dan is een temperatuursonde onontbeerlijk.

Stoomoven met hoge druk

De stoomoven  die ook onder hoge druk kookt , spaart tijd omdat de temperatuur geforceerd verhoogd wordt. Daardoor bestaat het gevaar dat vlees of groenten aan de buitenkant uitdrogen en de kern ervan niet gaar wordt. Dat betekent voor velen een tegenvaller. Vis is niet geschikt om te stomen onder druk. Nochtans doen vis en groenten maar ook vlees van gevogelte en zelfs fruit het uitstekend in de stoomoven, die volgens keukendeskundigen niet sneller kookt dan het klassieke kookproces, wat producenten ook mogen  beweren.

Gelijkaardige kooktijd

Men zal voor het stoomkoken steeds ingrediëten met een gelijkaardige kooktijd kiezen. Het product met de langste gaartijd is dus bepalend voor de totale bereidingstijd.

Zo hebben aardappelen meer tijd nodig om te garen dan de meeste groenten. Stoom is ook geschikt uitstekend geschikt omzowel te ontdooien, te baken en te sudderen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , ,