Gezond alternatief: de waterpijp of de sisha pen?

Men is voortdurend op zoek naar alternatieven voor het klassieke roken om zo de schadelijke gevolgen ervan zoveel mogelijk te beperken of zelfs helemaal uit te sluiten. Dat is ongetwijfeld de belangrijkste reden van de toenemende populariteit van de waterpijp. Onderzoekers en producenten gaan steeds een stap verder om het meest gezonde en toch aangename alternatief voor het roken te kunnen ontwerpen. Nieuw is nu de shishapen dat de negatieve invloed van de waterpijp op je gezondheid de wereld wil uit helpen.

Voor velen groeide het roken van de waterpijp zelfs uit tot een sociaal gebeuren

Als gevolg van de onheilspellende berichten over de ongezondheid van het klassieke roken, werd de waterpijp ook bij ons enorm populair, en dit lang niet uitsluitend bij jongeren. De waterpijp is afkomstig uit het Midden-Oosten en kwam de jongste jaren naar ons land overgewaaid. Maar hoe is het gesteld met de gevolgen van het roken van een waterpijp op onze gezondheid. De resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken zijn ronduit verontrustend. Wetenschappers reageren eensgezind en kwamen tot de ontdekking dat één uurtje lurken aan ene waterpijn even ongezond is dan… het roken van maar liefst 100 sigaretten.

Toch is deze waterpijp ook bij ons al goed ingeburgerd. Trendy steden pakken nu zelfs uit met bars waar je ter plekke van een waterpijp kan genieten. Daar wordt de waterpijp aangeprezen als een ideaal middel om te ontspannen en te relaxen en zijn sociale horizonten te veruimen. Toch is de negatieve invloed van het roken van zo’n waterpijp op onze gezondheid zeker niet te onderschatten. Het roken van een waterpijp ligt aan de basis van ernstige ademhalingsproblemen. De waterpijp is dus geen goed alternatief voor wie écht wil stoppen met de sigaret. Integendeel, dan kies je best voor het minst ongezonde… de sigaret!

Volgens wetenschappers is het roken van een waterpijp nog ongezonder dan een sigaret

Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat de waterpijp nog ongezonder is dan de klassieke sigaret

De nadelen van het roken van een waterpijp:

  • Ademhalingsproblemen: tijdens het roken van een waterpijp moet de rook en de aroma’s van de tabak een langere weg afleggen vóór je ze inhaleert. Velen aanzien dat als een reden om het roken van een waterpijp als gezond te bestempelen. Niets is dus minder waar. Tabaksrook is en blijft gevaarlijk en oorzaak van vele gezondheidsproblemen. Ademhalingsproblemen en levensbedreigende hart-en vaatziekten en kankers zijn de belangrijkste gevolgen van het roken van een waterpijp. In vergelijking met het klassieke roken van bijvoorbeeld een sigaret dus weinig of geen verschil.
  • Schadelijke aroma’s: de tabak voor een waterpijp bevat vele aroma’s, waardoor het giftig effect van de tabak alleen maar verdoezeld worden. In tegenstelling tot wat velen denken worden de toxische stoffen zoals teer zeker niet tegengehouden door het water van de waterpijp. Het water zorgt er wel voor dat de tabaksrook wordt afgekoeld en daardoor minder irriterend is voor de mond, de keel en de longen. Daardoor zal de roker van een waterpijp langer en dieper inhaleren,  met nog meer nadelige gevolgen voor zijn longen.
  • Nicotine: is ook bij het gebruik van een waterpijp een levensgroot probleem. Het water in de waterpijp kan wel een kleine hoeveelheid nicotine opnemen, waardoor het verslavend effect blijft.
  • Infectieziekten: het roken van een waterpijp groeit meer en meer uit tot een sociaal gebeuren waarbij waterpijpen wel eens worden uitgewisseld waardoor het risico op het ontstaan van allerlei infectieziekten waaronder herpes en hepatitis sterk toeneemt .

De shisha pen bevat geen teer, nicotine of andere schadelijke bestanddelen

Schadelijker: Het roken van een waterpijp is bijgevolg in vele gevallen schadelijker voor je gezondheid dan het roken van een sigaret.

Het alternatief: De shisha pen

Een nieuw gezond alternatief voor rokers die tot hiertoe steeds voor de waterpijp zweerden is de elektronische waterpijp pen of in de shisha pen. Deze shisha pen is afkomstig uit Egypte en een variant op de originele waterpijp.

Deze shisha pen groeide op erg korte tijd uit tot een echte hype. Ze bevat in tegenstelling met de waterpijp of de klassieke sigaret geen nicotine. De shisha pen proeft exact hetzelfde als een originele waterpijp maar dan zonder de ongezonde bestanddelen ervan zoals tabak, nicotine of teer. In een shisha pen zitten evenmin geen gassen en ontstaan geen vlammen. De shisha pen wordt zelfs geleverd in verschillende smaken zoals aardbei, appel, perzik, bosbessen, kersen, menthol, watermeloen, framboos, grapefruit en cola.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...