Gezin: zo hou je de uitgaven onder controle

Ons leven wordt alsmaar duurder. Niet alleen de energieprijzen gaan razendsnel de hoogte in. Ook voor dagdagelijkse producten als voeding betalen we steeds meer. Voor velen wordt de maand té lang en het bedrag in hun loonzakje te klein om rond te komen. Steeds meer landgenoten krijgen het moeilijk om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Het aantal  hulpbehoevenden dat noodgedwongen beroep doet op OCMW of andere hulpinstanties groeitneemt. Hoe hou je als gezin in dergelijke crisistijden je hoofd boven water?

 

De duurdere prijzen zijn niet langer fabeltje , maar pure realiteit. Enkel de grootverdienders ontsnapper er aan. Velen wezen lange tijd Europa en de euro aan als schuldige, maar het zit veel dieper. Ons Federaal Planbureau geeft alle zwartkijkers gelijk en herinnert ons geregeld aan de stijgende prijzen van zowat alle consumptiegoederen. Dit jaar met gemiddeld meer dan drie procent. Deze trend zet zich blijkbaar door, want de inflatie schommelde de voorbije vijftien maanden al rond die drie procent. De gevolgen blijven niet uit. Velen zijn blij het einde van de maand te halen zonder in het rood te moeten gaan.

 

Veranderen van energieleverancier

 

In tijden van crisis besparen we niet alleen op kleding en schoenen, maar zéker ook op energie. Er veranderden nooit eerder zovelen van energieleverancier als nu.

Dat biedt deze overlopers slechts weinig extra ademruimte. Ook zij betalen voor electriciteit en aardgas fors méér dan vroeger. Niet alleen voor verwarming, maar zeker ook voor onze mobiliteit betalen we steeds meer. De prijzen van benzine en diesel gaan van het ene recordbedrag naar het andere.

 

Duurder winkelkarretje

 

De gevolgen van de aanhoudende crisis blijven niet tot de energieprijzen beperkt. Ook je wekelijkse boodschappen nemen een steeds grotere hap uit je gezinsbudget. We besparen steeds meer op voeding, en kiezen noodgedwongen voor mindere kwaliteit. Maar is dat wel zo verstandig? We eten steeds minder kwaliteitsproducten, en dat zal zich op termijn ongetwijfeld laten gevoelen.

Sparen wordt onmogelijk

 

Ondanks alle tegenspoed spaarden we de voorbije maanden weer een recordbedrag. Deze spaarders zijn zeker niet onze gezinnen, zij komen zelfs niet meer aan sparen toe. Velen moeten dringende herstellingen noodgedwongen uitstellen.

Anderen zijn zelfs niet meer in staat hun geneeskundige zorgen te betalen. Hoe kun je ondanks de crisis je gezin wapenen tegen mogelijke tegenslagen?

 

Huishoudboekje loont

 

 

Wie met hetzelfde huishoudbudget de stijgende prijzen het hoofd wil bieden, moet over heel wat discipline beschikken. Niettemin kiezen steeds meer landgenoten voor het huishoudenboekje uit grootmoeders tijd.  Alleen door je gezinsuitgaven nauwlettend in de gaten te houden, kom je te weten waar je nog écht kan besparen, zonder veel van je levenskwaliteit te moeten inleveren.

 

Besparingstips voor je gezinsbudget

 

Met het huishoudboekje hou je veel gemakkelijker je gezinsbudget onder controle. Je merkt ook veel beter waar je écht kunt besparen zonder de kwaliteit van je basisbehoeften te schaden:

  • Wekelijks: vul wekelijks al je uitgaven in, en doe dit zoveel mogelijk op een vast tijdstip. Zo wordt het bijhouden van je huishoudboekje routinewerk.
  • Betalingsbewijzen: verzamel dagelijks alle bonnetjes, tickets en betalingsbewijzen.
  • Kinderen: vul je huishoudboekje in samen met je kinderen. Zo geraken ze vertrouwd met de controle van het gezinsbudget.
  • Eenmalige uitgaven: het bijhouden van je wekelijks terugkerende uitgaven is belangrijk, maar vergeet je eenmalige uitgaven als verzekeringspremies zéker niet uit het oog.
  • Verschillen: geen enkele maand is dezelfde, ook niet wat je uitgaven betreft. Je inkomsten daarentegen blijven meestal op hetzelfde peil. Hou daar rekening mee. Dankzij je huishoudboekje krijg je na enkele maanden een goed beeld van je uitgaven.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,